Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe pełne finansowanie?

Napisany przez Valentino46
Cześć wszystkim,

moja partnerka i ja chcemy spełnić marzenie o własnym domu. Oboje miesięcznie zarabiamy 3300 euro netto. Obydwoje mamy stałą pracę. Poza kredytem w wysokości 400 euro nie mamy żadnych innych wydatków. Teraz moje pytanie: Znaleźliśmy ładny Dom jednorodzinny za 129 000 euro. Czy mielibyśmy szansę na pełne finansowanie wraz z kosztami dodatkowymi? Wszystko policzyliśmy i chcemy spłacać od 700 do 800 euro miesięcznie. Czy ktoś może dać mi wskazówki, gdzie mogę zapytać oprócz mojego banku?

Dzięki za wasze odpowiedzi!

Napisany przez Torian

Poza kredytem w wysokości 400 euro nie mamy już żadnych innych wydatków.

Cześć,
aby eksperci mogli odpowiedzieć, ważne jest więc wiedzieć, jaka jest aktualna reszta zadłużenia od kredytu, który jest spłacany co miesiąc w wysokości 400€...

Napisany przez obelix
Cześć,

Nawet nie znając dokładnej wysokości bieżącego kredytu, finansowanie domu bez ani jednego grosza wkładu własnego może być bardzo trudne do zrealizowania.

Przynajmniej koszty dodatkowe powinny być w stanie zostać pokryte z własnych środków.

Brak własnego kapitału dodatkowo wpłynie na warunki odsetkowe, ale przy obecnych stopach rynkowych powinno dać się to przeżyć.

Moim pierwszym punktem kontaktu z pewnością byłby mój bank. Tutaj na pewno będzie można zauważyć pierwszy trend. Następnie można zawsze zadać pytania innym lokalnym bankom lub bankom internetowym.

Należy się przygotować na pytania dotyczące tego, dlaczego nie udało się dotąd zebrać kapitału własnego i dlaczego istnieje kredyt. To będą częste pytania.

Napisany przez Reibold
Cześć!

W przypadku wielu niezależnych doradców finansowych te wartości dają Ci dobrą szansę na uzyskanie finansowania wraz z wszystkimi dodatkowymi kosztami.
Obejmuje to kredyty od 2 lub 3 różnych banków. Część przekraczająca 100% ceny zakupu byłaby droższa niż reszta.
Jednakże przy obecnym poziomie oprocentowania miesięczna rata powinna odpowiadać Twoim oczekiwaniom.
Być może będziesz mógł dodatkowo dokonywać spłat nadzwyczajnych, aby po 10 lub 15 latach, gdy wygaśnie okres obowiązywania oprocentowania, saldo zadłużenia było możliwie niskie. Bo oczywiście nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak wysokie będą wtedy stopy procentowe.

Z poważaniem

Alexander Reibold

Napisany przez obelix

W wielu niezależnych doradcach finansowych miałyby Państwo dobre szanse na uzyskanie finansowania wraz ze wszystkimi dodatkowymi kosztami.

Witam Panie Reibold,

wiadomo, że cenię Pańskie opinie i informacje.

W konkretnym przypadku interesowałoby mnie, które instytucje finansowe, na podstawie dostępnych dotychczas danych (brak wkładu własnego, istniejące kredyty), mogą zaoferować finansowanie w wysokości 100% ceny zakupu?

Wycena domu i inne niezbędne dane osobowe mogą pozostać na razie poza uwagą.

Napisany przez Reibold
Cześć Obelix!

100% finansowanie oferowane jest przez niektóre banki. Istniejące już jedno pożyczkę nie stanowi problemu, o ile dochody są odpowiednie. Dodatkową kwotę można sfinansować poprzez pożyczkę subordynowaną, na przykład w Hanseatic Bank.

Czasami mam do czynienia z inżynierami z branży motoryzacyjnej, którzy zarabiają dobrze tuż po studiach, ale nie zaoszczędzili jeszcze żadnego kapitału. Dla nich posiadanie własnego domu przy dzisiejszych niskich stopach procentowych jest lepszym rozwiązaniem niż najpierw oszczędzanie kapitału własnego i akceptowanie wzrostu oprocentowania.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Panie Reibold, odpowiada dokładnie mojej filozofii, należy tylko dodać, że Sparda Bank z swoim Sparda MOD z oprocentowaniem nominalnym 3,99% jest lepszą alternatywą dla pożyczki podporządkowanej (bez wpisu hipotecznego) w porównaniu z Hanseatic Bank! Ogólnie uważanie finansowania bez wkładu własnego za zasadniczo niemożliwe lub niewskazane nie ma nic wspólnego z całościowym doradztwem finansowym!

Napisany przez obelix

Uważanie, że finansowanie projektu bez wkładu własnego jest zasadniczo niemożliwe lub niezalecane, nie ma nic wspólnego z kompleksowym doradztwem finansowym!

Cześć,

Kto mówił tutaj o generalizowaniu? Ja odniosłem się do konkretnego przypadku.

Jestem ciekawy, jak to się skończy. W innym, podobnym przypadku, również czekamy na odpowiedź.

Ogólnie rzecz biorąc, widziałem zbyt wiele finansowań na poziomie 100%, które poszły na marne. Współpracujący pośrednicy finansowi byli nadmiernie zaangażowani. Większość znanych mi banków i kas oszczędności jedynie w uzasadnionych przypadkach akceptuje prośbę o finansowanie powyżej wartości obiektu. Przynajmniej dodatkowe koszty, które muszą zostać finansowane, powinny być zasadniczo pokrywane samodzielnie.

W żadnym wypadku nie mam zamiaru pozbawić kwalifikacji pośredników finansowych piszących tutaj na forum!

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Obelix,

Szczególnie instytucje oszczędnościowe oferują finansowanie w wysokości ponad 100%!!

Przytoczony przez ciebie zrozumiały przypadek byłby przykładem dobrej zdolności kredytowej, ale przy finansowaniu poniżej 100% nie jest to koniecznie przypadkiem jednostkowym! Oczywiście wiele zależy od tego, ale nawet przy odpowiedniej koncepcji, chcąc spełnić życzenie klienta finansowania bez wkładu własnego i uznać to za sensowne lub wykonalne. Nawet banki, które nie chcą towarzyszyć w finansowaniu poniżej 100%, natychmiast zmieniają zdanie, kiedy zdejmie się z nich ryzyko wysokiej ekspozycji poprzez subordynowany kredyt oddziałujący innej banki! Można to zrealizować jedynie w sytuacji mającej odpowiednią zdolność kredytową. W rezultacie wiele rzeczy się względnieje!!!

Finansowanie nie idzie na dno z powodu zbyt wysokiej ekspozycji, ale z powodu (oprócz innych aspektów, jak rozwód, choroba, utrata pracy) zbyt wysokich obciążeń i/lub zbyt niskich dochodów. To drugie (dochód) niekoniecznie musi być głównym powodem, ponieważ przy wyższych ekspozycjach często stawiane są wyższe wymagania dotyczące zdolności kredytowej, dlatego nie jest to jednoznaczne wskazanie, że wiele finansowań w wysokości 100% przechodzi na dno! Oczywiście bank zazwyczaj ponosi wtedy największe straty, ale właśnie dlatego - mając świadomość ryzyka - zwraca uwagę na to! Dlatego też statystyka nie wygląda tak negatywnie dla finansowania na 100%, jak to zostało przedstawione przez ciebie!

Decydujące nie jest dla klienta wykorzystanie zastawu (choć na pewno dla banku), dla klienta decydujące jest to, czy miesięczna rata odsetkowa i kapitałowa jest ustalona w taki sposób, aby wszystkie inne codzienne wydatki i ewentualności mogły być zapłacone zgodnie z oczekiwaniami!

Napisany przez obelix
Cześć,

tak jak w innym poście (Luna), podejrzewam, że moja ocena (= finansowanie niemożliwe) była właściwa.

Czy gdybyśmy otrzymali zgodę, moglibyśmy się spodziewać powiadomienia o sukcesie???

W każdym razie byłoby miło, gdyby osoba zadająca pytanie zamieściła ostateczne sprawozdanie.

Napisany przez msfinanz
Oczywiście możliwe są również finansowania na poziomie 110%. Przy obecnym korzystnym poziomie odsetek, 600 euro wystarczy.

Jeśli wszystkie inne kryteria (wartość nieruchomości, historia kredytowa, informacje o sobie...) są spełnione, widzę tu dobre szanse.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata