Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy zwykłe ubezpieczenie zdrowotne wystarcza na wymianę uczniowską?

Napisany przez ADMCI4
Drodzy Forumowicze, mój syn wybiera się na 3-miesięczną wymianę uczniowską do Argentyny. W przyszłym roku do nas przyjedzie także argentyński uczeń. Ponieważ nie jest to zwykłe trzytygodniowe wakacje, zaczęłam się zastanawiać, czy standardowe ubezpieczenie zdrowotne wystarczy na ten pobyt, czy też potrzebna jest dodatkowa polisa, którą można zawrzeć przez własną kasę chorych. Być może są tutaj doświadczeni rodzice uczniów wymiennych, którzy mogliby mi dać wskazówkę. Z poważaniem, Kornelia

Napisany przez Naseweis
Cześć, jeśli syn jest ubezpieczony w GKV, konieczne jest wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego za granicą. Jeśli istnieje ochrona ubezpieczeniowa w PKV, należy skontaktować się z ubezpieczycielem. Tutaj decydują warunki ubezpieczenia. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez isar11
Cześć, zazwyczaj lokalne ubezpieczenie zdrowotne obejmuje również pewne świadczenia za granicą - jednak rzadko wystarczają one do zapewnienia rzeczywistej opieki. Dlatego, jeśli chcesz mieć pewność, musisz zadbać o ubezpieczenie komercyjne zdrowia (AKV). Istnieją także specjalne konstrukcje dla uczniów uczących się języków obcych (przypuszczam, że to jest powód pobytu w Argentynie), i należy wcześniej sprawdzić, jakie świadczenia obejmuje ubezpieczenie zdrowotne, a następnie dodatkowo i odpowiednio do tego wykupić AKV.

Napisany przez Naseweis
isar11 pisze: zazwyczaj lokalne ubezpieczenie obejmuje także pewne świadczenia za granicą, ale rzadko są one wystarczające, aby zapewnić rzeczywiście istotną opiekę.
Jaki konkretnie ubezpieczenie jest tutaj wymienione? Pozdrowienia, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata