Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak płacić za kredyt hipoteczny w przypadku choroby?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, na szczęście ten przypadek jeszcze nas nie dotknął, ale nigdy nie wiadomo. Kupiliśmy Dom cztery lata temu i co miesiąc spłacamy 1000 euro. Jestem głównym źródłem dochodu, moja żona otrzymuje około 900 euro miesięcznie. Jeśli na przykład zachorowałbym na dłuższy czas i musiałbym zostać na zwolnieniu lekarskim, jak byśmy poradzili sobie z naszymi finansami? Zasiłek chorobowy jest znacznie niższy niż moje wynagrodzenie. Nie rozmawialiśmy o tym z bankiem wcześniej. Czy mielibyśmy możliwość zmniejszenia rat? Dziękuję

Napisany przez 2Bolitho
W zasadzie nie, chyba że jest to uwzględnione w umowie kredytowej. Jeśli zachodzi wyższa spłata (czyli znacznie więcej niż 1%), bank może zgodzić się na to. W każdym razie ostateczna decyzja zależy od negocjacji z bankiem.Mój sugestia - jeśli przewiduje się okresy choroby lub bezrobocia, można oszacować również ryzyko. Można policzyć różnicę pomiędzy obecną sytuacją a kiedyś chorującym/będącym w poszukiwaniu pracy w euro razy liczbę miesięcy, przez które ten stan potrwa. Na przykład: ktoś zarabia 3000 euro miesięcznie. Gdyby zachorował, otrzymałby 2000 euro miesięcznie. Nie będzie chorował dłużej niż 12 miesięcy. W związku z tym odkłada 12000 euro (12x1000 euro) na lokacie terminowej. Jeśli nastąpi choroba, będzie mógł żyć przez kolejne 12 miesięcy tak, jak wcześniej (nie uwzględniając zysków z odsetek). Takie oszczędności można łatwo budować miesięcznie, odkładając kwoty, które nie zrujnują budżetu. Weźmy za przykład 100 euro miesięcznie plus dodatkowe wpłaty, na przykład z premii świątecznych. W naszym przykładzie moglibyśmy wręcz odliczyć te 100 euro od poduszki bezpieczeństwa, ponieważ i tak nie były potrzebne. W razie potrzeby pozostałoby nam tylko 10800 euro (12x900 euro), a i tak moglibyśmy żyć tak samo jak wcześniej.Jeśli nie chcemy budować takiej poduszki finansowej, musimy zwolnić nieco podczas trudnych okresów (jeśli nie osiągniemy porozumienia z bankiem) lub sprzedać Dom i poszukać czegoś tańszego. Być może ktoś ma jeszcze inne pomysły. Ale w końcu są to konsekwencje podjętych decyzji.

Napisany przez GeorgPuetz
Na krótszy okres czasu pomocna może być własna rezerwa płynności opisana przez Bolitho. Warto zauważyć, że stoi to w sprzeczności z przekonaniem większości, aby jak najwięcej dostępnego kapitału przeznaczyć na spłatę długu. Oczywiście posiadanie rezerwy płynności wiąże się z kosztami, ponieważ oprocentowanie na koncie oszczędnościowym będzie niższe niż oprocentowanie kredytu. Na rynku ubezpieczeniowym dostępne są także odpowiednie polisy, jak na przykład ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ubezpieczenie na wypadek choroby. Przeznaczone są one na sytuacje, gdy choroba trwa dłużej. Również bezrobocie można ubezpieczyć, ale moim zdaniem tylko w niewielkim stopniu, za wysokie składki.

Napisany przez Naseweis
Gorki1610 pisze: Dzień dobry, na szczęście u nas jeszcze nie wystąpił taki przypadek, ale nigdy nie wiesz. Kupiliśmy Dom cztery lata temu i co miesiąc płacimy 1000 euro. Jestem głównym zarabiającym, zarabiam netto 2100 euro, moja żona otrzymuje około 900 euro miesięcznie. Jeśli na przykład z powodu choroby musiałbym nie pracować przez dłuższy czas, to jak moglibyśmy zarządzać naszymi finansami? Zasiłek chorobowy jest znacznie niższy niż moja pensja.
Hej, W takich przypadkach warto zawrzeć ubezpieczenie od niezdolności do pracy oraz ubezpieczenie dziennego zasiłku chorobowego! Kiedyś nie rozmawialiśmy o tym z bankiem? Czy mielibyśmy możliwość zmniejszenia rat? Dzięki Bank nie jest właściwym partnerem do rozmów na ten temat. Powinniście skontaktować się ze swoim doradcą ubezpieczeniowym. Pozdrowienia Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata