Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak dużo liczy się wkład własny przy zakupie domu?

Napisany przez ADMCI4
To, że mogę wykonać wiele prac własnym nakładem przy nowej budowie, jest dla mnie jasne, ale czy mogę to zrobić również w przypadku zakupu starej nieruchomości? Dom, na który patrzę, pochodzi z 1964 roku i wymaga wielu istotnych napraw. Oczywiście dach i ogrzewanie zostaną wyremontowane przez fachowca, ale wszystko inne mogę zrobić sam jako mistrz stolarz. Jak wysoko są uwzględniane te prace własne podczas kalkulacji finansowania? Słyszałem, że mogę je traktować jak swoje własne kapitały. Czy to prawda? Czy można to zrobić tylko przy finansowaniu nowych budynków?

Napisany przez Femto
Cześć, tak, można je wykorzystać jako kapitał własny. To zależy od konkretnego banku. Zazwyczaj są one uwzględniane w wysokości maksymalnie do 15%.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Salim,

W przypadku banków, które z punktu widzenia odsetek wchodzą w grę jako oferta, można wykonać 100 % prac renowacyjnych i modernizacyjnych własnym nakładem, jeśli te prace lub koszty zostaną potwierdzone przez architekta. Dzieli się to na koszty materiałów i tzw. wkład własny w postaci pracy. Koszty materiałów muszą oczywiście znaleźć się w kosztach. Odpowiednie rozdzielenie podejmuje np. architekt, jeśli nie są w stanie tego oszacować, powinni to zrobić, przekazując te informacje architektowi, który je potwierdzi. To była czysto praktyczna kwestia.

Kluczowe jest również, że w przypadku starej budowli 100% udokumentowanych kosztów remontu i modernizacji również podnoszą wartość nieruchomości, co jest również zapewnione w przypadku naszych rozważanych banków! To byłby kwesia warunków!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata