Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy mój pracodawca może odmówić mi drugiej pracy?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ w moim głównym zajęciu mogę pracować tylko 27 godzin, ponieważ pracodawca nie może nam dać pełnych etatów, postanowiłam znaleźć drugą pracę. Na początku nawet nie wiedziałam, że taka praca dorywcza musi być zatwierdzona przez głównego pracodawcę. Kolega mnie poinformował, więc teraz powiadomię mojego pracodawcę o drugiej pracy. Czy musi być on jedynie poinformowany o tym, czy nawet musi on wyrazić zgodę na tę pracę? Czy może on ewentualnie odmówić z jakichkolwiek powodów? Jakie mam wtedy prawa?

Napisany przez 2Bolitho
Zachowaj pisemne potwierdzenie zgody. Jesteś zobowiązany do spełniania obowiązków wynikających z umowy o pracę, a twym głównym obowiązkiem jest wykonanie wymaganych świadczeń pracy. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić, na przykład z powodu zbyt wyczerpującej pracy dorywczej, pracodawca może podjąć odpowiednie środki. Ostrzeżenia i późniejsze zwolnienie mogłyby zostać uznane za odpowiednie. Jeśli pracodawca nie wyraża zgody, możesz na przykład rozwiązać umowę o pracę (z zachowaniem wymaganego terminu wypowiedzenia) i podpisać nową, w której pracodawca nie ma zastrzeżeń. W skrócie: Pracodawca nie może ci zabronić drugiej pracy. Ale musisz nadal wykonywać należące do ciebie świadczenie pracy. Oczywiście nie możesz pracować u konkurenta ani u dostawcy. Tutaj również pracodawca ma uzasadniony interes w tym, abyś tego nie robił.

Napisany przez Broker79
Cześć!
Więc tak prosto to nie jest.
Po pierwsze: Sprawdź swój umowę o pracę. Tam napisane jest, czy w ogóle potrzebujesz zgody na dodatkową pracę (mówimy o pracy dorywczej?)
Oczywiście pracodawca nie może Ci bezpośrednio zabronić podjęcia drugiej pracy, ale jeśli mimo odmowy podejmiesz inne zatrudnienie, może to być podstawą do zwolnienia z pracy.
Pracodawca może odmówić zgody z trzech głównych powodów:
- dodatkowa praca byłaby zbyt czasochłonna i wpłynęłaby negatywnie na główną działalność
- druga praca konkurowałaby z pierwszą (np. w konkurencyjnej firmie)
- druga praca stoi w sprzeczności z pierwszą (np. gdy praca w innej firmie jest przeciwstawna pierwszej, np. wspieranie kampanii antytytoniowej, podczas gdy pracuje się w firmie tytoniowej).
Jeśli pracownik odmówi z innych przyczyn, można wystąpić do sądu pracy - ale jeśli po prostu przyjmiemy pracę, może to zagrozić utratą obecnej pracy...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata