cadillac pisze:
Pytanie:
Co sądzisz o nowym Vdax? Sama nie mam o tym pojęcia. Ale będzie on zastąpić stary Vdax. Dlaczego go nie używasz? Czy ma jakieś wady?
Cześć,
Decydujące jest to, czy w ogóle chcę uwzględniać zmienność w moich rozważaniach.
Która wersja VDax lub być może VSTOXX jest taka jak Kotlet panierowany czy naturalny?. Nie będę zagłębiać się w szczegóły dotyczące portfela inwestycyjnego, które mogą różnić się o kilka punktów po przecinku. Chodzi bardziej o sam pomysł niż o subtelności wykonania.
Właśnie miałem na myśli nowy. Zmieniłem go już jakiś czas temu, ponieważ stary i tak ma zostać zastąpiony.
Cytat od cadillaca
Jaka jest obecnie Twoja strategia?
W portfelu inwestycyjnym Zockerdepot 100% gotówki. Wchodziłem w okresie kryzysu w 2008 roku. Wycofałem się jesienią 2011 roku.
Wracam do gry dopiero przy kolejnym spadku na giełdzie.
W przypadku inwestycji podstawowych łączę różne strategie zarządzania majątkiem za pomocą funduszy i staram się uzyskać względnie stabilny przebieg portfela
bez dużych strat.
Cytat od cadillaca
Szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałem wcześniej o VDAX. Aktualnie VDAS wynosi 22.
Ponownie czegoś się nauczyłem
Obecnie nie śledzę dokładnie kursów, ponieważ nie mam aktywnych inwestycji. Będzie to interesujące dopiero wtedy, gdy znów ruszą.
Cytat od cadillaca
Czy korzystasz z tego? A może są lepsze platformy, jak Onvista? Grupa Deutsche Börse
Dzięki zaprzyjaźnionemu zarządcy majątkiem mogę korzystać z narzędzia Pomocy Profitool od bloomberga. Ale to strzelanie z armaty do wróbli...Onvista, Yahoo, Comdirect itp. byłyby dla moich celów całkowicie wystarczające.
Cytat od cadillaca
Czy mógłbyś uprzejmie napisać swój tekst bardziej przystępnie dla początkujących. Liczba procentów mnie trochę dezorientuje. Więc bardziej szczegółowo. Weźmy przykładowo akcje BMW i podaj konkretne wartości. Tak, abym mógł to przenieść na inne akcje.
Byłoby miło. Sądzę, że nie zajmę Ci zbyt wiele czasu.
Na seminarium dla początkujących po pracy nie mam czasu. Po prostu streść, co już wiesz, a ja wykonam tylko drobne poprawki.
Cytat od cadillaca
Pytanie:
Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić swoje tak zwane nastawienie. Jak sobie to wyobrazić?
Moje nastawienie jest przede wszystkim fantastyczne, ponadto nie wpływa ono na rynek ze względu na brak handlowanych wolumenów... .
Chodzi o ogólną atmosferę na rynku. Czy jest więcej dobrych czy złych wiadomości i które głównie wpływają na kursy?
Jak wyglądają wolumeny handlu przy wzrastających i malejących cenach? Wysokie wolumeny dobrze odzwierciedlają ogólny trend.
Oczywiście można również śledzić okładki różnych mediów i raporty telewizyjne, co pozwoli szybko zorientować się w sytuacji.
Obecnie moim zdaniem nie ma jednoznacznego kierunku nastrojów. Między nadzieją a obawami.
Cytat od cadillaca
Czy zawsze sprawdzasz te same akcje. Czy raczej cały indeks DAX?
W takich okresach obserwuję tylko indeksy i ogólne wiadomości. Ale już na skalę globalną, ponieważ w Niemczech nie kręcimy koła, ale raczej często zostajemy przez nie przygnieceni. Przynajmniej jeśli chodzi o rolę na rynkach kapitałowych.
Jeśli myślę o zakupach, to to co rzuca mi się w danej chwili w oczy. W 2008 roku były to biedne firmy motoryzacyjne i finansowe.
Wtedy chętnie pozostaję w Niemczech, bo to prostsze i dostępne jest więcej wiadomości. To nie jest zdywersyfikowany portfel, ale tylko taka gra.
Cytat od cadillaca
Dlatego nie wiem, jak interpretować złe nastroje. Nigdy nie czytałem Bilda. Jak to wygląda? Czy atakują pojedyncze akcje czy cały rynek?
Wystarczy spojrzeć na stronę tytułową i sprawdzić, czy mowa jest ogólnie o akcjach. To znakomity przeciwwskaznik.
Ogólnie można całkiem dobrze działać antycyklicznie wobec prasy. Dotyczy to także Spiritu, Fokusa czy domniemanych fachowych czasopism jak Capital itp.. Jeśli przepowiadają upadek Zachodu i rynków giełdowych, ostatni sceptyk sprzedał swoje akcje i spodziewa się tylko złego. Wtedy (prawie) nie może już być negatywnych niespodzianek, (prawie) tylko dobre... .
Cytat od cadillaca
Byłoby miło, gdybyś mógł podać mi przykładową akcję i powiedzieć coś na jej temat wstecz. Mogę spojrzeć na wykres na Onvista. A Ty powiesz na przykładzie daty x było to i to, a w dniu y to się stało.
Na przykładzie BMW już to próbowałem.
Zakupiono od września 2008 r. do lutego 2009 r. między 30 a 22
euro. Wyprzedano w sierpniu 2011 r. po 56, od tego czasu gotówka.
Gorzej było z Deutsche Bank. W tym samym okresie zakupione między 40 a 20 (około) i zatrzymane w 2011 r. po 33. Strata jest do zniesienia, ale z Deutsche Bank znów nie było zabawy - jak zwykle.
Cytat od cadillaca
Przeczytam Inteligentnego Inwestora Grahama i myślę, że mówi dokładnie to, co przekazujesz. Kupować, gdy wszyscy sprzedają, i sprzedawać, gdy cena rośnie. Ale to będzie później bardziej szczegółowo opisane. Jest to tylko ogólnik na początkowych stronach.
No cóż, kupować tanio i sprzedawać drogo to raczej stara zasada handlowa niż wyraz szczególnej inteligencji...
Chodzi o to, że cała branża analityków, brokerów itp. stale sprzedaje nam jakieś nowe powody, dlaczego akcja właśnie teraz ma być tania.
Bogaty staje się przy tym tylko broker. Ale przynajmniej jeden!
Handel antycykliczny jest trudny, ponieważ genetycznie jesteśmy stworzeniami stadnymi i opuszczenie stada oznacza instynktownie zagrożenie życia. Droga do przejścia od nosiciela do użytkownika mózgu jest długa... .
Pozdrowienia od EuroPaulea, który ciężko walczy o pierwszy krok na tej drodze.