Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Pytania dotyczące obligacji: Czy ktoś zna Hein Gericke?

Napisany przez schmitt-tan80
Cześć drodzy Użytkownicy,

natrafiłem na artykuł o obligacji, która została wydana przez firmę Hein Gericke. W artykule napisano, że firma ta planuje ekspansję i w związku z tym wyemitowała obligację korporacyjną. Firma ta jest dobrze znana w Niemczech i ma silną pozycję również w Europie.

Teraz moje pytanie - czy ktoś z Was zna tę firmę lepiej niż ja, ma doświadczenia z nią lub nawet inwestował w tę obligację? Chciałbym wiedzieć, które istotne kwestie należy wziąć pod uwagę podczas subskrypcji. Czy ktoś może mi pomóc? Czy istnieje lista kontrolna, którą należy spełnić, czy lepiej postępować według własnego uznania?

Może kilka kluczowych punktów jeszcze raz:
1000 euro obligacji plus odsetki od nominału
w pierwszym roku 7 procent odsetek, a następnie wzrasta rocznie o 0,25% (łącznie do 8 procent)
Czas trwania wynosi pięć lat

Czy przy obligacji zawsze otrzymuję z powrotem swoje pieniądze plus gwarantowane odsetki, prawda? W przeciwieństwie do akcji, nie muszę martwić się o to, że stracę wszystko?!

Dziękuję z góry za pomocne wskazówki...

Napisany przez obelix
Cześć,

Nie znam danych biznesowych. Hein Gericke dostarcza odzież i akcesoria motocyklowe.

Od lat w tych kręgach czekano na moment, kiedy ta firma będzie musiała zamknąć swoje podwoje. Teraz kilka tygodni temu - niespodziewanie - padło na konkurenta Polo.

Osobiście brakowałoby mi odwagi i zaufania do tej firmy. Niemniej jednak tylko moim uczuciom!

Napisany przez Reibold
Cześć!

Myślę, że wystąpił tutaj błąd!
Obligacje korporacyjne nie są bezpieczniejsze od akcji!
Dlatego oprocentowanie jest tak wysokie. Firma obiecuje zwrot pożyczonej kwoty w 100%, ale oczywiście może to się udać tylko w przypadku, gdy firma istnieje za 5 lat. Jeśli zniknie z rynku lub ma takie duże problemy, że menedżerom nie zależy na swojej reputacji, może dojść nawet do straty w 100%.
Posiadając obligacje korporacyjne stajesz się wierzycielem firmy. Niestety, zajmujesz bardzo odległe miejsce za wierzycielami - bankami i roszczeniami pracowników dotyczącymi odpraw i innych spraw.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszowy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez 2Bolitho

Z obligacją korporacyjną stajesz się wierzycielem firmy. Niestety, jesteś jednak zdecydowanie niżej w hierarchii niż wierzyciele bankowi i odprawy dla pracowników.

Wszystko poprawnie, chciałem to również napisać. Jednak obligacja jest wyżej w hierarchii niż udział kapitałowy, czyli akcje.

Napisany przez Reibold
Cześć Bolitho! Bardzo dobrze! Niemniej jednak akcjonariusz nie jest wierzycielem przedsiębiorstwa, lecz współwłaścicielem. Pozdrowienia Alexander Reibold

Napisany przez EuroPaule

1000 euro obligacji plus oprocentowanie od kwoty
w pierwszym roku 7 procent oprocentowania, następnie rocznie wzrasta o 0,25% (łącznie 8 procent)
Okres spłaty trwa pięć lat

Czy w przypadku obligacji otrzymam zawsze moje pieniądze oraz gwarantowane odsetki z powrotem, prawda?

Cześć,

Jeśli kupiłbyś obligacje Republiki Federalnej, możesz z dużym prawdopodobieństwem założyć, że otrzymasz odsetki i kapitał zgodnie z umową.
Ponieważ stopy procentowe są tam znacznie niższe, obecnie poniżej 2% rocznie. To, co dodatkowo otrzymujesz na odsetki, to premia za ryzyko, ponieważ istnieje ryzyko bankructwa.
A ta różnica w oprocentowaniu (w świecie finansów nazywana również spreadem) jest tak wysoka, że widać, że ta obligacja korporacyjna należy do kategorii śmieciowych papierów wartościowych. Więc nie jest to nic dla inwestorów nastawionych na bezpieczeństwo.

Pozdrowienia, Paule

Więcej informacji na temat związku między stopą zwrotu a ryzykiem znajdziesz tutaj:
Związek między stopą zwrotu a ryzykiem | finanzdeutsch

Napisany przez schmitt-tan80

W tych kręgach od lat czekano już na zamknięcie tego przedsiębiorstwa. Teraz kilka tygodni temu niespodziewanie padł konkurent Polo.

Hein Gericke zrobił wiele dobrego od ostatniego kryzysu, jeśli mimo wszystko są wciąż obecni i w ostatnim czasie otworzyli nowe sklepy.

Upadłość Polo jest oczywiście tragiczna przede wszystkim dla pracowników. Usłyszałem o tym w radiu.

Zacytowane przez Reibolda

Posiadając obligacje przedsiębiorstwa, staniesz się wierzycielem firmy. Niestety, jednak znajdujesz się w hierarchii daleko za wierzycielami - bankami i za roszczeniami pracowników dotyczącymi odpraw i innych świadczeń.

W prospekcie informacyjnym przedsiębiorstwa jest wspomniane, że obligacje nie są długoterminowe. To oznacza, że nie będę wypłacany po innych wierzycielach, ale bezpośrednio, prawda?!

Poszukałem w internecie definicji i znalazłem: „Obligacje długoterminowe: Obligacje, których roszczenia w przypadku bankructwa lub postępowania spadkowego emitenta sklasyfikowane są niżej niż roszczenia wierzycieli nie-długoterminowych.“

Napisany przez Gell
Nie tylko Polo:

UVEX żegna się z branżą motocyklową
Wycofanie się z rynku akcesoriów motocyklowych
Negatywny rozwój biznesu w dziedzinie kasków motocyklowych i akcesoriów w ciągu ostatnich lat oraz pesymistyczne perspektywy rynkowe skłoniły firmę Uvex z Fürth do wycofania się z rynku akcesoriów motocyklowych na koniec sezonu 2011.

Co z kolei sprzedają POLO i HEIN GERICKE?: Kaski motocyklowe i akcesoria

Obligacje nie mają oceny i nigdy nie będą notowane na giełdzie, więc byłbym bardzo ostrożny:
Obligacje firmowe Hein Gericke :: NetBiker.de :: niemieckojęzyczna sieć motocyklowa

Gell (który również jeździ skuterem)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata