Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Zabezpieczyć akcje za pomocą kontraktów terminowych?

Napisany przez FredS
Cześć ludzie, jakiś czas temu zakupiłem akcje Lufthansy. Nie idzie zbyt dobrze, nie muszę tego specjalnie podkreślać. Teraz krąży mi po głowie jakaś formuła, według której można zabezpieczyć pakiet akcji przed stratami kursowymi za pomocą instrumentu pochodnego. Niestety, nie jestem w stanie przypomnieć sobie tej formuły. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł, albo czy to ma sens? Z góry dziękuję!

Napisany przez 2Bolitho
Prawdopodobnie masz na myśli opcje giełdowe, tak? W każdym razie jest to temat, w który trzeba się głęboko zanurzyć. Odpowiedź w forum nie powinna być inspiracją do zawierania takich zakładów. Tutaj przyda się trochę więcej rozsądku.

Napisany przez FredS
Cześć Bolitho, trochę już się zorientowałem, głównie obstawiając mini-futrz na surowce i dlatego mam pewne pojęcie. Ale nigdy nie zabezpieczałem akcji, ale wiem, że jest to chyba powszechne w funduszach. Dla mnie pytanie brzmi tylko, czy powinienem dać Lufthansie jeszcze jedną szansę w ten sposób, czy ograniczyć moje straty, sprzedając akcje.

Napisany przez 2Bolitho
To ostatecznie Twoja decyzja. Sprawdź opcje sprzedaży. Może to być dla Ciebie opcja. Opcje sprzedażowe: jak właściwie z nich korzystać - GeVestor.de Jak już powiedziałem, jako zabezpieczenie i jeśli wiesz, co robisz, to dobra rzecz. Jako forma hazardu jest bardzo niebezpieczna.

Napisany przez FredS
Cześć Bolitho, wszystko dobrze poszło. Kupiłem MiniFuture Short z dźwignią 5 i zrównałem tym samym moje straty. Wiem, że to ryzykowne, ale dla tego rodzaju zabezpieczenia naprawdę bezcenne, jeśli masz zaufanie do akcji i nie chcesz ich sprzedać. Inne pytanie: Zawsze ustawiam mój stop-loss, biorąc dwukrotność ATR i odejmując tę wartość od ceny zakupu akcji. Co ty na to? Co sądzisz o tej metodzie, czy znasz lepszą?

Napisany przez gmann
To z pomysłem na opcje sprzedaży jest naprawdę dobry pomysł. Ale tylko jeśli chcesz zabezpieczyć swoje straty - nadają się one tylko dla profesjonalistów spekulantów!

Napisany przez MC Muffin
Nie można zabezpieczyć pozycji akcyjnych. Po co miałoby to sens?
Jeśli zabezpieczymy pozycję akcyjną za pomocą put, to będziemy doświadczać ciągłej utraty wartości czasowej opcji.
Prostsze jest po prostu sprzedać pozycję akcyjną w celu zabezpieczenia.
Zabezpieczenia są mitem. Pozycja może być albo długa, krótka albo neutralna.
Takie instrumenty mają sens tylko wtedy, gdy nie można sprzedać akcji ze względu na okres posiadania lub jeśli chce się zachować prawa głosu przy jednoczesnym przekonaniu, że ich wartość spadnie.

Pozdrawiam

Napisany przez MagicMike
Świetnie się udało. Kupiłem MiniFuture Short z dźwignią 5 i zniwelowałem moje straty. Jest to ryzykowne, wiem, ale naprawdę cenne dla tego rodzaju zabezpieczenia, jeśli masz zaufanie do akcji i nie chcesz ich sprzedać.

>To, co zrobiłeś, nie miało nic wspólnego z zabezpieczeniem. To była czysta spekulacja.<

I na szczęście udało ci się wyjść z tego cało!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata