Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie?

Napisany przez Basti2109
Cześć, chciałbym dowiedzieć się, czy w naszej sytuacji możliwe jest uzyskanie finansowania czy nie. Niestety, kilka tygodni temu zmarła moja babcia, w wyniku czego do sprzedaży doszło jej Dom szeregowy. Według rzeczoznawcy wartość domu wynosi 120 000 euro. Moja rodzina zaoferowała teraz Dom mojej przyjaciółce i mnie za 65 000 euro. Mój problem polega jednak na tym, że obecnie uczęszczam na kurs doszkalający w zawodzie stolarza i przez najbliższe półtora roku będę otrzymywał jedynie 624 euro stypendium mistrzowskie i 184 euro zasiłku na dziecko. Moja przyjaciółka zarabia netto 1800 euro miesięcznie i ma stały kontrakt w obecnej firmie. Przewidywaliśmy miesięczne obciążenie kredytem w wysokości 500 euro przez pierwsze 2 lata, a następnie chcielibyśmy spłacać więcej. Obecnie posiadam niewielkie oszczędności w wysokości około 10 000 euro. Dodatkowo mam pisemną zgodę od mojego ojca na wypłatę zaliczki dziedziczenia w wysokości 10 000 euro za 6 lat, ponieważ wtedy otrzyma wypłatę z jego ubezpieczenia na życie. Dodatkowym zabezpieczeniem jest moje ubezpieczenie na życie na kwotę 25 000 euro. Planujemy samodzielnie odnowić Dom, co zwiększy jego wartość. Ogólnie szacuję, że będę potrzebował około 100 000 euro na zakup, koszty notarialne, remont itp. Czy w naszej obecnej sytuacji istnieje możliwość uzyskania finansowania? Za 2 lata nasza sytuacja finansowa uległaby oczywiście zmianie i mielibyśmy więcej środków.

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie?

Napisany przez obelix
Cześć, razem z dziewczyną powinno dać się to zrealizować. Wartość domu wynosi zasadniczo tyle, ile jest napisane w umowie kupna. Również prace modernizacyjne i remontowe nie są w pełni uwzględniane przy zwiększaniu wartości. Ale jak już wspomniałem, zdecydowanie warto zasięgnąć ofert wspólnie z dziewczyną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata