Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Po 25 latach zmiany z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na publiczne ubezpieczenie zdrowotne, co się dzieje z rezerwami?

Napisany przez Fritzchen
Cześć, Mam teraz 50 lat i po 25 latach zamykam swoją działalność gospodarczą i wracam do pracy jako pracownik. Mam już ustne potwierdzenie przekazu z PKV Central do GKV Barmer. Przy miesięcznej składce w wysokości 700,- € w PKV a 240,- € w GKV, wydaje się to opłacalne. Pytanie, które mnie nurtuje, brzmi: co się stanie z zgromadzonymi 50000 euro rezerwami na starość. Czy ktoś może mi odpowiedzieć? Ani na forum, ani w Google nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Z góry dziękuję Fritzchen

Re: Po 25 latach zmiany z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na publiczne ubezpieczenie zdrowotne, co się dzieje z rezerwami?

Napisany przez Naseweis
Cześć Fritzchen, rezerwy na starość zostały stracone. Pozostają w zakresie ubezpieczenia zdrowotnego. Pozdrowienia N.

Napisany przez Reibold
Cześć Fritzchen! Jako uzupełnienie chciałbym dodać: Wygląda na to, że jesteś zatrudniony z miesięcznym wynagrodzeniem brutto około 2,800 €. W związku z tym jesteś obowiązkowo ubezpieczony i możesz wybrać dowolne GKV. Co do rezerw na starość, Naseweis ma całkowitą rację. Pozostają one w społeczności ubezpieczonych i pomagają innym klientom tam, by składki nie rosły tak gwałtownie. Proszę pamiętać, że w wieku emerytalnym będziesz klasyfikowany jako ubezpieczony dobrowolnie w GKV, ponieważ nie spełnisz warunku bycia przez 90% drugiej połowy swojego życia zawodowego członkiem GKV. Oznacza to, że składki będą naliczane od wszystkich twoich dochodów, w tym również z najmu, odsetek czy prywatnych oszczędności emerytalnych. Z poważaniem, Aleksander Reibold

Napisany przez Fritzchen
Dziękuję za informacje.

Moja przyszła pensja brutto została ustalona na 3500 euro.
doradca podatkowy obliczył dla mnie składkę ZUS w wysokości 245 euro.

Jeśli spojrzymy teraz na okres emerytalny:
Chciałbym zgłosić się o emeryturę w wieku około 60-65 lat.

Czy można określić, jaka mogłaby być wysokość składek na ubezpieczenie zdrowotne w PKV i GKV od 60 do 65 lat?

Albo inaczej, czy zdecydowanie zaleciłby Pan mi PKV czy GKV?
(Posiadamy również dochód z najmu w wysokości 800 euro)
Moja żona jest ubezpieczona ze mną, myślę, że to również ważne do wiedzenia.

Serdecznie dziękuję za pomoc

Fritzchen

Napisany przez Reibold
Witaj! r n r n Nie ośmielam się wyrazić opinii na temat składek na ubezpieczenie zdrowotne za 10, 15 lub jeszcze więcej lat. Prawdopodobnie składki do GKV i PKV wzrosną do tego czasu. Ale o ile? I czy w ogóle istnieją oba systemy? r n r n Jeśli jutro przeszedłbyś na emeryturę i z powodu swojej sytuacji byłbyś dobrowolnie w GKV, musiałbyś zapłacić około 17% wszystkich swoich dochodów, w tym składki na opiekę zdrowotną. Dokładna kwota zależy od tego, czy wychowałeś dzieci. W zamian otrzymałbyś połowę tej stawki, odnosząc się do swojej emerytury z zakładu ubezpieczeń zdrowotnych. Tę refundację otrzymałbyś także jako członek PKV. r n Dużą korzyścią finansową dla GKV jest bezpłatne ubezpieczenie współmałżonka. R n r n Z poważaniem r n r n Alexander Reibold

Napisany przez Fritzchen
Dziękuję bardzo!
Teraz jestem naprawdę mądrzejszy.
W związku z tym zdecyduję się na GKV i cieszę się, że inni będą zadowoleni z moich 50 000

Fritzchen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata