Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: ABB co dalej...

Napisany przez ADMCI4
Cześć analitycy Czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego wczoraj akcje ABB tak spadły i teraz wahają się tylko w okolicach 16,50.--? ops: W ostatnim czasie dochodzą przecież tylko pozytywne wieści od ABB? Dzięki!! Pozdrowienia, solma

Napisany przez beat
solma pisze: czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego akcje ABB wczoraj tak spadły?
cześć solma Najpierw użyj funkcji wyszukiwania i kontynuuj istniejący wątek. Nie jesteśmy tak bardzo zainteresowani ABB, żeby potrzebować tego x razy. Musisz gdzieś przeczytać podsumowanie dnia na giełdzie. Darmowe olej, obawy dotyczące koniunktury... Cytat solma i teraz tylko tyle zostało. 16.50.--. Teraz trochę spadły. Około 14 silny opór. Cytat solma czy w ostatnim czasie nie pojawiają się tylko pozytywne wieści o ABB? Po prostu pojawia się wiele wiadomości. Czy są one lepsze niż to, co już jest w cenie, musisz sam ocenić. Tak jest po prostu w przypadku ABB, jakbym planował dzisiaj mój zakup sałaty w Migrosie.

Napisany przez ADMCI4
przy 14.-- Wsparcie a nie opór Beat;-) Pozdrowienia saimix

Napisany przez beat
saimix pisze: przy wsparciu 14, - nie opór Beat;-)
To faktycznie jest mi jasne. Jednakże jeśli to mimo wszystko zapiszę, może to zawierać coś między wierszami. Jako doświadczony przetwórca informacji, na pewno tak właśnie pomyślałeś? :wink:

Napisany przez ADMCI4
beat pisze: Z cytatu saimix przy 14.-- Wsparcie, a nie opór Beat;-) Wiem już o tym. Ale jeśli mimo wszystko to napiszę, być może nadal jest coś między wierszami. Jako doświadczony przetwórca informacji, z pewnością miałeś takie samo pierwsze myśl? :wink:
hmm..., dobrze, że twoja niechęć do ABB była nieodpartywalna, ale czy było tak samo w przypadku NOBE, czy nie? :wink: Trzeba przyznać, że niechęć jest trochę przesadzonym sformułowaniem... :wink:

Napisany przez beat
Nie mam nic przeciwko ABB. Tak samo można zarabiać na akcji jak na innych. Jeśli wszyscy ci lemingi stracą nerwy i ABB naprawdę mocno spadnie, to... Mam natomiast awersję do frazy związanej z ABB: ABB jak dalej... Również wobec NOBE nie mam uprzedzeń. Być może mam zastrzeżenia do pewnych praktyk zarządzania... NOBE po prostu stwarza zbyt wiele ryzyk w porównaniu do szans. W przypadku STMN z kolei zbyt mało korzysta się z tych możliwości, ale to mniejsze zło.

Napisany przez ADMCI4
ale mimo to chciałbym poznać Twoje skojarzenia dotyczące ryzyka związanego z NOBE... Odpowiedź na wątku NOBE. co do ABB: W tej chwili nie zaliczam tej akcji do moich ulubionych. Pozdrowienia, saimix

Napisany przez ADMCI4
dziękuję za wasze odpowiedzidziwne jest jednak to, że w ostatnim czasie było wiele pozytywnych wiadomości na temat abb, a akcje nie zyskują na wartości... prawdopodobnie muszę mieć cierpliwość ? może uda się im jeszcze do końca roku osiągnąć 20.00 zł? dziękuję wszystkim, solma

Napisany przez 2cybercrash
To już od dłuższego czasu nie pisano nic o ABB. Trochę zasnąłem podczas obecnej rajdu, w każdym razie dzisiejsza inwestycja sprzed sierpnia jest warta 17 CHF, netto 2.5% do śledzenia.Podobnie inwestycja w UBS od kwietnia jest dzisiaj zamykana z zyskiem 3.5%, choć musiałem wysłuchać kilku pesymistycznych komentarzy, ponieważ kupiłem ją za drogo.Guru od rynków mówi o dalszym kierunku cenowym: „wszystko może się zdarzyć”.Też tak myślę, najlepiej zabezpieczyć się na przyszły tydzień i lepiej trzymać kilka rzeczy na sucho. Zakupy zawsze można odłożyć na później, nawet po wyższych cenach, jeśli koniecznie trzeba?

Napisany przez Simona
To może być na temat Guru - właśnie sprawdziłam szybko rozmowy. Dotyczy to na razie 20.10.06. Istnieje możliwość, że kurs wzrośnie powyżej 20 do końca roku. Ale do 20.10... :?: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Globalist
Pojawiają się liczby. :shock: Ponieważ tytuł w ostatnich dniach znacząco wzrósł, większość giełdy oczekuje po przedstawieniu wiarygodnych danych raczej realizacji zysków. :roll:

Napisany przez Dany1
Liczby były naprawdę imponujące, zwłaszcza zamówienia wzrosły o 16%. Instalacje energetyczne prawdopodobnie też będą w przyszłym roku na fali. (Azja) Prezes jest dobry, a marże zostały poprawione. Dzisiaj trochę ich dokupiłem. Celem kursu jest 21.-. Jeśli ktoś chce dowiedzieć się więcej, może zajrzeć na Crash, tam jest naprawdę fajne forum ABB.

Napisany przez David
Dziękuję Dany1 za informację (CASH) Teraz przeczytałam całość, ale serio, czy naprawdę sądzisz, że w jeden dzień chciałabym przeczytać 83 artykuły o ABB? Gdybym to wszystko dokładnie przeczytała, nie wiedziałabym, gdzie mam głowę. Ogromne korzyści CASH: -Forum z aktualnymi notowaniami giełdowymi (tylko z 1-minutowym opóźnieniem) -Analizy trendów co godzinę -Zakłady na dzienne kursy zamknięcia -Każdy artykuł zawierający słowo ABB przeczytałabym -Od maja 2006 roku ponad 128 000 wyświetleń, to na pewno rekord Nie chcę nikogo obrazić, ale czy nikt nie uważa tego za lekko przesadzone? Tak, zgadzam się, że na giełdzie dzieje się szybko, ale tak szybko, tego nie wiedziałam :P Życzę wszystkim inwestującym w ABB oraz sobie samej miłej nocy.

Napisany przez David
Choć nie jestem fanem ABB jak inni, to jeśli spojrzymy na to wszystko z perspektywy analizy wykresu, można śmiało powiedzieć, że istnieje dobra szansa na przebicie kanału w górę (około 19.00). Byłoby to dobrym sygnałem kontynuacji rajdu. Wykres miesięczny: Oceny częściowo zostały ustalone na bardzo wysokim poziomie, nie sądzę, że szybko się to spełni, ale zobaczymy, kiedy i czy nastąpią realizacje zysków oraz na jakim poziomie kurs będzie się znajdował po nich. Oceny banków: Życzę wszystkim obecnym miłej niedzieli.

Napisany przez David
Opublikowane komunikaty dotyczące transakcji zarządu. Emitent ABB Ltd Data transakcji 30.10.2006 dokonana przez członka zarządu / członka kierownictwa Rodzaj transakcji Sprzedaż 1904 akcji na kwotę 35319.00 CHF (czyli 18.55 CHF / akcja) Rodzaj papierów Właścicielskich ISIN CH0012221716 Emitent ABB Ltd Data transakcji 27.10.2006 dokonana przez członka zarządu / członka kierownictwa Rodzaj transakcji Sprzedaż 198000 akcji na kwotę 3716651.00 CHF (czyli 18.77 CHF / akcja) Rodzaj papierów Właścicielskich ISIN CH0012221716 Dodatkowe informacje dotyczące transakcji Kurs wymiany USD/CHF 1,2489 Zyski zostały zgarnięte. :idea:

Napisany przez David
ABB nie łatwo się nie poddaje... Moim zdaniem dzisiaj był radosny dzień byków dla ABB. Kursy zostały wcisniete do 18.15, a wieczorem znów zamknęły się na poziomie otwarcia. W ten sposób wsparcie 18.40 zostało utrzymane przy wzrastającym wolumenie (mimo święta).

Napisany przez David
Impreza została oficjalnie zakończona. Dzisiejsza świeczka przełamała pierwsze wsparcie na poziomie 18,40, ponadto został przełamany kanał ku dołowi; sytuacja podwójnie negatywna. Kolejne wsparcie widzę na poziomie 17,40; zobaczymy, co reszta świata zdecyduje :wink:

Napisany przez David
Byłem całkiem zaskoczony, że ABB tak szybko znalazło się z powrotem na górze. Nasdaq jest ciemnozielony, więc wsparcie na jutro powinno być obecne. Zobaczymy, czy uda się osiągnąć kurs zamknięcia powyżej 19.

Napisany przez David
Jeśli kogokolwiek to interesuje, dzisiaj ABB zamknęło się na nowym najwyższym poziomie rocznym. W związku z tym gratuluję osobom, które posiadają akcje ABB. :wink:

Napisany przez richard100
Cześć Dawidie, ale nie gratuluj tym, którzy kupili akcje przed rokiem 2000 i nadal są w nich zainwestowani. Oni nie są zbyt zadowoleni z ABB... (niestety, również do nich należę) Pozdrowienia, Rich

Napisany przez David
richard100 pisze: Cześć Davidzie, Gratuluję, ale nie tym, którzy kupowali akcje przed rokiem 2000 i wciąż w nich pozostają. Ci ludzie wciąż nie są zbyt zadowoleni z ABB..... (niestety, również do nich należę) Pozdrowienia, Rich
Przepraszam, to oczywiście nie było tak miało; ale od razu mam pytanie. Czy w tych latach nigdy nie dokupowałeś? (zmniejszyć straty) Pozdrowienia, David

Cześć David,
Tak, oczywiście. Nawet kupiłem po 2fr. Argument mojego kolegi, że akcje ABB można nabyć taniej niż kawa, przekonał mnie wtedy. Parę razy sprzedałem i kupiłem ponownie. W 2003 roku nawet była emisja akcji, gdzie za 4Fr. można było kupić jedną akcję za dwie starsze akcje ??? Ale tak czy siak, na koniec zawsze pozostaje stratny interes, jeśli kupiłeś akcje za ponad 40Fr. Ale to jeszcze będzie... Nadzieja umiera ostatnia. To ryzyko giełdowe. Z jednymi akcjami się wygrywa, z innymi się przegrywa. :wink: Pozdrawiam Rich

Napisany przez Hans
richard100 pisze: Cześć David, gratuluję, ale nie tym, którzy kupili akcje przed rokiem 2000 i są wciąż zaangażowani. Ci ludzie wciąż nie są zbyt zadowoleni z ABB..... (niestety również do nich należę) Pozdrowienia, Rich
..nieprawda, trzymam się ABB od 2000 roku...dokupiłem po 2,06 i uczestniczyłem w emisji akcji, obecnie mam ładny zysk w pięciocyfrowej kwocie

Hans pisze:..nie prawda, trzymałem się ABB od 2000 roku, zwiększyłem do 2,06 i wziąłem udział w KE, obecnie mam piękny pięciocyfrowy zysk Cześć Hans, Musisz mi przyznać, że piszę prawdę. Zawsze zależy od tego, ile akcji kupiłeś wtedy i ile zostały dokupione. Kupiłem jeszcze kilka akcji za ponad 42 fr. Wymaga to już sporo, aby osiągnąć zysk. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez David
Dzisiaj ponownie nowe roczne maksimum w przypadku ABB @Richard100 Teraz twoja strata zmniejszyła się o 1%... Jeśli spojrzy się na dobre wieści, ABB jest naprawdę NAJLEPSZA, praktycznie co tydzień nowe duże zamówienie, czego chcieć więcej?

Cześć David, Nie patrzę już nawet. To jeszcze długa droga. :cry: Niemniej jednak, tak trzymaj. Jestem także pewny, że to się utrzyma. Książki z zamówieniami są pełne. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Jutro spadną do 20 ? do końca roku 22, co o tym sądzicie ?

Kiedy spadnie dwudziestka, to...? Jak to już było?

Napisany przez David
Sprawa związana z poziomem 20 jest dość skomplikowana. Na razie wszystko wskazuje na to, że jutro może być dniem dla firmy ABB i że ta granica może zostać osiągnięta. Ale co potem... duże zyski czy kolejna hossa...?

Napisany przez David
ABB: Zamówienie o wartości 180 mln USD na połączenie sieci elektroenergetycznej w Kanadzie W ramach zamówienia ABB dostarczy stację przetwornikową do przesyłu wysokonapięciowego prądu stałego (HVDC), która ma umożliwić dodatkową przepustowość 1,250 megawatów (MW) między Quebec a Ontario do marca 2009 roku. Zakres dostawy Zakres dostawy obejmuje opracowanie i produkcję wszystkich komponentów, w tym budowę instalacji, montaż oraz uruchomienie, podano dalej. Jeden z największych producentów energii wodnej Według komunikatu Hydro-Québec jest jednym z największych producentów energii wodnej na świecie i zarządza największą siecią elektroenergetyczną w Ameryce Północnej. Od godz. 16:00 duże zainteresowanie z zagranicy, dokonano zakupu różnych dużych pakietów. Jednak nie udało im się osiągnąć poziomu 20...

Napisany przez ADMCI4
Cześć chłopaki, kupiłem akcje ABB po cenie 7,50 franka szwajcarskiego i od tego czasu żadnej z moich akcji nie sprzedałem. Zamiast tego zarobiłem dużo pieniędzy na opcjach... Długoterminowo mogę wam polecić ABBMA, mam też bardzo wiele ABBIM; ABBRE (ale wkrótce je sprzedam) i ABBPK. 70% mojego majątku jest zainwestowane w ABB, uważam, że lepiej trzymać tylko 3 akcje i uważnie je obserwować, a następnie reagować... Wiem, że dywersyfikacja jest wskazana przez banki i analityków... ja jestem przeciwny!

Jeden dzień na forum i już taka dobra znajomość? Jacyż my jesteśmy outsiderzy, raggazzi.

Napisany przez ADMCI4
ops: więc nie tego miałem na myśli.... przepraszam, oczywiście w żadnym momencie nie pomyślałem, że jesteście *Baniaszami*.... raczej ja jestem!!! Jestem przyzwyczajony do wyrażania jasno swojej opinii... nie chciałem was w żaden sposób pouczać.

Napisany przez ADMCI4
70% mojego majątku jest zainwestowane w ABB, uważam, że lepiej trzymać tylko 3 akcje i dobrze je obserwować, a potem reagować... Wiem, że dywersyfikacja jest ważna dla banków i analityków... Ale ja mam inne zdanie! Banki i analitycy wiedzą już dlaczego... 70 procent całego majątku w ABB, uważam to za niemalże lekkomyślne, nawet jeśli dzięki temu osiągniesz lepsze wyniki w tym roku, niż ja... Ale skupienie strategii inwestycyjnej tylko na 3 akcjach, moim zdaniem nie jest w ogóle rozsądne. Ale to chyba kwestia punktu widzenia...

Napisany przez ADMCI4
Nie wierzę w banki i rzadko ufam analitykom. Moje portofolio nie byłoby takie, jakie jest, gdyby nie to... Nie jest dobrze widziane, aby wkładać 70% kapitału w jedną akcję, ale w końcu liczy się zysk, który jest naprawdę, jeśli wolno to powiedzieć, super! Połowę moich akcji ABB sprzedam po cenie 20 franków, a mam nadzieję, że to nie potrwa zbyt długo. Pozostałe 30% ulokowałem w funduszu GOLD/SILBER oraz w akcjach Swisslog, również interesująca historia. To wszystko. Od 15 lat zajmuję się giełdą, mam 47 lat, jestem samozatrudniony i mieszkam w Ticino! Miłego weekendu, Dori

Napisany przez David
Sprzedałem moje akcje dzisiaj rano, miałem dziwne przeczucie. Różne zyski po wzroście w kierunku 20. Zobaczymy, czy dalej spadną, czy może w poniedziałek znów pójdą w górę.

20-ka nie spadła całkowicie. Wskaźnik 52-tygodniowy wynosi 19,9. Czy cena trochę spada i próbuje ponownie wzrosnąć?

Napisany przez David
Akcje ABB dziś ponownie podjęły próbę osiągnięcia poziomu 20, ponownie bezskutecznie. Przynajmniej jednak osiągnęły nowy szczyt roczny (19,95), do wieczora jednak musiały zrezygnować z dużych zysków i zamknęły się na poziomie 19,70.

Napisany przez ADMCI4
To naprawdę dziwne, że tam przy stawie mamy rekordowe poziomy, a tutaj!!!!

Napisany przez David
Myślę, że tutaj osiągnięte zostaną zyski, musi to również nastąpić, jeśli akcje podnoszą się o 70% w ciągu zaledwie 11 miesięcy.

Napisany przez Dany1
solma pisze: to naprawdę dziwne, tutaj mamy powódź, a tam!!!! dlaczego? :shock:

Napisany przez ADMCI4
stan 20.12 godzina 16.31$/1.1980 = 19.54!!! ale cześć...

Napisany przez ADMCI4
Analiza Banku Syntezy Data: 14-11-2006 16:45:42 Aktualny tytuł: Bezpośrednie wzrost. Kierunek: wzrostowy, hossowy Nagroda: dobra, Dobra Abstrakt: Obraz jest hossowy. Strategia: Kupujemy. Preferowany scenariusz: Kupujemy po kursie 18,90, aby osiągnąć 21,30. Zamknij transakcję, gdy kurs spadnie poniżej 17,90. Aktualny preferowany scenariusz: Sygnał: 18,90 Cel: 21,30 Stop: 17,90

Mogę prowadzić dziennik inwestycyjny ABB na zmianę, chociaż nie jestem zainwestowany. Dzisiaj faktycznie zostało stracone CHF 20, jeszcze w starym roku 2006, prawie jakby Niko-Laus się spóźniło. To było celem wielu ekspertów od inwestycji. Teraz po prostu pytanie, co dalej? Wartość zysku na akcję (PE) jest obecnie ponad 22(!) i nie ma tak dużego wzrostu, a rating kredytowy nie jest najlepszy. Jaka była już rentowność dywidendy? Obserwuj i ryzykuj alternatywne lokaty z ciekawszym marżami.

Napisany przez David
Ja, jak już wspomniał Cybercrash, dzisiaj została przekroczona granica 20. Dla mnie było to trochę zaskakujące, spodziewałem się raczej bocznego trendu między 18,5 a 20. Ale cóż, jak to się mówi, rajd wydaje się trwać dalej. Co mnie jeszcze bardziej zdziwiło, to wielkie zainteresowanie inwestorów kupowaniem. Wolumen sięgał prawie 40 milionów do samego końca, co według mnie jest bardzo ryzykowne, teraz jeszcze wchodzić. Oczywiście można dalej trzymać akcje, dopóki rosną, ale w końcu ABB też musi trochę zwolnić. Ja sprzedałem swoje akcje 17.11.06 po cenie 19.60 i w przyszłości mam zamiar trzymać się od tego z daleka.

Napisany przez Globalist
Zamierzam trzymać się do 25. Rozważam do około lutego, marca. Początkowa cena 3,30.- i 5,60.-

Napisany przez David
ABB przekroczyło granicę 20 w zeszłym tygodniu i wyraźnie się od niej oddaliło. 6 dni z rzędu zielone, kiedy nastąpi następne ochłodzenie?

Napisany przez David
ABB nie zwalnia tempa, teraz już przy 21.60, kto by się tego spodziewał. Jak już wspomniałem, od 19.55 nie jestem już zaangażowany... Zaskakujące jest, ile wolumenów nadal przechodzi OFF-Ex. 4365 18:31:04 21.281532 15276 Off-Ex 4364 18:31:04 21.208334 21387 Off-Ex 4363 18:22:12 21.6 1096539 Off-Ex 4362 17:47:29 21.6 3000 Off-Ex 4361 17:45:48 21.3351 203 Off-Ex 4360 17:40:02 21.4446 16900 Off-Ex 4359 17:37:49 21.4371 391 Off-Ex 4358 17:32:54 21.471321 270000 Off-Ex

Napisany przez Dany1
Dany1 pisze: Liczby były naprawdę imponujące, szczególnie zamówienia zwiększyły się o 16%. Zakłada się, że instalacje energetyczne będą rozwijać się także w przyszłym roku. (Azja) CEO jest dobry, a marże zostały poprawione. Dzisiaj dokonałem kilku zakupów. Celem kursu jest 21,00 zł. Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej, niech zajrzy na forum Crash, tam jest naprawdę ładne forum ABB.
Minęły dwa miesiące... dzisiaj kurs wynosi nawet 22,00 zł. Mój cel kursu został zdecydowanie osiągnięty, ale znów pojawia się pytanie: czy należy sprzedać po osiągnięciu celu kursowego? Czy powinienem trzymać, aby się denerwować, gdy kurs spadnie z powrotem do 20,00 zł? Czy sprzedać, aby się denerwować, gdy kurs wyniesie 24,00 zł? Prawdopodobnie zostanę przy swoim zdaniu, przynajmniej dziś nie będę się denerwować z powodu niepotrzebnych opłat bankowych...

Napisany przez Springer
Zamierzam skusić się na zakup akcji ABB w słabszym okresie, na przykład latem, ponieważ także one mają cykle związane z sezonem/cenami ropy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata