Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 6% na lokacie terminowej w Lubeckiej Spółdzielczej Bank Lübecker?

Napisany przez Peta 2011
Cześć, Lübecker Volksbank oferuje obecnie rachunek oszczędnościowy z oprocentowaniem na poziomie 6,25% rocznie. Czy ktoś ma doświadczenie z tego rodzaju inwestycją (inwestycją w turecką lirę) ogólnie, szczególnie z tą bankiem i jak to jest z podatkami, jeśli wszystko odbywa się przez Luksemburg (obecnie 35%)? Zapewne zabezpieczenie depozytów powinno wynosić do 100 000 euro. Dzięki za odpowiedzi.

Napisany przez Naseweis
Nie mogę sobie wyobrazić, że to jest konto oszczędnościowe. Pozdrowienia, N.

Napisany przez Birgit
Dość ryzykowna sprawa.

Napisany przez petethefarmer
Mogę zapytać, gdzie znalazłeś tę ofertę? W każdym razie nie mogę jej znaleźć na stronie internetowej Lübecker Volksbank!

Napisany przez Birgit
Czy mogę zapytać, gdzie znalazłeś tę ofertę? Bo ja nie mogę jej znaleźć na stronie internetowej Banku Ludowego z Lubecku! https://www.vbhl24.de/home/

Napisany przez Lumo
Problemem jest inwestycja w tureckie liry. W Turcji poziom inflacji jest wyższy, więc oczywiście także stopy procentowe.... To nie jest bezpieczna forma lokaty. Po roku otrzymasz 6% od kwoty w lirach, ale jeśli lira osłabi się w porównaniu do euro, możesz stracić dużo pieniędzy. Na Finanzen.net możesz sprawdzić rozwój obu walut: euro - Nowa Lira Turecka | EUR-TRY | Kurs wymiany | aktualny kurs | finanzen.net Jestem trochę zaskoczony. Lira straciła znacząco na wartości w porównaniu do euro w ostatnich latach (mimo kryzysu finansowego). Dzieki Twojemu lokatowi terminowemu straciłbyś sporo pieniędzy, mimo wysokich stóp procentowych..... Jako bezpieczna inwestycja lepsze jest tylko lokata terminowa w euro. Dla spekulacji ciekawą opcją jest oferta Sparkasse Lübeck (dla niewielkich kwot), ponieważ Turcja rośnie ekonomicznie i waluta powinna się w końcu ustabilizować. Pomimo kryzysu euro lira nadal traci na wartości. Inwestycja polegająca na przelaniu pieniędzy i pozostawieniu ich na pewno się nie opłaca....

Napisany przez Lumo
...z ciekawości przyjrzałem się temu dokładniej. Turecki Bank Notow prowadzi interwencję w celu wsparcia Liry, ale nawet to nie przynosi sukcesu. Inflacja ostatnio wyniosła 10%! Realna stopa procentowa jest więc znacząco ujemna (siła nabywcza maleje pomimo wysokiego oprocentowania). Na tej koncie oszczędnościowym można odnieść korzyść tylko wtedy, gdy Lira przestanie tracić na wartości, a tak długo jak inflacja w Turcji pozostaje wysoka, nic z tego nie będzie.... Tak samo jak gdybyś otrzymywał 6% odsetek w Diba, Bank of Scotland itp., ale inflacja w strefie euro wynosi 10%. To nie jest dobra transakcja. Na wahania walut można lepiej spekulować za pomocą innych instrumentów, a takie konto oszczędnościowe to nic innego jak spekulacja....

Napisany przez Peta 2011
Cześć, chciałbym serdecznie podziękować za często bardzo obszerne wpisy, które ogólnie pomogły mi lepiej zrozumieć tego rodzaju oferty. Wszystkim życzę zdrowego i udanego 2012 roku! Peta 2011

Napisany przez petethefarmer
Generalnie kurs wymiany dla wymiany liry na złotówki plus odsetki można pewnie zabezpieczyć za pomocą odpowiednich instrumentów, ale podejrzewam, że koszty związane z tym mogą zjeść dodatkowe odsetki. Jednak sam jestem wciąż w trakcie poszukiwania bliższych informacji na temat tego, jak praktycznie zabezpieczyć taką transakcję. W Australii na przykład istnieją podobnie dobre oferty lokat terminowych (np. ING-Direct Savings Maximiser).

Napisany przez Lumo
@petethefarmer Możesz nabyć swap oprocentowania lub opcję sprzedaży na relację między lirą a euro (lub AUSD a euro), ale ponieważ te relacje są znane, koszty zjedzą zyski. W przypadku liry wszyscy wiedzą, że inflacja wynosi 10%. Każdy, kto oferuje odpowiednie opcje, wycenia to, co powoduje, że Twój zysk (ponownie w €) osiąga maksymalny poziom normalny.

Napisany przez alpinist
Dzisiaj pierwszy raz natknąłem się na ten wątek. W zasadzie zgadzam się z większością tego, co zostało powiedziane. Wysoka inflacja nie powinna niepokoić inwestora w tr w lirach mieszkającego tutaj, ponieważ nie konsumuje on w Turcji i nie jest mu bezpośrednio wystawiony. Decydujące jest jedynie to, jak w okresie inwestycji będzie rozwijał się kurs waluty. To i tak pozostanie spekulacją. Byłbym spokojniejszy, gdyby waluta nie rosła od lata. Lomo ma rację, zwracając uwagę, że przez lata raczej spadała. Ale od dobrych 6 miesięcy znowu rośnie, i to nawet dość znacząco. Zabezpieczenia, moim zdaniem, nie są prawdziwym rozwiązaniem. Część pytania początkowego Petry 2011, dotycząca opodatkowania, jak dotąd nie została jeszcze odpowiedziana. Jeśli chodzi o podatek od dochodów z odsetek, obywatele UE mają możliwość wyboru między ich luksemburskim instytutem finansowym a odpowiednim organem podatkowym, wówczas instytut ten wypłaca odsetki bez potrąceń. Po tym, jak właściwy urząd podatkowy otrzyma informacje od Federalnego Urzędu Finansów, zaleca się ujęcie dochodów w formularzu KAP deklaracji podatkowej. Następnie podlegają one 25% podatkowi od zysków kapitałowych plus opłacie solidarnościowej. Druga opcja polega na tym, że luksemburski bank potrąca 35% podatek źródłowy od odsetek i potwierdza ten potrącony obciążenie właścicielowi konta. Jeśli niemiecki podatnik uważa, że to zbyt duża kwota, może on zgłosić ten podatek źródłowy w formularzu KAP w rubryce Podatek źródłowy podlegający zastosowaniu zgodnie z rozporządzeniem w sprawie informacji o odsetkach. Podczas gdy fiskus nalicza tylko obowiązującą stawkę od zysków, równocześnie odlicza potwierdzony 35% podatek źródłowy od podatku należnego, w pewnym sensie jako zaliczkę podatkową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata