Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy można skonsultować dwóch lekarzy specjalistów w ciągu jednego kwartału?

Napisany przez ADMCI4
Do wszystkich ekspertów ds. zdrowia na tym forum! Jestem nieco zdezorientowany i potrzebuję waszej pomocy. Kilka lat temu miałem wypadek i zostałem ranny w ramieniu. Na podstawie tego starego urazu mój ortopeda stwierdził teraz, że w ramieniu pękła ścięgno i ramię musi teraz zostać ponownie operowane. Ponieważ cała sprawa brzmiała bardzo skomplikowanie, chciałbym poznać zdanie drugiego specjalisty. Czy mam prawo skonsultować się z dwoma specjalistami w trakcie jednego kwartału czy spotkam się wtedy z problemami z ubezpieczeniem zdrowotnym?

Napisany przez Birgit
Cześć, zdanie drugiej opinii może być pomocne. Masz do tego prawo. Poproś swojego lekarza o skierowanie. Birgit

Napisany przez BaMi
Decydujesz sam, jak często odwiedzasz lekarza. A w tym konkretnym przypadku powinieneś z tego skorzystać. Wcale nie chcę sobie wyobrażać, dokąd byśmy zmierzali, gdyby to kasa mogła decydować... BaMi

Napisany przez frau_bauer
Nie wiem, co przemawiałoby przeciwko temu. Może się zdarzyć, że będziesz musiał zapłacić opłatę praktyczną po raz drugi, ale generalnie lekarz rodzinny powinien okazać zrozumienie i wystawić ci dwie skierowania.

Napisany przez Henning_T
W zasadzie to nie powinno być problemem. Niemniej jednak może się zdarzyć (tak było w przypadku mojej przyjaciółki), że ubezpieczyciel zdrowotny może się zablokować lub zapytać, jeśli na przykład kilkakrotnie zostanie pobrana krew przez różnych lekarzy i zostanie zbadana w laboratorium. Ale to również zależy od konkretnego ubezpieczyciela..

Napisany przez Holger

Generalnie nie powinno to być problemem. Jednakże może się zdarzyć (tak było w przypadku mojej przyjaciółki), że ubezpieczyciel zdrowotny w końcu zareaguje lub zapyta, jeśli np. kilkakrotnie różni lekarze pobiorą krew i zostanie ona poddana analizie w laboratorium. Ale to zależy również od konkretnego ubezpieczyciela..

Faktycznie AOK zaczyna pytać od drugiego lekarza.. to bardzo dziwne moim zdaniem. Niemniej jednak można powiedzieć, że na przykład DAK również pozwala ludziom pójść do 6 lekarzy. Zawsze zależy od konkretnej kasy ubezpieczeń.

Napisany przez 2Escorpio
Tak, już od wielu lekarzy słyszałem, że AOK to najgorsza publiczna kasa chorych w ogóle. Dla lekarzy.

Płacą bardzo późno, wszystko kwestionują (pewnie żeby opóźnić płatność), itp.

Napisany przez Holger
Dobre przypuszczenie..
No cóż, nie chcemy rzucać kogoś w złym świetle.
Ale zalecamy raczej inne

Napisany przez Experte
Jaka jest najlepsza kasa chorych, można łatwo ustalić:

Po prostu wpisz Krankenkasse jako słowo kluczowe na stronie internetowej Stiftung Warentest.

Wtedy pojawi się artykuł Gesetzliche Krankenkasse: Die beste Kasse für Sie z dnia 15.03.2013.

W tym teście porównawczym Stiftung Warentest wystarczy wybrać kraj związkowy, aby uzyskać informacje o praktycznie wszystkich kasach chorych oraz odpowiadających im korzyściach i zaletach.

Napisany przez Drathe1

Jaką jest najlepsza kasa chorych, można łatwo ustalić:

Po prostu wpisz Krankenkasse jako słowo kluczowe na stronie internetowej Stiftung Warentest.
Wtedy zostanie wyświetlony artykuł Gesetzliche Krankenkasse: Die beste Kasse für Sie z dnia 15.03.2013.

W tym teście porównawczym Stiftung Warentest wystarczy wybrać land związkowy, a otrzymasz prawie wszystkie kasy chorych
z odpowiednimi usługami i korzyściami.

Która kasa chorych na koniec dnia jest najlepsza dla Ciebie, nie zależy tylko od porównania, ale także od tego, jak się nią zajmujesz i jak dotychczas postępowałeś z klientami, prawda?

Byłoby wspaniale, gdyby istniało porównanie, które uwzględniało dane historyczne - (czy ubezpieczenie było kiedyś grzesznikiem, czy zwiększało składki, skandale, itp).

Napisany przez Holger1984
Przy tego rodzaju decyzji konieczne jest uzyskanie drugiej opinii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata