Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy istnieje możliwość zakończenia Wohn-Riester również jako ubezpieczenie emerytalne na życie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie,

od dwóch lat mam umowę mieszkaniowego rachunku emerytalnego (Wohn-Riester), do której wpłacam co miesiąc 25 euro. To jest obecnie wszystko, na co mogę sobie pozwolić na tę umowę. Poza tym mam jeszcze zwykłą umowę oszczędnościową na budowę z mężem. Teraz w naszej firmie ma być również możliwość zawarcia dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego w formie ubezpieczenia bezpośredniego. Ponieważ finansowo nie mogę sobie pozwolić na zawarcie kolejnej umowy, byłoby fantastycznie, gdybym mógł połączyć to ubezpieczenie bezpośrednie z moją istniejącą umową Wohn-Riester. Wtedy mógłbym oszczędzać brutto około 60 euro, a mimo to netto straciłbym tylko te 25 euro. Czy to jest możliwe?

Re: Czy istnieje możliwość zakończenia Wohn-Riester również jako ubezpieczenie emerytalne na życie?

Napisany przez Reibold
Cześć Kochanie!

Nie ma kombinacji między Wohn-Riester a ubezpieczeniem bezpośrednim.
Jednak Twój pracodawca mógłby wpłacić składek na rzecz AVWL do obu produktów. Może także samodzielnie je pokryć, jeśli chce ci coś dobrego zrobić. W ten sposób miałbyś świadczenie oszczędnościowe, nie zwiększając własnej składki.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis
Cześć Kochanie, w przypadku pracowniczego planu emerytalnego pracodawca może decydować, którym towarzystwem ubezpieczeniowym i oczywiście jaką formą inwestycji można się zająć. Pracodawca ma tzw. prawo kierowania. Więc powinnaś najpierw porozmawiać o tym z swoim pracodawcą. Pozdrowienia, N.

Napisany przez Gerd
Planujesz ubezpieczenie mieszkaniowe i umowę oszczędnościową na budowę? ubezpieczenie mieszkaniowe to jednak forma umowy oszczędnościowej na budowę. Musisz zarabiać bardzo mało, żeby 25 euro wystarczyło na otrzymanie pełnych dopłat. Przy tej wysokości oszczędności ta umowa prawdopodobnie nie pomoże z finansowaniem domu.

Napisany przez obelix

Czy masz Wohnriester i umowę budowy oszczędnościowej? Przecież Wohnriester to po prostu umowa budowy oszczędnościowej.

nie zawsze. Istnieją także hipoteki WohnRiester. Jednak bardziej znane i powszechniejsze są umowy budowy oszczędnościowej WohnRiester. Ponadto oferowane są produkty mieszane związane z WohnRiester (np. pożyczki natychmiastowe z umową budowy oszczędnościowej). Wszystkie są osobno certyfikowane.

Cytat: Gerd

Ale muszą zarabiać bardzo mało, jeśli 25 euro wystarczają na otrzymanie pełnych dopłat.

To byłoby łatwe do obliczenia, ale autor wątku napisał, że obecnie nie może pozwolić sobie na wpłacanie takiej kwoty miesięcznie. Byłoby rozsądne wpłacić co najmniej tyle, aby osiągnąć pełne dopłaty.

Napisany przez Naseweis
Cześć Gerd,

również ubezpieczenia emerytalne Riester mogą być wykorzystane jako Riester mieszkaniowy. Nie zawsze musi to być umowa oszczędnościowa na zakup nieruchomości.

Pozdrawiam N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata