Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Zakup domu z pomocą finansową matki

Napisany przez Juli_2012
Cześć wszystkim, Jestem w sytuacji, w której być może niektórzy z Was mogliby mi pomóc radami. Mój partner życiowy i ja postanowiliśmy kupić razem Dom. Już znaleźliśmy odpowiedni za 225 tysięcy. Moja matka również ma zamieszkać z nami w osobnym mieszkaniu. Ponadto chce ona wesprzeć nas kapitałem własnym (około 90 tysięcy). Na razie wszystko jest w najlepszym porządku, ale teraz pojawia się trudność: Dom ma być zarejestrowany na mnie i mojego partnera życiowego, ponieważ będziemy dzielić się kredytem i innymi kosztami w proporcji 50-50 (oprócz kapitału własnego od mojej matki). Moja matka chce jednak mieć zabezpieczenie: 1. Na czas jej życia: w przypadku naszego rozstania się lub mojego zgonu, chce odzyskać swoje zainwestowane pieniądze. 2. Po jej śmierci i w przypadku rozstania, chce, aby pieniądze te przeszły na mnie jako moje dziedzictwo. Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki prawne!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Juli_2012, można to zabezpieczyć notarialnie. Matka może uzyskać prawo do zamieszkania lub użytkowania wieczystego w dziale 2, aby móc dochodzić swoich roszczeń, jeśli zajdzie taka konieczność. Można również wpisać zastaw zabezpieczający po hipotece banku.

Napisany przez Juli_2012
Cześć, Dziękujemy za szybką odpowiedź! Weźmiemy tę opcję pod uwagę podczas naszych rozważań. Inną możliwością, o której myśleliśmy, był umowa pożyczki od matki z umową o skutkach separacji. Czy taka opcja wchodzi w grę w naszej sytuacji? Jeszcze raz dziękujemy!!!

Napisany przez Chrissy90
Cześć, Nasi znajomi również zabezpieczyli matkę, rejestrując na jej rzecz dożywotnie prawo do mieszkania. Dzięki temu jest zabezpieczona i nie będzie miała bezsennych nocy, gdy coś z domem będzie nie tak. Rejestracja jest trochę kosztowna, ale na pewno warto. Dla wszystkich zaangażowanych. Pozdrawiam

Napisany przez obelix
Cześć, Podczas wprowadzania prawa mieszkania, zwróciłbym uwagę, żeby ustępowało ono w zakresie i pozostawiało wystarczająco miejsca na ewentualne dodatkowe finansowanie na np. prace nad przebudową lub modernizacją. Uprości to proces składania wniosku kredytowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata