Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa D maXX 12/2004

Napisany przez Mel_E
Przez Google trafiłem na to forum i muszę powiedzieć, że uważam je za świetne! Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Byłem blisko zadzwonienia do BHW, ale chciałem najpierw poznać Wasze zdanie...zanim zrobię błąd.. (ok, zrobiłem już jeden w 2004 roku) W 2004 roku podpisałem umowę na 100.000 euro D maXX w BHW, ponieważ wiedziałem, że będę musiał kiedyś wziąć kredyt na remont lub budowę domu. Teraz nadszedł czas, że chcemy zacząć budować przyszłego roku. Jednak nie chcę skorzystać z umowy oszczędnościowej, ponieważ oprocentowanie/ spłata jest zbyt wysoka. Ponadto umowa nie jest jeszcze wymagalna. Teraz pytanie: jak najmądrzej zdobyć moje wpłaty bez dużej straty pieniędzy? Oto szczegóły: BHW D maXX (taryfa DN2) Podpisano: 22.12.2004 Suma oszczędności: 100.000 euro Saldo: 22.515,30 euro Aktualna miesięczna wpłata: 125 euro Wskaźnik oceny: 5,03 Przewidywane przydzielenie: II kwartał/2019 Oprocentowanie: 1,5% (ewentualny bonusowy procent 3,5%) Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże? Alternatywą może być pożyczenie pieniędzy od moich rodziców (wymagana zgoda) i otrzymają oni bonusowy procent. Jak w takim przypadku postępować, aby była ona wymagalna tak szybko jak to możliwe?

Napisany przez Naseweis
Co byś powiedział na to: Podział umowy oszczędnościowej na budowę: 1. Umowa na kwotę 45 000 BSS z pełnym saldem. 2. Umowa na kwotę 55 000 BSS - saldo konta 0 Oblicz czas przydziału umowy oszczędnościowej nr 1 i uwzględnij ją w finansowaniu. Pozdrowienia, N.

Napisany przez obelix
Naseweis pisze: jakie jest zdanie na temat tego rozwiązania: Podziel umowę oszczędnościową budowlaną na: 1. Umowę oszczędnościową budowlaną na 45 000 BSS z pełnym saldem. 2. Umowę oszczędnościową budowlaną na 55 000 BSS - saldo konta wynosi 0. Obliczyć, kiedy umowa oszczędnościowa 1 będzie przydzielona i uwzględnić ją w finansowaniu. Pozdrowienia, N.
tak. 3. obliczyć, jaką część sumy oszczędnościowej można przydzielić natychmiast (3-6 miesięcy). Jaka jest stopa procentowa umowy oszczędnościowo-budowlanej?

Napisany przez Mel_E
Najpierw dziękuję za odpowiedzi Mamy już uzgodnioną finansowanie przez inny bank, więc chcielibyśmy obecnie nie uwzględniać umowy oszczędnościowo-budowlanej w finansowaniu (czyli nie jako kredyt). Umowa ma oprocentowanie kredytu w wysokości 2,25/3,25/4,25 nominalnie, im niższe oprocentowanie, tym szybciej należy spłacić umowę i tym wyższe będą miesięczne obciążenia. Tak przynajmniej rozumiem. Postępowanie: jeśli dobrze zrozumiałem, muszę podzielić umowę, poczekać na przyznanie i następnie nie przyjmować przyznania? Czy BHW może również odmówić przyznania? Czy straciłem dodatkowe oprocentowanie dzięki przyznaniu? Czy mogę być obciążony zwrotnie odsetkami w wysokości 1,5%? Prowizja za finalizację została w każdym razie utracona, jak sądzę.. Pytania na pytania Pozdrawiam Mel

Napisany przez obelix
Cześć Mel, jeśli chcesz jak najszybciej uzyskać dostęp do środków, istnieje kilka możliwości: a) Podział umowy na 1. 23.000 euro => z pełnym saldem oraz 2. 77.000 euro => ewentualnie kontynuować tę część później. Zrezygnować z umowy 1 (z pełnym saldem) w terminie i wypłacić saldo. Ponieważ umowa ma więcej niż 7 lat, okres wiązania został już wyczerpany. b) Zrezygnować z umowy w obecnym stanie i wypłacić saldo (wada: pozostała umowa zgodnie z modelem a) przestanie obowiązywać, a opłata za inicjowanie zawierania umowy również). Ponieważ nie jestem pewien, czy BHW oblicza wyższe oprocentowanie salda w przypadku przekazywanej umowy, w której zrezygnowano z kredytu budowlanego, lub nawet zwraca opłatę za inicjowanie, powinieneś to jeszcze sprawdzić. Jeśli tak, to Twoją właściwą decyzją byłaby opcja a), ale musisz jeszcze poczekać na przeznaczenie Tej części. Może to potrwać tylko kilka miesięcy.

Napisany przez Mel_E
Teraz dzwoniłem do BHW. Najpierw zapytałem głupio, co mam zrobić, jeśli chcę uzyskać dostęp do swojego salda, ale nie chcę rozwiązywać umowy. Odpowiedź: Możesz wypłacić saldo, ale kosztuje to opłata w wysokości 1% już wpłaconej kwoty. W Twoim przypadku około 225 euro. Ani słowa o podziale... Ja: Czy podział sumy oszczędności na budowę byłby możliwy? BHW: tak, to również jest możliwe... Stopa procentowa: 1,5% pozostanie dla mnie Stopa bonusowa: 2% zostanie stracona (przepraszam, pomyliłem się, ogólnie było to 3,5%) Opłata za zawarcie umowy: przepadnie przy każdej zmianie umowy... Spytałem, czy można złożyć wniosek o podział online --> nie, muszę udać się bezpośrednio do BHW lub mogą go wysłać, ale wtedy nie zdążę na ten rok... Ponieważ i tak najpierw zaciągniemy kredyt od banku, a wkład własny dodamy później, nie jest to tak pilne, ale zajmę się tym w przyszłym tygodniu... zaczniemy budowę dopiero po zimie... Jeszcze raz serdeczne podziękowania za pomoc !!!

Napisany przez obelix
Mel_E pisze: Opłata za zakończenie: tracisz ją przy każdej zmianie umowy...
Cześć, Chciałbym zobaczyć wszystkie wymienione tutaj punkty w warunkach tego produktu oszczędnościowego. Często próbuje się wdrażać zupełnie coś innego w aspekcie sprzedaży i polityki biznesowej, zwłaszcza w przypadku starych produktów. Bez warunków nie mogę sprawdzić, czy to tu ma miejsce. Czy opłaty dotyczą również częściowej sumy oszczędnościowej (dwa umowy)? Obie części? Sprawdź warunki!

Napisany przez Mel_E
To nie wygląda dobrze... § 1 Zawarcie umowy/Opłata aktywacyjna (3) Oszczędzający na budowę, którzy po okresie trwania umowy wynoszącym co najmniej 7 lat, rezygnują z udzielenia kredytu budowlanego w związku z przydzieleniem umowy oszczędzania na budowę, otrzymają zwrot opłaty aktywacyjnej, jeśli suma sald (§ 4 ust. 2b) wynosi co najmniej 10-krotność kwoty oszczędności na budowę i od początku umowy nie nastąpiły żadne zmiany w umowie (§13)*. * § 13 (1) Podziały, scalenia, obniżki lub podwyżki umów oszczędzania na budowę wymagają zgody kasy oszczędności budowlanych...

Napisany przez Mel_E
Cześć wszystkim,
Minęło już kilka lat i chciałbym znów wyjść z umowy bez większych strat ;-)
Domek jest postawiony, teraz czas na ogród, a pieniądze się skończyły... Nie chcemy już brać kredytu.

Moja mama dalej regularnie wpłacała na mój kontrakt i teraz wygląda on tak:

Kwota umowna budowy: 100 000 euro
Saldo: 29 522,89 euro
Współczynnik wyceny: 11,30
Przewidywana alokacja: 4. kwartał 2019 roku

Dzwoniłem do BHW i doradca doradził mi zwiększenie spłaty kredytu w ramach umowy, wtedy umowa zostanie szybciej wykwalifikowana do alokacji, a ja otrzymam alokację do 3. kwartału 2015 roku wraz z bonusem odsetek (4 163 euro), tylko opłata końcowa w wysokości 1 000 euro zostanie stracona.

Brzmi to zbyt dobrze, dlatego chciałem prosić o krótkie potwierdzenie tutaj, albo czy doradca nie ukrył mi jakiegoś minusa...?

Pozdrawiam Mel

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli zmiana stopy spłaty nie jest wyłącznie przedłużeniem umowy i/lub BHW (kasy oszczędności budowlanej postępują różnie) nie uważa zmiany za szkodliwą dla bonusu, to może to być rozwiązanie, ponieważ wyższa stopa spłaty prowadzi praktycznie we wszystkich stawkach do szybszej alokacji.

Jeśli prawo do premii nadal istnieje i można osiągnąć szybsze przydział, to zrobiłbym to w ten sposób, jeśli pieniądze są potrzebne, w przeciwnym razie zostawiłbym je, ponieważ obecnie jest to również świetna lokata. Poprosiłbym jednak o to na piśmie i dołączył do zmiany, aby premia pozostała mimo zmiany.

Napisany przez Mel_E
Trudno uwierzyć, ale mili panowie z BHW sami ponownie się skontaktowali. Powiedział, że przyjrzał się mojej umowie jeszcze raz i jeśli chcę mieć pieniądze w ciągu najbliższych 3 miesięcy, mogę również skorzystać z możliwości przydzielenia wyboru. Wtedy otrzymałbym bonus oraz zwrot opłaty umownej.. Gdyby to było prawdą, to świetnie.. Tylko muszę do jutra wypełnić wniosek i go wysłać faksem.. Bo kończy się miesiąc..

Napisany przez obelix
Zakładam, że ostatnia wypowiedź jest prawdziwa. To byłoby standardowe zachowanie. Bausparkasse jest zadowolona z faktu, że pozbywa się twojego planu oszczędności budowlanych. Im szybciej, tym lepiej dla BHW.

Napisany przez Mel_E
Super to zrobię i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będę się opalać w nowym ogrodzie latem ;-) jeszcze raz dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, to jest dla Bausparkasse zadowalające, co cieszy Mel_E, jeśli obiecane przywileje pozostaną, ale nie dla wielu setek tysięcy klientów, którzy chcieliby zachować swój kontrakt. Teraz muszą oni jednak coraz bardziej bronić się przed rosnącą arbitralnością (wbrew warunkom umowy) ze strony Bausparkassen.

Ale oczywiście cieszę się z tego dla Mel_E

Napisany przez obelix

..., ale nie dla wielu setek tysięcy klientów, którzy chcieliby zachować swoją umowę. Jednak teraz muszą coraz bardziej odpierać rosnącą arbitralność (wbrew umownym warunkom zakończenia) kas oszczędności mieszkaniowych.

dotychczas klauzule dotyczące wypowiedzenia kas oszczędnościowych przetrwały każdy orzecznictwo bez uszczerbku:

- Umowa jest nadoszczędzona
- Przydział przed 10 laty

Oczywiście irytujące dla (czystego) oszczędzającego, ale co w tym może być arbitralnego?

Napisany przez Mel_E
Rozliczenie umowy nastąpiło.. Bez zwrotu opłaty za podpisanie umowy..
Oczywiście jest to irytujące, jeśli pracownik powiedział coś innego. Przypuszczam, że teraz zderzają się twierdzenia.. Faktem jest teraz, że suma salda nie została osiągnięta.. Musiałbym jeszcze trochę (chyba 3 lata) poczekać.. Czy można podjąć działania wobec błędnych porad telefonicznych? Rozmawiałem z kolegą z Bhw, który po 3 miesiącach nie pamięta, czy powiedział, że zostanę zwrot opłaty za umowę..

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata