- śr sty 04, 2012 8:45 am
Cześć wszystkim, potrzebuję waszej pomocy. Jestem teraz już od roku na zwolnieniu lekarskim i chcę anulować moje ubezpieczenie na życie ze względu na moją obecną sytuację finansową. Anulowałem polisę pisemnie, a odpowiedź od ubezpieczyciela była taka, że wartość wykupu nie jest możliwa, ponieważ polisa jest związana z pracodawcą jako emerytura pracownicza. Zacytuję ubezpieczyciela: ubezpieczenie zostało zawarte przez ich poprzedniego pracodawcę jako emerytura pracownicza. Zgodnie z § 2 ust. 2 ustawy poprawiającej emerytury pracownicze tego rodzaju ubezpieczenia podlegają ograniczeniom w dostępności określonym ustawowo, gdy ubezpieczony pracownik odchodzi ze stałymi prawami do świadczeń emerytalnych. To dotyczy również sytuacji, gdy ubezpieczenie jest przeniesione na dalsze prowadzenie na potrzeby prywatne. Nadal prowadzimy ubezpieczenie bez zmian. Nie można w sytuacji kryzysowej pozostawać bez możliwości uzyskania środków, które nie będą dostępne w przyszłości (a nawet się pogorszą). Czekam z utęsknieniem na waszą pomoc. Co sądzicie o sprzedaży ubezpieczenia i do jakiej firmy. Szczęśliwego Nowego Roku i serdeczne podziękowania z góry za waszą pomoc. Rodzina