Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Gdzie dziecko musi być ubezpieczone: w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym WHEN PKV) czy ubezpieczeniu publicznym WHEN GKV)?

Napisany przez gruenohr
Jestem ubezpieczony w GKV, a moje dziecko jest obecnie ubezpieczone ze mną. Mój partner życiowy jest samozatrudniony, ma większe dochody i jest ubezpieczony w PKV. Jeśli teraz się pobierzemy, czy nasza córka będzie musiała przenieść się do PKV mojego męża i również płacić składki?

Re: Gdzie dziecko musi być ubezpieczone: w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym WHEN PKV) czy ubezpieczeniu publicznym WHEN GKV)?

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

w zasadzie masz rację - w przypadku małżeństwa, w opisanym scenariuszu, bezpłatne ubezpieczenie dziecka w GKV matki zostaje przerwane,
o ile dochód męża przekracza JAEG.

Wtedy pojawiają się następujące możliwości:
a - ubezpieczenie za składkę w GKV
b - ubezpieczenie w PKV

Dołączyłem tutaj przegląd - mam nadzieję, że pomoże.

Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez BaMi
Krótko mówiąc: Jeśli dochód małżonka przekracza roczną granicę dochodową, Wasze dziecko musi być ubezpieczone u niego. Jeśli nie przekracza: wolny wybór. BaMi

Napisany przez alex2003a
więc zadam również tutaj pytanie:

Mężczyzna jest samozatrudniony i ubezpieczony w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, a kobieta jest zatrudniona i ubezpieczona w publicznej ubezpieczalni zdrowotnej.

Dochód:
Kobieta: 45000,-€ jako zatrudniona + 25000,-€ z działalności samozatrudnionej
Mężczyzna: 65000,-€ z działalności samozatrudnionej

Czy dzieci mogą pozostać bezpłatnie w ubezpieczeniu rodzinym kobiety w publicznej ubezpieczalni zdrowotnej?

Napisany przez Luke
HuHu,

dzieci mogą być ubezpieczone razem z matką, jeśli:

Matka udowodni swoje dochody z zatrudnienia i działalności samozatrudnienia w ramach jej Ubezpieczenia Zdrowotnego (GKV) i otrzyma status dobrowolnie ubezpieczonej. Jeśli zarabia więcej niż JAEG i więcej niż ojciec dzieci, wtedy dzieci mogą być ubezpieczone razem z matką.

Pozdrowienia

Napisany przez Robman2
Cześć,

teraz muszę jeszcze raz poruszyć ten temat.

Następująca sytuacja:

Mężczyzna: PKV powyżej granicy ustalania składki
Kobieta: GKV poniżej granicy ustalania składki
Dzieci: PKV

Teraz mężczyzna umiera. Czy dzieci mogą wtedy zostać bezpłatnie przyjęte jako ubezpieczone członkowie rodziny przez kobietę?

Dziękuję i pozdrowienia
Rob

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata