Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Problem bezrobocia związany z hipoteką.

Napisany przez Baerchen 123
Cześć,

aktualnie mamy duży problem finansowy i poszukuję rozwiązania, licząc na Waszą pomoc.

Oto sytuacja: zakupiliśmy (partnerzy życiowi, nieżonaci) Dom prawie 4 lata temu i sfinansowaliśmy go pożyczką w wysokości 133 500 €. Stała stopa procentowa na 10 lat. W tym czasie oboje byliśmy zatrudnieni i nasze łączne dochody wynosiły około 3 000 €, a miesięczna rata kredytu wynosi 900,00 €.

Obecnie jestem bez pracy od półtora roku, przez 1 rok otrzymywałem zasiłek dla bezrobotnych (ALG I) i nie mam prawa do ALG II. Oznacza to, że mamy do dyspozycji jedynie wynagrodzenie mojego partnera (około 1 400 €). Perspektywy znalezienia pracy na pełny etat w tej chwili są niewielkie, co najwyżej praca dodatkowa.

Oczywiście obecna miesięczna rata jest dla nas zdecydowanie za wysoka i prawdopodobnie nie będziemy w stanie jej dłużej opłacać (w ostatnich miesiącach udało nam się to zrobić za pomocą naszych oszczędności).

Teraz z desperacją szukam sposobu, czy a) zmniejszyć raty, czy b) uzyskać dodatkową kwotę pieniędzy. To drugie wydaje mi się niemożliwe ze względu na niskie dochody (nasz bank na pewno nie chce w tej kwestii współpracować). Zajmuję się teraz możliwościami refinansowania, które w przypadku ustalonej stałej stopy procentowej na 10 lat wydaje się być praktycznie niemożliwe, być może zależne od banku. Czytałem tutaj, że niektóre banki ewentualnie godzą się w tzw. przypadkach skrajnych (np. bezrobocie).

Ale wciąż pozostaje pytanie, czy w ogóle inny bank zgodzi się przejąć resztę długu, to znaczy przyznać pożyczkę w wysokości pozostałej kwoty w wysokości około 130 000 €, biorąc pod uwagę obecnie niskie dochody?? Oczywiście rodzi to również pytanie, czy bank w tak niekorzystnych warunkach w ogóle może zaoferować dla nas bardziej korzystną opcję umowy (mniejsza miesięczna rata)??

Druga opcja to wzięcie drugiej hipoteki na Dom, ale także tutaj nie mam pojęcia, czy i w jaki sposób jest to możliwe...

Czy ktoś może mi pomóc? Jest to naprawdę pilne.

Chciałbym skorzystać z usług doradcy finansowego, ale nie wiem, jak miałbym go wynagrodzić za jego pracę.

Pozdrawiam

Napisany przez obelix
Cześć,

zawsze najpierw skontaktuj się z obecnym wierzycielem!

Im wcześniej, tym lepiej. Nie czekaj, aż pierwsze upomnienia zaczną lecieć do skrzynki pocztowej!

Wierzyciel nie będzie miał/zainteresowania stracić klienta - a co gorsza - stracić pożyczkę. Prawie zawsze wiąże się to z stratami - także dla wierzyciela.

Odstępstwa od spłaty i/lub wydłużenia zmniejszają miesięczne zobowiązania płatnicze.

W obecnej sytuacji prawdopodobnie nie będzie możliwe zrealizowanie refinansowania ani znalezienie innego kredytodawcy.

Cześć,

dziękuję za odpowiedź.

Jednakże już 2 miesiące temu złożyłem prośbę do pożyczkodawcy o obniżenie rat (bez podawania konkretnej kwoty).
Pomimo opisania problemu, prośba została od razu odrzucona.

Napisany przez 2Bolitho

Witam,

dziękuję za odpowiedź.

Jednakże, już 2 miesiące temu złożyłem prośbę do pożyczkodawcy o obniżenie rat (bez określenia konkretnej kwoty).
Pomimo opisania problemu, prośba ta została natychmiast odrzucona.

Brzmi to jak komunikacja nieosobista. Więc nie był to rozmowa osobista ani nic podobnego. Ma to oczywiście wadę, że obie strony otrzymują o wiele mniej informacji i mają mniej elastyczność w zadawaniu pytań. Rozmowa osobista byłaby moim pierwszym wyborem. Następnie reszta niemalże wyłoni się sama.

Cześć,

oczywiście będę starać się także o osobiste spotkanie.
Obecnie staram się wykorzystać wszystkie dostępne opcje.
Jednak moje pierwotne pytania wciąż pozostają otwarte.... czy nikt nie wie nic na ten temat?

Napisany przez obelix

Ale moje rzeczywiste pytania są nadal bez odpowiedzi.... Czy nikt nic na ten temat nie wie?

Cześć,
myślę, że one zostały już odpowiedziane, choć niekoniecznie przyjemnie.

W obecnych warunkach prawdopodobnie trudno będzie znaleźć inną - rzetelną - bank, która w jakikolwiek sposób mogłaby spełnić Wasze życzenia i oczekiwania. Jeśli jednak się znajdzie, koszty (dodatkowe) będą odpowiednio wysokie. Jaka jest wartość domu/oryginalna cena zakupu?

Największe szanse zawsze są w negocjacjach z obecnym kredytodawcą. Oczywiście możecie jednocześnie rozmawiać z innymi bankami. W pierwszej kolejności zalecamy rozmowę z bankiem domowym (o ile nie jest identyczny). Nie spodziewajcie się zbyt wiele.

Napisany przez juergen388
Witaj, również byłem w podobnej sytuacji. U ciebie raty można zmniejszyć do 500 € miesięcznie przy najlepszym oprocentowaniu 1%. Moje doświadczenie z moim bankiem domowym pokazuje, że są oni skłonni do współpracy, jeśli przedstawisz im długoterminowy plan spłaty. Przy dochodzie 1400 €, nie można sfinansować domu przy ratach kredytowych w wysokości 500 €. Nie znam twojej sytuacji osobistej (dzieci, wartość domu, wielkość...), ale radzę podczas osobistej rozmowy z bankiem zaproponować sugestie, pokazać możliwości, że chcesz spłacić zobowiązanie. Wymaganie jedynie obniżenia stopy procentowej nie przyniesie efektu w twojej sytuacji. Inne banki tutaj nie pomogą. Dodatkowe pożyczki pomogą jedynie krótkoterminowo, z końcem, który może być przykry. Przeanalizuj poniższe możliwości:
- Czy masz ubezpieczenie na życie?
- Praca dorywcza na kwotę 400 € również może pomóc.
- Samozatrudnienie?
- Podnajem?
- Wynajęcie domu i wynajęcie mieszkania
Życzę powodzenia podczas rozmowy i pamiętaj, że bank także ma interes w spłacie twojego zobowiązania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata