Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata - tak czy nie

Napisany przez KatrinT
Cześć, jestem tutaj nowa i mam mało doświadczenia. Chciałabym się jednak dowiedzieć, ponieważ mój mąż rozważa założenie skutecznej inwestycji dla naszej córki (która jeszcze się nie urodziła, ale jest w drodze). Jego mama ma konto (oszczędności w depozycie), które chce on otworzyć podobnie. Mam jednak podzielone zdanie na temat oszczędzania w depozycie. Czy ktoś się na tym zna? Czy mógłby mi ktoś podać inną/lepszą możliwość inwestycji pieniędzy dla dziecka (np. na prawo jazdy itp.)? Dziękuję z góry za odpowiedzi. Katrin

Napisany przez 2Bolitho
Jakie rezultaty mają zostać osiągnięte za pomocą efektywnego inwestowania? Kiedy według Ciebie inwestycja jest efektywna, a kiedy nie jest? Jakie są Twoje argumenty za i przeciw inwestowaniu w depozyt? A co dokładnie rozumiesz przez depozytowy sposób oszczędzania? Tutaj przydałoby się więcej informacji. Zakładam, że chodzi o plan oszczędzania w funduszach lub nawet o plan oszczędzania inwestujący w kilka różnych funduszy. Byłoby też to interesujące spojrzenie na strukturę kosztów. Czyli opłaty depozytowe, prowizje przy zakupie i ewentualne inne opłaty. Zawsze dobrym pomysłem jest ustalenie stałego zlecenia na konto oszczędnościowe. Oczywiście, obecnie straci się trochę siły nabywczej, ale przynajmniej pieniądze są bezpieczne. Przy prawdopodobnie niewielkich kwotach ryzyko utraty siły nabywczej nie jest tak duże.

Napisany przez KatrinT
Poczytałem o oszczędzaniu na depozytach w Internecie i dowiedziałem się, że polega to na zakupie akcji lub udziałów. To jednak nie jest odpowiednie dla małego dziecka czy noworodka! Chcemy po prostu oszczędzać pieniądze, aby nasza córka miała w przyszłości środki na zdobycie prawa jazdy. Myślałem o zwykłej książeczce oszczędnościowej - jednak mój ojciec mówi, że obecnie książeczka oszczędnościowa się nie opłaca.

Napisany przez 2Bolitho
KatrinT pisze: ... To zdecydowanie nie jest odpowiednie dla małego dziecka ani noworodka! ...
Dlaczego nie? Wydaje mi się, że brzmi to jak dogmat oparty na zbyt małej ilości wiedzy. Warto byłoby kontynuować badania. Moim zdaniem ojciec już wie sporo. Na książce oszczędnościowej zyskuje się od 0,5 do 1% odsetek. Jeśli zdeponuję 100 euro na rok, będę mieć potem 101 euro. Jednak przy inflacji na poziomie 2,5% potrzebuję 102,50 euro, aby zachować tę samą siłę nabywczą. W rezultacie w pierwszym roku realnie tracę 1,5 euro. konto oszczędnościowe jest rodzajem nowoczesnej książeczki oszczędnościowej. Dostaje się na nim około 2%. Brakuje już tylko 50 centów. Lepsze odsetki oferowane są tylko na lokatach terminowych lub ewentualnie w planach oszczędnościowych. Wtedy pieniądze są jednak zablokowane na dłuższy czas. Ale nie ma to znaczenia, jeśli dobrze zrozumiałam. Obecnie prawo jazdy kosztuje około 3.000 euro (nie mam pojęcia, jak drogie to jest), to za 18 lat będzie kosztować około 4.675 euro (2,5% inflacja). Zatem od urodzenia trzeba co miesiąc wpłacać około 21,66 euro na książeczkę oszczędnościową lub konto oszczędnościowe. Nie da się tego zrobić bardziej efektywnie. Z odsetek, które się zgromadziły, może być nawet na jedno tankowanie. To zależy od rozwoju cen paliwa. Teraz przedstawiam Ci to gotowe. To dla Ciebie ma wadę, że wiele się nie nauczysz. Lepiej byłoby, gdybyś sam zrobił takie rozważania. Proszę, kontynuuj zainteresowanie tymi sprawami. Wydaje mi się, że masz w tej dziedzinie dużo potencjału.

Napisany przez KatrinT
Dziękuję bardzo, Bolitho. Teraz mam wystarczającą ilość komentarzy, aby zdecydować się na to właściwe. Życzę Ci udanego początku nowego roku. Katrin

Napisany przez 2Bolitho
Dziękuję, wzajemnie. Wszystkiego dobrego związku z nowym pokoleniem.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, w kontekście oszczędzania w depozycie: Ważne jest to, co wpływa. Sam depozyt to tylko opakowanie. W przypadku przewidywanych niewielkich kwot, zamiast inwestować bezpośrednio w akcje, zalecam wybranie (jednego) funduszu. W jaki sposób można zainwestować zasiłek rodzinny jest dobrze podsumowane w tym artykule blogowym: Formy inwestowania zasiłku rodzinny. Zwrot z inwestycji, ryzyko, elastyczność | finanzdeutsch Wszystkiego dobrego dla Was i Waszego malucha! Paule

Napisany przez Meisterwerker

Cześć,

w odniesieniu do oszczędzania w depozycie:
Ważne jest, co się w niego wkłada. Sam depozyt to tylko opakowanie.
W przypadku przewidywanych niewielkich kwot, proponuję unikać bezpośrednich inwestycji w akcje i zamiast tego wybrać fundusz.

Opcje inwestowania w związku z zasiłkiem rodzinym są dobrze podsumowane w tym artykule na blogu:
Formy inwestowania w zasiłek rodzinny. Zwrot, ryzyko, elastyczność | finanzdeutsch

Wszystkiego dobrego dla Was i waszego potomstwa!

Paule

Super, dzięki za wskazówkę

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata