Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy muszę natychmiast zgłosić swoją szkodę ubezpieczeniową?

Napisany przez ADMCI4
Planuję wykupić ubezpieczenie podróżne, ponieważ w maju mam zamiar wyjechać na kilka tygodni do Azji. Cały mój roczny urlop na to zaoszczędziłem. Choć nie zabieram ze sobą wartościowych rzeczy, to utrata lub znaczne zniszczenie wiązałoby się oczywiście dla mnie z konsekwencjami. Jeśli teraz wystąpi szkoda, w jakim okresie czasu powinienem ją zgłosić mojej ubezpieczycielce? W zależności od tego, gdzie będę w danym momencie przebywał, może być bardzo trudne zgłoszenie szkody w ciągu kilku dni do ubezpieczyciela. Czy mogę to zrobić także po moim powrocie? Dziękuję + pozdrowienia Pavel

Napisany przez Naseweis
O jakiego rodzaju ubezpieczenie podróżne chodzi tutaj!

Zazwyczaj należy wykupić ubezpieczenie turystyczne,
ewentualnie ubezpieczenie od rezygnacji z podróży.

Mienie domowe jest zazwyczaj objęte ubezpieczeniem mienia domowego.
Porównaj warunki umowy lub zadzwoń do doradcy ubezpieczeniowego.

ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków obowiązują również za granicą.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Luke
Myślę, że chodzi o ubezpieczenie bagażu i przedmiotów osobistych. Można je wykupić oddzielnie, ale jak opisał to Naseweis, jest ono już objęte ubezpieczeniem domowym. Nazywa się to ubezpieczeniem zewnętrznym. Jednak istnieją limity, dlatego jeśli masz ze sobą ważne rzeczy, zaleca się dodatkowe zabezpieczenie.

Napisany przez Naseweis
Cześć Luke, moje ubezpieczenie majątkowe na zewnątrz obejmuje szkody rzeczowe do 30 000 € i kosztowności (aparaty foto, kamery, itp.) do 5 000 €. To powinno wystarczyć na prawie każdą podróż. Pozdrowienia, N. Zawsze ważne jest też dokładne zapoznanie się z warunkami umowy.

Napisany przez Gerd
Tak. Studiuj warunki umowy. ubezpieczenie majątkowe pokrywa koszty bagażu tylko w przypadku kradzieży z zamkniętych pomieszczeń i napadu. ubezpieczenie bagażu turystycznego pokrywa również inne straty. Jednak tutaj tylko określone procenty. W ubezpieczeniu bagażu turystycznego rzeczy są również ubezpieczone w namiocie lub przyczepie kempingowej. Ponadto zawiera ono utratę prezentów i pamiątek z podróży oraz utratę podczas transportu, by wymienić tylko kilka.

Napisany przez Ocowat
Dziękuję za informacje na temat ubezpieczenia podróżnego. Bardzo mi to pomogło.

Napisany przez Heiko85

Odpowiedzialność cywilna i ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków obowiązują także za granicą.

Czy to zawsze jest prawdą?

Napisany przez Naseweis

Czy to naprawdę zawsze ma miejsce?

Nie znam niemieckiego towarzystwa ubezpieczeniowego, które ubezpieczałoby tylko szkody w Niemczech.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata