Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie zewnętrzne / opinia

Napisany przez retri
Cześć wszystkim, mam kilka pytań, na które chciałbym poznać Wasze opinie. Istotne informacje: Finansowanie kończy się w październiku 2013 r. Pozostały dług wynosi 91 000 € Umowa oszczędnościowa na kwotę 90 000 €, która jest równolegle oszczędzana, ma w październiku 2013 r. saldo około 31 000 €. Chciałbym z tych pieniędzy obniżyć dług z 91 000 € do 60 000 €. A teraz pojawia się trudność w historii. Teraz mam kilka wariantów sfinansowania pozostałych 60 000 €. Wariant 1 przez istniejącą umowę oszczędnościową. Mam możliwość zmiany oprocentowania z 3,7% na 1,9%. Mogę więc sfinansować 60 000 pod 1,9%, co jednak oznacza ogromne obciążenie miesięczne, ponieważ musi zostać spłacony w ciągu 5 lat, więc to nie wchodzi w grę. Wariant 2 zaproponowany przez przedstawiciela kasy oszczędnościowo-budowlanej. 1. 30 000 euro poprzez umowę oszczędnościową 1,9% miesięczne obciążenie w wysokości 480 € 2. 30 000 euro poprzez zwykłe finansowanie 3,7% obciążenie w wysokości 200 € Czas trwania obu wynosi 5 lat. Pierwsze 30 000 euro w oprocentowaniu 1,9% zostałoby spłacone po 5 latach. Drugie 30 000 euro w oprocentowaniu 3,7% dałoby resztę 22 000 euro po 5 latach, którą chciałbym ponownie sfinansować, w jakiś sposób. Wariant 3 od Sparta MHB 60 000 € wypłacane przez 9,9 lat, oprocentowanie 3,49% z miesięcznym obciążeniem 609 €. Problem polega tutaj na tym, że jeśli nie będę mógł wpłacić 31 000 € na umowę oszczędnościową, mogę potrzebować więcej niż 60 000 €, a kwotę muszę ustalić na stałe, ponieważ później nie będę mógł już niczego dołożyć. Czy macie przypadkiem jakieś inne pomysły?

Napisany przez retri
A może podoba Wam się na przykład wariant 2. Czy ma to sens? Pozdrowienia Rolf

Napisany przez Naseweis
Cześć wszystkim, mam kilka pytań, na które chciałbym poznać Wasze opinie. Tło: Finansowanie kończy się w październiku 2013 r. Pozostały dług wynosi 91 000 €. Umowa oszczędnościowa na kwotę 90 000 €, która jest równolegle zasilana, ma w październiku 2013 r. saldo w wysokości około 31 000 €. Chciałbym z tego pieniądza skorzystać, aby zmniejszyć 91 000 € do kwoty 60 000 €. Teraz dochodzimy do sedna sprawy. Zostaje mi kilka wariantów, aby sfinansować pozostałe 60 000 €. Wariant 1 poprzez istniejącą umowę oszczędnościową. Mam możliwość obniżenia oprocentowania z 3,7% do 1,9%. Mogę więc sfinansować 60 000 przy stopie 1,9%, co jednak przynosi mi ogromne obciążenie miesięczne, ponieważ musiałby być spłacony w ciągu 5 lat, więc to nie wchodzi w grę. Jak to jest możliwe? - Saldo umowy oszczędnościowej ma być wykorzystane jako nadpłata. Jak można więc uzyskać pozostałe 60 000 € do sfinansowania przy oprocentowaniu 1,9%? Wariant 2 zaproponowany przez przedstawiciela kasy oszczędnościowo-budowlanej. 1. 30 000 euro z umowy oszczędnościowej po 1,9%, miesięczne obciążenie 480 € 2. 30 000 euro z normalnego finansowania po 3,7%, obciążenie 200 € Okres kredytowania w obu przypadkach to 5 lat. Pierwsze 30 000 przy stopie 1,9% miałbym spłacone po 5 latach. Drugie 30 000 przy stopie 3,7% miałbym po 5 latach pozostałą kwotę 22 000 euro, którą chciałbym znowu sfinansować, jakkolwiek. Podejrzewam, że wariant 2 ma następującą formę! Podział umowy oszczędnościowo-budowlanej na: 1. Umowa oszczędnościowo-budowlana - 61 000 € z pełnym saldem 31 000 € 2. Umowa oszczędnościowo-budowlana - 30 000 € ze stanem konta 0 Przyjęcie alokacji umowy oszczędnościowo-budowlanej w wysokości 61 000 € i spłata jej z miesięcznym obciążeniem 480 €, w tym odsetkami. 2. Część 30 000 finansowania z miesięcznym obciążeniem w wysokości 200 € Wariant 3 oferowany przez Sparta MHB 60 000 € do spłacenia przez 9,9 roku, stopa oprocentowania 3,49% z miesięcznym obciążeniem 609 €. Problemem tutaj jest to, że jeśli nie będę w stanie wpłacić 31 000 € na umowę oszczędnościową, być może będę potrzebować więcej niż 60 000 €, a kwotę tę musiałbym ustalić, ponieważ później nie będę mógł tego zmienić. Czy macie przypadkiem inne pomysły? Cześć, W przykładach pojawiło się kilka błędów! W przypadku wariantu 3 podejrzewam - że sprawa wygląda następująco: Rozwiązanie umowy oszczędnościowo-budowlanej i wykorzystanie jej jako nadpłaty W ten sposób kredyt zostaje zmniejszony do 60 000 € 60 000 finansowane z miesięcznym obciążeniem wynoszącym 609 € Powyższe teksty powinny zostać przepracowane, ponieważ jak napisano, nie mają sensu. Pozdrowienia, Naseweis PS: Aby móc złożyć rekomendację, trzeba wiedzieć, jaki jest maksymalny możliwy miesięczny obciążenie.

Napisany przez retri
Aktualne finansowanie 6,65% z 1% spłatą w wysokości 91 000 € pozostało do 10/2013. Wariant 1 polegał na dalszym finansowaniu poprzez istniejący kredyt budowlany w wysokości 90 000 €. kredyt budowlany jest prowadzony przez Schwäbisch Hall. W ramach umowy jest tam około 31 000 € do 10/2013, jeśli nadal będziemy wpłacać tyle pieniędzy. Planowaliśmy spłacić finansowanie za pomocą tej umowy, dlatego kwota wynosi 90 000 €. Według przedstawiciela umowa ta może zostać zmieniona z 1,9% na 3,75%, im niższy procent, tym szybciej trzeba spłacać, tak to zrozumiałem. Umowa zostanie w ten sposób zrealizowana, aby została wcześniej przydzielona. Planowaliśmy spłacić finansowanie poprzez kredyt budowlany, musielibyśmy spłacić jeszcze 60 000 €. Teraz, gdy stopy procentowe w bankach spadły tak nisko, istnieje kilka innych alternatyw. Miesięczna obciążenie nie powinna przekraczać 610 €. Wariant 2 wydaje mi się najlepszy, jeśli obliczę średnią z 1,9 i 3,7, wychodzi 2,8%. Tylko nie wiem, jak będę finansował dalsze 22 000 w ciągu kolejnych 5 lat :-(. Pozdrowienia Rolf

Napisany przez Naseweis
retri pisze: Variante 2 , dla mnie wygląda najlepiej, gdy średnia z 1,9 i 3,7 daje stopę procentową wynoszącą 2,8 %. Tylko nie wiem, jak miałbym finansować dalsze 22.000 za 5 lat :-(. Pozdrowienia Rolf
Cześć, Zdecydowałbym się na opcję 2! Jednak z pewną zmianą: 1. Część - Podział kredytu mieszkaniowego (II. Ranga w księdze wieczystej) 1. kredyt mieszkaniowy - 61.000 z pełnym saldem wynoszącym 31.000 € 2. kredyt mieszkaniowy - 30.000 z saldem konta 0 Przyjęcie przydziału kredytu mieszkaniowego - 61.000 i spłata go z miesięcznym obciążeniem w wysokości 480 € wliczając w to odsetki. 2. Część - Pozostała kwota kredytu w wysokości 30.000 € (I. Ranga w księdze wieczystej) kredyt z oprocentowaniem na okres 15 lat = Stopa procentowa 3,65 % + 1 % spłaty = miesięczna rata 116,25 € Pozwolić na dodatkową spłatę corocznie między 2.500 a 10.000 €. Już dzisiaj zawartość umowy na kredyt na z góry ustalonym terminie niewielkie podwyższenie stopy procentowej w porównaniu z warunkami kredytu wyżej wymienionymi. Ewentualnie istnieje możliwość kontynuacji oszczędzania w ramach 2. kredytu mieszkaniowego w wysokości 30.000 €. (VWL) Pozdrowienia N.

Napisany przez retri
Cześć :-), Dziękuję za odpowiedzi. O co chodzi z pierwszym i drugim miejscem? Czy ma to coś wspólnego z prędkością spłaty? Czy mimo wszystko opłaca się mieć 5-letni okres kredytowania dla drugiej hipoteki? Pozdrowienia Rolf

Napisany przez retri
Cześć, proszę o informację

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata