Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytanie dotyczące KBV.

Napisany przez Brett
Cześć. Mam pytanie dotyczące stosunku kursu do wartości księgowej. Czy istnieje gdzieś strona internetowa z KBV dla DAX, MDAx itp.? Wiem, że można go także samemu obliczyć. Kurs akcji podzielony przez wartość księgową na akcję daje KBV. Jednak problem polega niestety na tym, że wartość księgowa jest bardzo trudna do ustalenia, prawda? Często nawet nie jest ona podana w sprawozdaniu finansowym. Szacowanie jest również trudne. Jak więc mogę uzyskać w miarę rozsądne KBV w takim przypadku dla danej firmy lub samemu je obliczyć? Dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, znajdziesz to w sprawozdaniu finansowym. Jednak nie pod wartością księgową, a pod kapitałem własnym w bilansie. Nie mam pojęcia, czy istnieje zestawienie aktualnych wskaźników wyceny księgowej. Ale myślę, że tak. Sprawdź na finanzen.net, yahoo.finance, ariva.de lub onvista. Powinieneś tam coś znaleźć. Mam prywatny projekt dotyczący wyceny akcji. Wartość księgowa na akcję jest wyświetlana w zestawieniu wyceny przedsiębiorstwa. Jednak nie w porównaniu z indeksem.

Napisany przez Brett
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie znalazłem nic na wymienionych stronach internetowych. Będę kontynuować poszukiwania. Pozdrowienia, Brett

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata