Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenie OC dla osób prywatnych również wypłaca odszkodowanie dla członków rodziny?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

pamiętam, że słyszałem, że ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej nie pokrywa szkód powstałych między członkami rodziny.

Ale jak jest w przypadku, gdy pomagałem mojemu synowi przy przeprowadzce i przypadkowo nadepnąłem na jego iPhonea?

Faktycznie, to mój syn, ale od tej przeprowadzki nie mieszkamy już razem.

Telefon był bardzo drogi i byłoby naprawdę trudno, gdybym musiał go wymienić z własnej kieszeni.

Kto coś poradzi?

Pozdrowienia, Sepp

Re: Czy ubezpieczenie OC dla osób prywatnych również wypłaca odszkodowanie dla członków rodziny?

Napisany przez Reibold
Dzień dobry!

Wspomniana regulacja istnieje, ale zazwyczaj dotyczy tylko członków rodziny, którzy są ubezpieczeni razem w tym samym kontrakcie.
Jeśli Twój syn ma własne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, nie powinno być problemu.

Jednak należałoby wyjaśnić, czy działania na rzecz przysługi są objęte ubezpieczeniem.
Ponieważ Twoje ubezpieczenie mogłoby argumentować, że jeśli nie pomogłeś mu przenieść się z czystej uprzejmości, to też byś nie nadepnął na jego telefon. Starsze umowy ubezpieczeniowe zazwyczaj wyłączają takie szkody.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata