Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenia ochrony prawnej mają określony czas trwania?

Napisany przez ADMCI4
W obecnym momencie mojego życia mam wrażenie, że przydałaby mi się polisa ochronna. Mamy do czynienia z dość niekomunikatywnym wynajmującym, z którym mieliśmy już kilka nieporozumień. Dlatego taka polisa wydaje mi się rozsądna. Ale nie chciałbym zobowiązywać się na zbyt długi czas. Z mojego ubezpieczenia od nieszczęść wypadkowych mogę zrezygnować dopiero po dziesięciu latach – jeśli nie zapomnę wcześniej złożyć wypowiedzenia. Jak jest z ubezpieczeniem ochronnym? Ma ono ustalony okres trwania, czy też automatycznie przedłuża się o rok, jeśli nie zostanie złożone wypowiedzenie? Dzięki Pozdrawiam

Napisany przez sabine75
Cześć Pianomann,
Powinieneś zawsze zawierać ubezpieczenie ochrony prawnej, podobnie jak inne ubezpieczenia majątkowe, na rok. Nie powinieneś dać się zwieść rabatom za długoterminowe umowy. W ten sposób masz możliwość elastycznego reagowania na zmieniające się okoliczności lub nowe taryfy, które bardziej ci odpowiadają. Jeśli przegapisz termin wypowiedzenia (zazwyczaj 3 miesiące przed zakończeniem okresu ubezpieczenia), umowa zostanie automatycznie przedłużona o kolejny rok. Dotyczy to również umów długoterminowych.

Napisany przez Reibold
Cześć Pianoman! Możesz zawrzeć wszystkie ubezpieczenia rzeczowe na rok. Zazwyczaj oferowany jest również kontrakt na 3 lub 5 lat. Czasami dostajesz rabat za dłuższy okres trwania umowy. Nawiasem mówiąc, każdą umowę dotyczącą ubezpieczenia rzeczy, w tym również Twoje istniejące ubezpieczenie od wypadków, można zakończyć po upływie 3 lat ubezpieczenia z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Istnieją również różne specjalne prawo wypowiedzenia umowy. Na przykład bezpośrednio po rozpatrzeniu zgłoszenia szkody, bez względu na to, czy szkoda została wypłacona czy nie. Ale też w przypadku zmiany ryzyka objętego ubezpieczeniem. Na przykład jeśli zostało zawarte ubezpieczenie dla singla, a następnie zamieszkasz z partnerką/partnerem. Z poważaniem Alexander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez soundjunk
Cześć Reibold,

chciałbym poruszyć ten temat ponownie z własnego zainteresowania.
Czy nie ma prawa specjalnego rozwiązania umowy w ciągu 4 tygodni od otrzymania zawiadomienia o podwyżce składki, jeśli nie nastąpiła ona w związku ze zmianą świadczenia!?
Wydaje mi się, że w przypadku ubezpieczeń mienia domowego jest powszechne zwiększanie składek na rzecz świadczeń, ale istnieje też czysta podwyżka składki.
Ponadto mam wrażenie, że słyszałem, iż taka podwyżka cen musi wynosić co najmniej 5%, aby można było skorzystać z prawa do specjalnego rozwiązania umowy.
Czy to prawda, czy zależy to od towarzystwa ubezpieczeniowego - hasło: warunki -?

Czekam na odpowiedź.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Naseweis
Cześć Soundjunk Wiele odpowiedzi dotyczących prawa ubezpieczeniowego znajdziesz w tekstach ustaw dotyczących VVG: VVG - pojedynczy przepis Pozdrowienia N.

Napisany przez soundjunk
Cześć wścibski,

dziękuję za szybką odpowiedź. Z VVG wynika, że teoretycznie klient ma prawo do szczególnego rozwiązania umowy w przypadku podwyżki składki o jeden grosz bez dostosowania świadczeń!?

Pozdrawiam
Patrick

Napisany przez Matthiashase
Cześć Pianomann,
jeszcze jedna wskazówka, która nie ma nic wspólnego z czasem trwania. Powinieneś wziąć pod uwagę następujący punkt przed podpisaniem umowy. Pisałeś, że masz już problem z Twoim wynajmującym. Jeśli teraz zawierasz ubezpieczenie ochrony prawnej, to ubezpieczenie nie będzie regulować szkód w sporach, które zaczęły się przed podpisaniem umowy.
Pozdrowienia
Matthias

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata