Cześć. Chciałbym zainwestować w prywatne
ubezpieczenie emerytalne i mam na to miesięcznie około 80
euro. Ponieważ mam dopiero 30 lat, mam jeszcze dużo czasu, aby zaoszczędzić sumę na emeryturę. Słyszałem o ubezpieczeniach emerytalnych z funduszami, które wydają się być alternatywą dla tradycyjnych ubezpieczeń emerytalnych. Ale co dokładnie odróżnia je od siebie i co w moim wieku z moim wkładem finansowym byłoby właściwe? Co jest bardziej efektywne i mniej ryzykowne? Nie chcę bowiem spekulacyjnych inwestycji. Na tym właśnie polega
ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami.
Pozdrawiam, Orion5
Cześć!
Klasyczne
ubezpieczenie emerytalne oferuje gwarantowaną stopę zwrotu i nadwyżki. Jednak wszystko to jest przekazywane tylko na składkę oszczędnościową, czyli twoje składki minus koszty. Załóżmy, że z tych 80
euro pozostaje około 60
euro do oprocentowania.
Produkt z funduszami nie oferuje gwarantowanej stopy zwrotu, ale inwestuje Twoje pieniądze właśnie w fundusze. Którą dokładnie opcję wybrać, to kwestia doradztwa. Opcjonalnie można dodać gwarancję składki, dzięki czemu na końcu umowy otrzymasz gwarantowaną wartość wpłaconych środków. Nie jest to jednak bezpłatne i przy długoterminowych umowach czasami nie przynosi takiej rentowności.
Moja rada: Unikaj klasycznych produktów, ponieważ nigdy nie oferują one tak wysokiej stopy zwrotu, aby po odjęciu kosztów, inflacji itp. wystarczyło funduszy jako dodatkowa emerytura.
Posiadam tu polisy klientów, którzy po 20 latach płacenia składek osiągnęli wartość wykupu równą opłaconym składkom!
Dodatkowo, inwestujesz tylko w środki pieniężne, nigdy w środki rzeczowe. Jesteś więc bezpośrednio narażony na problemy z walutą i oczywiście na inflację, która w najbliższych latach prawdopodobnie nie będzie niższa.
Produkty z funduszami mogą być lepsze, ale nie muszą. Wszystko zależy od wyboru klasy aktywów, np. akcje, surowce, środki rzeczowe. Istnieją również ogromne różnice w kosztach umów, których jednak nie widać od razu na pierwszy rzut oka. Warto skorzystać z pomocy doradczej!
Alternatywy: umowy oszczędnościowe bez kurtyny ubezpieczeniowej, nieruchomości, udziały, metale szlachetne.
Jeśli masz pytania dotyczące konkretnych przykładów, wyślij wiadomość.