Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy emerytura ma wpływ podatkowy?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry

ponieważ nie mam wysokich miesięcznych dochodów, a zarabiam tylko około 950 euro netto, nie mogę sobie pozwolić na wydatki na późniejsze zabezpieczenie finansowe.
Maksymalnie mogę wydać 30 euro miesięcznie. Ponadto bardzo ważne byłoby dla mnie, aby móc skorzystać z korzyści podatkowych z tego zabezpieczenia.
Jednakże nie wydaje się, że byłaby to korzyść dla każdego rodzaju zabezpieczenia emerytalnego.
Jaką formę zabezpieczenia możecie mi polecić, dzięki której nie będę mieć korzyści dopiero w przyszłości, ale będę już teraz oszczędzać na podatkach?
Czy mogę na przykład wpłacić te 30 euro również ze swojej pensji brutto na zabezpieczenie emerytalne?

Dziękuję, PacoZ.

Napisany przez Luke
Cześć,

oczywiście, że tak. Możesz to zrobić poprzez odprowadzenie składek na pracownicze programy emerytalne, które są dokonywane przez odliczenie części wynagrodzenia (twojemu pracodawcy zgodnie z prawem nakazano dostarczenie takiej możliwości odliczenia części wynagrodzenia), albo możesz skorzystać z renty Rürup, gdzie w tym roku 74% składki można odliczyć od podatku. Innymi słowy: składka roczna 360 €, z czego 74% --> 266,40 €, które możesz odliczyć od swojego podatku dochodowego.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji i danych, mogę dla ciebie przygotować przykładowe obliczenia.

Pozdrowienia

Napisany przez Reibold
Cześć! Państwo wspiera niektóre formy oszczędzania na emeryturę już na etapie oszczędzania. Są nimi renta Riester, pracownicze plany emerytalne oraz renta podstawowa. Wszystkie prowadzą do opodatkowanej, dożywotniej wypłaty emerytury. Na te ścieżki można wybrać różne formy lokat, takie jak plan oszczędnościowy w funduszach inwestycyjnych, ubezpieczenie emerytalne, częściowo umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe itp. Ze względu na brak pełnych informacji, niemożliwe jest udzielenie rekomendacji. Najlepiej skorzystaj z indywidualnej konsultacji. Możesz np. zapytać pracodawcę o pracownicze plany emerytalne i zasięgnąć informacji u maklera na temat różnych rent Riester. Pozdrawiam, Alexander Reibold doradca finansowy Ingolstadt i okolice Tel: 08431 901290

Napisany przez Naseweis
Cześć, przy tak niskich dochodach zazwyczaj odradzam emeryturę z Rürup. Wskazane byłoby tutaj skorzystanie z emerytury pracowniczej. Alternatywnie można rozważyć emeryturę Riester. Pozdrowienia, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata