Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Dlaczego czasami akceptowane są tylko karty kredytowe?

Napisany przez ADMCI4
Cześć tutaj w forum.....

moja córka chciała w zeszłym miesiącu podróżować do Paryża z przyjaciółką.
Aby ułatwić jej pobyt finansowo, chcieliśmy zarezerwować hotel już stąd.
Byłem pewien, że mogę to zrobić z zaliczką lub kartą debetową.
Niestety nie dało się tego zrobić. Hotel koniecznie chciał numer karty kredytowej ode mnie.
Ponieważ w ogóle nie mam karty kredytowej, zrobiłem się nieco głupio.
Dotąd nie miałem jeszcze sytuacji, w której mogłembyć dalej tylko z kartą kredytową. Czy ta tendencja rośnie i dlaczego już nie można rezerwować w tradycyjny sposób?

Napisany przez Doso
Akceptowanie kart debetowych nie jest obowiązkowe, to samo dotyczy kart kredytowych. To hotel nie akceptuje płatności kartą debetową. Jest to dość powszechne w hotelach.

Napisany przez petethefarmer
Karty kredytowe po prostu oferują korzyść dla odbiorcy płatności (np. hotelu), polegająca na tym, że bank gwarantuje, że pieniądze zostaną zapłacone, bez względu na to, czy w danym momencie masz środki na koncie czy nie. Niemniej jednak korzystanie z kart kredytowych jest częściowo też reliktem przeszłości, kiedy nie było jeszcze możliwości sprawdzenia dostępności środków podczas dokonywania płatności online transgranicznie.

Napisany przez 2Escorpio

Jednakże korzystanie z kart kredytowych częściowo jest również reliktowym związkiem z przeszłością, kiedy nie było jeszcze możliwości sprawdzenia dostępności środków podczas transakcji online.

Często dzisiaj to wciąż nie jest możliwe lub jest bardzo ograniczone

na przykład, w wielu krajach, które nie współpracują z Maestro (karta EC), nie ma połączenia z kontem bieżącym i podczas wypłaty gotówki można tylko sprawdzić, czy karta jest wolna czy nie, ale nie czy kwota, którą chcesz wypłacić, jest rzeczywiście dostępna. Dlatego zazwyczaj wszystkie karty oszczędnościowe (bez sprawdzania w bazie Schufa) to tylko karty Visa/Mastercard Prepaid lub Visa Plus / Cirrus... ponieważ tam jest przeprowadzane zapytanie.

Ograniczenie offline nazywane jest tak. To między innymi powód, dlaczego zazwyczaj za granicą można wypłacić tylko 500 euro dziennie. Oczywiście można zwykle to podnieść, ale jeśli bank ma wątpliwości co do klienta, nie zrobi tego.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez bielursula
Karty kredytowe zapewniają odbiorcy płatności większe bezpieczeństwo. A propos, istnieją również karty kredytowe prepaid. Oznacza to, że na kartę można wpłacić określoną kwotę pieniędzy i korzystać z niej aż do wyczerpania środków.

Napisany przez 2Escorpio

Karty kredytowe zapewniają większe bezpieczeństwo dla odbiorcy płatności.

Nawiasem mówiąc, istnieją także karty kredytowe typu prepaid. Oznacza to, że można doładować kartę pieniędzmi i płacić nimi przez określony czas.

To tylko plotka... Płatność kartą kredytową można zwrócić w przypadku oszustwa... jednak płatności kartą debetową z PIN-em są nieodwracalne

Oczywiście dla sprzedawcy istnieją ubezpieczenia dla kart kredytowych, które chronią przed stratami, ale istnieją one również w przypadku kart debetowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata