Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zwrot świadczeń ??

Napisany przez trommelpatrick
Cześć,
Byłem bezrobotny od 01.03.2009 do 01.04.2009 i wcześniej byłem ubezpieczony w IKK GK. Agentura pokryła koszty, więc w tym miesiącu również byłem ubezpieczony w IKK. 01.04.2009 zostałem powołany na stanowisko urzędnicze, więc musiałem szybko się ubezpieczyć prywatnie. 03.04.2009 byłem u lekarza i musiałem pokazać moją kartę ubezpieczenia zdrowotnego IKK, ponieważ w tym czasie nie miałem jeszcze ubezpieczenia w moim nowym prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Wtedy nie było problemu. Następnie pod koniec 2011 r. IKK zażądało zwrotu pieniędzy, więc po dwóch latach IKK żąda pieniędzy ode mnie.
Pytania: Czy muszę zapłacić? Czy istnieje jakaś ustawa przejściowa dotycząca IKK?
Jeśli muszę zapłacić, potrzebuję oryginalnych faktur, ponieważ będę musiał je przesłać do PKV lub mojej pomocy. Czy IKK musi mi je przesłać. Bo czy mogą mi je wysłać po prawie 3 latach?

Dziękuję za pomoc
Patrick

Napisany przez Naseweis
Cześć,

Mam nadzieję, że teraz wszystko dobrze zrozumiałem.
Chodzi o żądane koszty wizyty u lekarza z kwietnia 2009 roku.
Podejrzewam również, że ubezpieczenie GKV zostało wypowiedziane w dniu 01.04.2009 r.
i od dnia 01.04.2009 r. obowiązuje ubezpieczenie PKV.

Nie wyobrażam sobie, że IKK nie wyda rachunku lekarskiego,
ponieważ chcą w końcu odzyskać koszty.

Jednakże może się zdarzyć, że PKV nie pokrywa już tych kosztów w wysokości 50 %,
ponieważ zazwyczaj obejmuje ona tylko rachunki z poprzedniego roku.

Dla drugiej części (50 %) dobrze byłoby skontaktować się również z urzędem pomocy społecznej.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez trommelpatrick
Tak, zrozumiałem wszystko dokładnie. Moje pytanie brzmi jednak, czy istnieje miesięczny obowiązek przejścia do IKK. Tak, wysłali już kiedyś kopię, ale wygląda ona jak rozliczenie dla funduszu GKV. To było przeznaczone dla IKK. Nie jestem pewien, czy uda mi się to pozbyć przy pomocy Beihilfe. Dziękuję za odpowiedź. Problem polega również na tym, że denerwują mnie bardzo - po 3 latach przychodzą i natychmiast grożą zajęciem egzekucyjnym.

Napisany przez Finanzmann

Tak, wszystko zrozumiałem poprawnie. Moje pytanie brzmi czy IKK nie ma miesięcznego okresu przejściowego. Tak, przysłali już kopię, ale wygląda to jak rozliczenie GKV. To było przeznaczone dla IKK. Nie wiem, czy mogę się tego pozbyć w Beihilfe.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak samo irytujące jest to, że po 3 latach nagle zaczynają nękać i grożą egzekucją przymusową.

Mój syn również ma oddać około 300 EUR z 2009 roku !!! - te czapeczki do spania !!!! - IKK, ponieważ lekarze rozliczali się z IKK po 01.04.2009, mimo że on przeszedł na PKV (ubezpieczenie pełne) od 01.04.2009. Oddał swoją kartę IKK i przedstawił się jako pacjent prywatny u lekarzy lub ich sekretarek.

Finanzmann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata