Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Od kiedy mam prawo do mojego funduszu emerytalnego

Napisany przez ADMCI4
To oczywiste, że zwykle mogę korzystać z mojego funduszu emerytalnego dopiero po osiągnięciu wieku emerytalnego.

Ale co z Riester & Co., jeśli zostanę niezdolny do pracy?

Czy wtedy mogę uzyskać dostęp do tych pieniędzy wcześniej? Czy też wypłata zacznie się dopiero w wieku 67 lat?

Prawdopodobnie nie będę w stanie kontynuować opłacania składek.

Czy wtedy zostaną one pokryte przez ubezpieczenie od niezdolności do pracy? Czy ubezpieczenia muszą być wtedy zwolnione z opłat?

Dziękuję
NorbertKuhn

Napisany przez Reibold
Cześć!

Częściowo zależy to od zawartych umów.

Emerytura Riester z zawartą przed 2012 rokiem można otrzymać od 60. roku życia. Nowsze umowy dopiero od 62. To samo dotyczy umów o bazową emeryturę.
Jednak emeryturę Riester można wypowiedzieć w dowolnym momencie przed rozpoczęciem emerytury i wypłacić zgromadzone środki. W takim przypadku musiałbyś jedynie zwrócić państwowe dotacje. Nie można tego zrobić w przypadku emerytury bazowej.
Podobnie jest z umowami o emeryturę pracowniczą. W niektórych zobowiązaniach bezpośrednich pracodawców są jednak świadczenia na wypadek niezdolności do pracy.

Wszystkie dofinansowane przez państwo umowy można w każdej chwili zawiesić opłaty.

Przepisane umowy prywatne można wypowiedzieć w dowolnym momencie. Zazwyczaj można je również zawiesić po kilku latach opłat.

Renta z tytułu niezdolności do pracy nie automatycznie pokrywa Twoje środki na emeryturę. Chyba że dodatkowo ubezpieczysz ją jako dodatkowe ubezpieczenie np. do ubezpieczenia emerytalnego. Mam jednak nadzieję, że rentę zawarłeś na tyle wysoką, aby móc odłożyć także coś na starość. Ponieważ po dłuższym okresie niezdolności do pracy spodziewaj się obniżonej emerytury z państwowego ubezpieczenia emerytalnego. W tym czasie nie opłacasz składek.

Jeśli nawet stanie się Pan/Pani niezdolny/a do pracy, państwo nadal będzie dokładać coś do Pańskiego/Pańskiej ubezpieczenia emerytalnego, aż do ukończenia 60. roku życia. (O ile do tego czasu sam/a opłaca Pan/Pani składki.)

Z poważaniem

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszowy
Neuburg an der Donau
Tel: 08431 901290

Napisany przez obelix

Riester-Rente zawarta przed rokiem 2012 można otrzymać od 60. roku życia. Nowe umowy dopiero od 62.

Cześć,

To zależy od warunków umowy - certyfikowanych.

Prawem dopuszczalne jest wypłacenie Riester-Rente nawet przed ukończeniem 60. roku życia (stare umowy) lub przed ukończeniem 62. roku życia (od 1.1.2012 r.).

Warunkiem jest świadczenie z publicznego systemu zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez Naseweis

Zgodnie z prawem, płatność renty Riester jest również dopuszczalna przed ukończeniem 60 lat (stare umowy) lub przed ukończeniem 62 lat (od 1.1.2012 r.).

Proszę o informację, na który przepis prawa się tu powołuje.
Jeśli to możliwe, proszę podać numer §.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez obelix

Proszę o informację odnośnie tekstu ustawy, do którego się odnosisz.
Jeśli to możliwe, proszę o podanie §.

Pozdrowienia, N.

Cześć,

chodzi o certyfikowane umowy emerytalne. Ustawa obowiązuje od 26.06.2001 r. Powinna być znana specjalistom od funduszy emerytalnych i doradcom emerytalnym. Jest zawarta od razu w §1, dalej się nie da.

Kontynuowana jest we wszystkich możliwych komentarzach, przepisach wykonawczych oraz jest również zawarta w ogłoszeniu zwiększenia granicy wiekowej na 1.1.2012 r. Czy również to oficjalne ogłoszenie nie jest znane?

Jest dostępna dla WSZYSTKICH dostawców systemów emerytalnych typu Riester.

Przepraszam za mój lekki ton ironiczny!

Ustawa o Starych Umowach Emerytalnych z dnia 26.06.2001 r., § 1, ust. 2 (ust. 1 nie istnieje).

Cytat z Ministerstwa Finansów - aktualnie (17.11.2011):
W przypadku umów emerytalnych zawartych po 31.12.2011 r., świadczenia emerytalne nie mogą być wypłacane przed ukończeniem 62. roku życia ani przed rozpoczęciem świadczenia z systemu emerytalnego przed ukończeniem 62. roku życia przez inwestora.

Mimo to proszę zwrócić uwagę na dokładną treść oferty poszczególnych dostawców. Niektórzy zrobili z tego zapis dozwolony, czy ta praktyka jest zgodna z prawem, nie zostało jeszcze potwierdzone.

Napisany przez Naseweis
[cytat=obelix">
AltZertG vom 26.06.2001, § 1, Abs. 2 (Nie ma punktu 1).

Zitat Bundesmininsterium der Finanzen - aktuell (17.11.2011):
Bei Altersvorsorgeverträgen, die nach dem 31.12.2011 abgeschlossen werden, dürfen die sich ergebenden Altersleistungen nicht vor Vollendung des 62. Lebensjahres oder einer vor Vollendung des 62. Lebensjahres beginnenden Leistung aus einem gesetzlichen Alterssicherungssystem des Anlegers ausgezahlt werden.

.
[/cytat]
Cześć Obelix,

Powstrzymam się teraz od zgryźliwej odpowiedzi, ale zakładam, że popełniłeś błąd w swojej poprzedniej odpowiedzi.

Tak też znam ustawkę!

Jednakże moje pytanie odnosiło się do następującego tekstu pana Obeliksa:

Zakładając, że jest to prawda i te obiekty są liczonymi, jest to w mniejszy sposób zwracający na zdaniem systemu państwowego jako doczesnego obiekty zabezpieczonego inwestora wypłaconego przed 60 r.(starymi umowami) lub przed 62 r. (od 1.1.2012 r.) życia

Z najlepszymi pozdrowieniami!

Badziewny mądry

Napisany przez obelix
Cześć,

bardzo dobrze! Przeczytali Państwo warunki lepiej niż niektórzy dostawcy i instytucja certyfikująca.

Oznacza to:
Istnieją dostawcy, którzy wypłacają rentę (Riester) przed osiągnięciem 60. lub 62. roku życia.

Fragmenty odpowiednich certyfikowanych warunków ogólnych tych dostawców (bez podawania nazw) znajdują się poniżej.

Dlatego zawsze zwracam uwagę na certyfikowane warunki. Jestem precyzyjny, wiem.

Szybko wygrzebane:

Większość rzecz jasna przestrzega granic wiekowych (60., 62. r.ż.). Już ze względów własnych.

Napisany przez Naseweis
Cześć Obelix,

dlaczego te wymówki?

Wciąż czekam na wskazanie fragmentu ustawy,
który umożliwia wypłatę emerytury przed ukończeniem 60. roku życia.

Błędne warunki umowy nie obalają prawa.

Pozdrowienia, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata