Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy właściciele domów muszą mieć ubezpieczenie od zalania?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie. Kupiliśmy uroczą, małą chatkę na obrzeżach miasta i właśnie ją remontujemy. W tym kontekście bardzo by nas także interesowało, jakie ubezpieczenia dla domu są absolutnie konieczne. Od sąsiadów usłyszeliśmy coś o odpowiedzialności cywilnej za zalanie wodą. Czy nie jest ona zresztą częścią ubezpieczenia budynkowego, czy trzeba tutaj zawierać wszystko osobno? Wydaje mi się, że chodzi tutaj o szkody powstałe w wyniku naszego domu na publicznych zbiornikach wodnych. Czy oznacza to coś innego?

Napisany przez Dasdi1970
Guppy pisze: Hej ludzie. Kupiliśmy uroczy, mały Dom na obrzeżach miasta i teraz go remontujemy. W tym kontekście bardzo interesuje nas, jakie ubezpieczenia dla domu są konieczne. Od sąsiadów słyszeliśmy coś o ubezpieczeniu od zalania wodą. Czy nie jest ono standardowym elementem ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej za budynek, czy trzeba ubezpieczać wszystko osobno? Wydaje mi się, że chodzi tutaj o szkody powstałe w wyniku działania naszego domu na publicznych zbiornikach wodnych. Czy to oznacza coś innego?
Cześć! Jeśli macie Dom jednorodzinny, nie potrzebujecie specjalnego ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej za budynek, to ryzyko jest w 99,9% przypadków (może istnieć jakieś wyjątki) uwzględnione w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej prywatnej. Jeśli posiadacie zbiornik na olej, musicie mieć albo własne ubezpieczenie od skażeń wód (nieobowiązkowe ustawowo, ale niezbędne) albo dokładnie przeanalizować swoje ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Jeśli to dobry pakiet ubezpieczeniowy, to możliwe, że ryzyko związane z zbiornikiem na olej jest w nim uwzględnione. Ale warto się dokładnie przyjrzeć, czasami występują ograniczenia dotyczące pojemności. Mam nadzieję, że te informacje są wystarczające...

Napisany przez Naseweis
@ Dasdi1970 muszę się teraz nieco zdziwić! Niektórzy ludzie mylą zabezpieczenie przed zalaniem w ubezpieczeniu budynków mieszkalnych z pojęciem szkody wodnej. Ale nie znajduję w Twojej odpowiedzi żadnej wzmianki o ubezpieczeniu budynku mieszkalnego, które jest wymagane przez większość kredytodawców w przypadku kredytu budowlanego. @Guppy W każdym przypadku powinieneś zawrzeć ubezpieczenie budynku mieszkalnego na wypadek zagrożeń: pożar, zalanie, mróz, burza i grad, szkody elementarne. Pozdrowienia N.

Napisany przez Dasdi1970
Naseweis pisze: @ Dasdi1970 muszę się teraz trochę zdziwić! Niektórzy ludzie mylą zabezpieczenie przed zalaniem w ubezpieczeniu budynku mieszkalnego z pojęciem szkody wodnej. Jednak w Twojej odpowiedzi nie znajduję wzmianki o ubezpieczeniu budynku mieszkalnego, które jest wymagane przez większość instytucji kredytowych przy kredycie budowlanym. @Guppy w każdym razie powinieneś wykupić ubezpieczenie budynku mieszkalnego na wypadek pożaru, zalania, mrozu, burzy, gradu oraz szkód naturoznawczych. Pozdrowienia, N.
Nie, nie. Naseweis, on pytał o ubezpieczenie przed zalaniem. Takowego nie ma, dlatego przypuszczałem, że chodzi o ubezpieczenie od szkód wód powierzchniowych. Oczywiście, że potrzebuje ubezpieczenia budynku mieszkalnego, jednakże nie obejmuje ono innych szkód, o które pytał Guppy. Patrz tutaj: Wydaje mi się, że chodzi tu o szkody powstałe przez nasz Dom na publicznych wodach powierzchniowych. Czy chodzi o coś innego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata