Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czym różni się ubezpieczenie emerytalne z ubezpieczeniowym od klasycznego ubezpieczenia emerytalnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Chciałbym zainwestować w prywatne ubezpieczenie emerytalne i mam na to około 80 euro miesięcznie. Ponieważ mam dopiero 30 lat, mam jeszcze dużo czasu, aby zaoszczędzić kwotę emerytalną. Słyszałem o ubezpieczeniach emerytalnych z funduszem inwestycyjnym, które stanowią alternatywę dla klasycznych ubezpieczeń emerytalnych. Jaka jest jednak dokładnie różnica i co byłoby odpowiednie w moim wieku z moim wkładem finansowym? Co jest bardziej skuteczne i mniej ryzykowne? Nie chcę bowiem spekulacyjnych inwestycji. Wydaje się, że właśnie taka jest ubezpieczenie emerytalne z funduszem inwestycyjnym. Pozdrawiam, Orion5

Re: Czym różni się ubezpieczenie emerytalne z ubezpieczeniowym od klasycznego ubezpieczenia emerytalnego?

Napisany przez Dasdi1970

Cześć. Chciałbym zainwestować w prywatne ubezpieczenie emerytalne i mam na to miesięcznie około 80 euro. Ponieważ mam dopiero 30 lat, mam jeszcze dużo czasu, aby zaoszczędzić sumę na emeryturę. Słyszałem o ubezpieczeniach emerytalnych z funduszami, które wydają się być alternatywą dla tradycyjnych ubezpieczeń emerytalnych. Ale co dokładnie odróżnia je od siebie i co w moim wieku z moim wkładem finansowym byłoby właściwe? Co jest bardziej efektywne i mniej ryzykowne? Nie chcę bowiem spekulacyjnych inwestycji. Na tym właśnie polega ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami.

Pozdrawiam, Orion5

Cześć!

Klasyczne ubezpieczenie emerytalne oferuje gwarantowaną stopę zwrotu i nadwyżki. Jednak wszystko to jest przekazywane tylko na składkę oszczędnościową, czyli twoje składki minus koszty. Załóżmy, że z tych 80 euro pozostaje około 60 euro do oprocentowania.

Produkt z funduszami nie oferuje gwarantowanej stopy zwrotu, ale inwestuje Twoje pieniądze właśnie w fundusze. Którą dokładnie opcję wybrać, to kwestia doradztwa. Opcjonalnie można dodać gwarancję składki, dzięki czemu na końcu umowy otrzymasz gwarantowaną wartość wpłaconych środków. Nie jest to jednak bezpłatne i przy długoterminowych umowach czasami nie przynosi takiej rentowności.

Moja rada: Unikaj klasycznych produktów, ponieważ nigdy nie oferują one tak wysokiej stopy zwrotu, aby po odjęciu kosztów, inflacji itp. wystarczyło funduszy jako dodatkowa emerytura.
Posiadam tu polisy klientów, którzy po 20 latach płacenia składek osiągnęli wartość wykupu równą opłaconym składkom!
Dodatkowo, inwestujesz tylko w środki pieniężne, nigdy w środki rzeczowe. Jesteś więc bezpośrednio narażony na problemy z walutą i oczywiście na inflację, która w najbliższych latach prawdopodobnie nie będzie niższa.

Produkty z funduszami mogą być lepsze, ale nie muszą. Wszystko zależy od wyboru klasy aktywów, np. akcje, surowce, środki rzeczowe. Istnieją również ogromne różnice w kosztach umów, których jednak nie widać od razu na pierwszy rzut oka. Warto skorzystać z pomocy doradczej!

Alternatywy: umowy oszczędnościowe bez kurtyny ubezpieczeniowej, nieruchomości, udziały, metale szlachetne.

Jeśli masz pytania dotyczące konkretnych przykładów, wyślij wiadomość.

Napisany przez Graufell
Cześć, Orion!

Zakładam, że także chcesz skorzystać z dofinansowania Riester. Tutaj znajdziesz wszystkie dostępne opcje dotyczące Riester.

Riester-Rente - Wszystkie formy oszczędzania porównane - Test - Stiftung Warentest

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
z opisu Dasdi1970 widać, że istnieją różne formy ryzyka. Oprócz ryzyka kursowego, które szczególnie ujawnia się w ubezpieczeniach z funduszami, istnieje także ryzyko inflacyjne. W przypadku produktów klasycznych występuje dodatkowo ryzyko związane z tym, że ubezpieczyciel może zawieść przy inwestowaniu środków klientów lub zarządzaniu ich ryzykami (czyli świadczeniami ubezpieczeniowymi). Klient dostrzega to dopiero wtedy, gdy już jest za późno. Wadą klasycznego ubezpieczenia jest mniejsza przejrzystość.

Problemem praktycznym w przypadku produktów z funduszami jest to, że wielu klientów i pośredników przestaje się nimi interesować po zakończeniu umowy. Efekt kosztów średnich ma niby naprawić wszystko. Jednak i to nie działa samoistnie i wymaga odpowiedniego zarządzania. Ten artykuł opisuje tło tej kwestii.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Gerd
Oczywiście. Trzeba dbać o ubezpieczenia z kapitałem inwestycyjnym. (Zmiana funduszy według stanu funduszy) Ale kto tak naprawdę to robi. Tak korzystne jak jest to produkt w fazie oszczędzania, tak niekorzystne może być w fazie wypłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata