Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak mogę zdobyć akcje poza giełdą?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry. Usłyszałem o firmie, która oferuje interesujące akcje, ale których papiery nie są notowane na giełdzie. Jestem pewny, że nie jest to jedyna firma postępująca w ten sposób. Jak mogę więc zdobyć takie akcje?
Co mnie również interesuje, to sposób określenia wartości tych akcji oraz jak uzyskać informacje na temat tej wartości. Zazwyczaj wartość akcji regulowana jest przez popyt i podaż, co jest centralnie kontrolowane przez giełdę.
Jak jest w tym przypadku? Kto jest organizatorem lub pośrednikiem? Przecież firma sama nie może tego robić.

Napisany przez 2Bolitho

Dobrze. Rano dowiedziałem się o firmie, która oferuje interesujące akcje, ale których papiery nie są notowane na giełdzie. Jestem pewien, że nie jest to jedyna firma, która postępuje w ten sposób. Jak jednak mogę zdobyć takie akcje?
To, co mnie również interesuje, to jak jest ustalana wartość tych akcji i skąd mogę uzyskać informacje na temat tej wartości. Zazwyczaj wartość akcji jest regulowana przez popyt i podaż, co jest centralnie sterowane przez giełdę.
Jak jest w takim przypadku? Kto jest tutaj organizatorem lub pośrednikiem? Firma sama na pewno nie może tym zarządzać.

Dlaczego nie? Cena wynika sama z siebie. Jeśli ustawią cenę za wysoko, nikt nie kupi. Ale to, co jest za wysoko, musi zdecydować każdy sam. I tu dochodzimy do właściwego tematu. Jaka jest więc dla ciebie wartość akcji? Cena można łatwo ustalić, jak opisano powyżej. Ale wartość? Być może WKN jako kapitał własny podzielony przez liczbę akcji. To byłoby coś w rodzaju wartości. Ale nadal brakuje mi komponentu oczekiwania na przyszłość. Nie mogę Ci powiedzieć, gdzie i jak są handlowane akcje. Po prostu zadzwoń i zapytaj. Na pewno Ci powiedzą.

Napisany przez Trading24
Aby zostać notowanym na giełdzie, nie trzeba wiele. Nie każda firma jednak chce być notowana na giełdzie i sprzedawać tam udziały, często zależy to od wielu wewnętrznych wątków. Zazwyczaj możesz jednak kupić papierowe akcje firm, ogólnie rzecz biorąc akcje spółek akcyjnych!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata