- pt gru 30, 2011 1:57 pm
Witajcie, jestem tu nowym użytkownikiem forum i mam nadzieję, że w przyszłości będę mógł często pomagać i że również otrzymam pomoc. Trafiłem tutaj, ponieważ mam pewne pytanie, w którym mam nadzieję, że mi pomożecie. Jestem przedstawicielem handlowym w terenie. Mój pracodawca z siedzibą w Monachium udostępnia mi samochód służbowy oraz kartę paliwową. Samochód służbowy widnieje na moim miesięcznym rozliczeniu z zastosowaniem reguły 1%, w moim przypadku 390€. Oczywiście mogę także korzystać z samochodu służbowego prywatnie. Robię to jednak bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj wszystko załatwiam rowerem. Od początku roku prowadzę książkę podróży. Wpisałem do niej każdą wizytę u klienta, każdą podróż na spotkanie oraz każdą wycieczkę prywatną. Mój pracodawca przesłał mi z moim miesięcznym rozliczeniem również zaświadczenie o poborze podatku dochodowego. Dodatkowo otrzymałem wykaz rzeczywistych kosztów pojazdu. Moje pytanie brzmi: Jak mogę teraz odzyskać opłatę 1% w zeznaniu podatkowym? Używam programu podatkowego Steuersparerklärung, ale nie mogę znaleźć miejsca, gdzie mógłbym to uzasadnić. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Pozdrowienia Gonzo