Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: ValueTrading: zawsze ustawiacie zlecenie stop-loss?

Napisany przez cadillac
Cześć, moja strategia inwestycyjna jest długoterminowa, zazwyczaj przeglądam wartości raz w roku i wymieniam. Poza tym, sukcesywnie dokupuję nowe inwestycje w ciągu roku. Nie spekuluje, więc inwestuje w znane firmy. Jak mówi Max Otte: strategia królewska. Innymi słowy, stawiam na znane marki i liderów rynku. Ale czasem działam intuicyjnie. Taka w zarysie moja filozofia inwestowania. W daytradingu uważam, że stop loss jest niezbędny. Ale w valuetradingu zastanawiam się nad strategią zabezpieczenia straty na poziomie 15-20%. Czy ma to sens? Moim zdaniem pozwala to na ponowne zainwestowanie reszty w solidną firmę i nadrobienie straty. Jaka więc strategia w przypadku, na przykład, wzrostu wartości złota o 20-40%? Jak postępować w takiej sytuacji? Potrzebna mi strategia. Jakie są mądre rady w tym przypadku? Czy lepiej nie stosować stop lossa i zabezpieczać zawsze 100% wkładu przy zysku 10-20% lub więcej? Chciałbym również poznać Wasze osobiste strategie inwestycyjne i dlaczego je stosujecie. Niestety w serwisie Flatex można ustawić stop loss tylko na 3 miesiące, co mnie frustruje, że co 90 dni muszę ponownie ustawić stop loss dla wszystkich akcji.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, zazwyczaj ustawiam SL na TSL również dla moich inwestycji wartościowych. Patrzę na wykres i umieszczam zabezpieczenie poniżej istotnych wsparć. Tak, zatrzymując się, ale tylko jeśli sytuacja znacząco się pogorszy. Zawsze pozwalam SL wygasnąć pod koniec miesiąca, wtedy mogę szybko przejrzeć swoje pozycje pierwszego dnia miesiąca i otworzyć nowe.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, uważam, że jasna strategia wyjścia jest niezbędna. Moim zdaniem, długoterminowy sukces jest możliwy tylko wtedy, gdy unika się znaczących strat rynkowych. Nie musimy tutaj rozmawiać o tym, ile trzeba odrobić w przypadku jakich strat. Gdzie ustawić stop loss, zależy od zmienności rynku. Jeśli zmienność rośnie zbyt szybko i zbyt mocno, wychodzę całkowicie, niezależnie od sytuacji. Tak samo ważne są stop lossy przy osiągnięciu celów zyskowności. Jednak cała ta strategia nic nie daje, jeśli nie ma się pomysłu na ponowne wejście na rynek. To właśnie tutaj tkwi prawdziwe wyzwanie, ponieważ trzeba działać wbrew psychice! To nie ma nic wspólnego z day tradingiem. Raczej chodzi o cykle giełdowe i zmienności rynkowe, które nie mają nic wspólnego z podstawami wyboru poszczególnych tytułów. Wiem, że ludzie tacy jak Otte & Co. polecają tytuły, które powinny być wystarczająco stabilne, aby przetrwać wahania rynkowe. Dla mnie to zbyt bardzo wchodzi w sferę psychiki. Ale to kwestia gustu. Dla mnie inwestowanie w poszczególne tytuły to konto dla hazardzisty. Moją podstawową inwestycję robię wyłącznie poprzez fundusze. Wszystko inne jest dla mnie zbyt stresujące... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Cześć Paule, jeśli zwracasz uwagę na zmienność i lubisz fundusze, to zerknij na fundusze Volatility od Amundi. Handlują one zmiennością. Kierunek rynku nie ma znaczenia. Ja uważam to za miły dodatek do absolutnego zwrotu. W ten sposób w trudnych sytuacjach nie trzeba być bez inwestycji. Oczywiście, dywersyfikacja nadal jest najważniejsza ;-)

Napisany przez cadillac
Dzięki ludzie. Czyli zatrzymywanie jest ważne. Tak sobie pomyślałem. TSL? Trailing Stop? Jak dokładnie się do tego zastosować? Jakie odstępy preferujesz? Czy można pracować bez oporu/wsparcia, tylko z procentami? Jeśli znacie jakąś literaturę lub blog, który zajmuje się strategiami zabezpieczającymi i wyjaśnia je z przykładami, byłbym bardzo wdzięczny. Chcę mieć pojęcie, co można zrobić, aby zdecydować się na strategię. Czy musimy rozmawiać o tym, ile musi być odrobione po jakich stratach? Czy możesz coś na ten temat powiedzieć? Brzmi interesująco. Trzeba odrobić więcej, niż się straciło (wliczając opłaty, ja uwzględniam przy każdym zakupie już dwukrotnie 5,90€ opłat Flatex)?

Napisany przez 2Bolitho
TSL przetłumaczyłeś poprawnie. Oczywiście, możesz także pracować z procentami. Jednak moje doświadczenie mówi mi, że zbyt często są one rzeczywiście aktywowane. Dla mnie są one raczej ubezpieczeniem na wypadek niespodzianek. Dzięki nowej strategii wszystko idzie lepiej, ponieważ pozycje pozostają nietknięte, nawet przy mniejszych korektach. A gdy naprawdę idzie z górki, wtedy się aktywują. Inny temat: Jeśli stracisz 50%, to ceny muszą wzrosnąć o 100%, abyś wrócił do zera. W zasadzie nie trzeba nic więcej dodawać.

Napisany przez EuroPaule
Conveca pisze: jeśli już zwracasz uwagę na zmienność i lubisz fundusze, zajrzyj do funduszy Volatility od Amundi. Handlują zmiennością. Kierunek rynku nie ma znaczenia. Uważam, że jest to całkiem fajne uzupełnienie jako absolutny zwrot. W ten sposób nie trzeba pozostawać niezainwestowanym w trudnych sytuacjach. Oczywiście, dywersyfikacja jest zawsze najważniejsza ;-)
Cześć. dobry pomysł, ale dosyć skomplikowany temat. Od 2008 roku mam je jako dodatek do portfela ze względu na niską korelację z innymi klasami aktywów. Cytat od cadillac Czy mógłbyś o tym coś powiedzieć. Brzmi interesująco. Trzeba zyskać więcej niż straciłeś (wliczając opłaty, za każdym razem liczę już 2x5,90€ opłaty Flatex)? To jednak wypad do krainy finansowej matematyki lub procentów. Podstawowy problem: Jeśli ponoszę stratę, kolejny zysk działa zawsze tylko na to, co pozostało. (Lub na wszystko, co dotychczas wygrałem. Kolejność nie ma znaczenia.) Przykład: 100.000 inwestycji. 20% straty = 20.000 pozostało: 80.000. Ile zysku muszę osiągnąć z 80.000, aby wrócić do 100%? Przy 20% byłoby to tylko 96.000. Rozwiązanie: 25% (=20.000 przy inwestycji 80.000) Rozumiesz? Im większe straty, tym bardziej dramatyczne odzywki. 30% -> 42,85% 40% -> 66,67 % 50% -> 100 % !! 70% -> 233 % itd..... . Raz mocno sięgnąłeś w kieszeń, a kapitał i wyniki są latami tragedią. Te kilka euro kosztów można zaniedbać w tym kontekście. Długoterminowo zarabia tylko ten, kto opanowuje ryzyka. Wyniki przychodzą same. I jeszcze jedna myśl do analizy poszczególnych akcji: Jeśli rynek wpada w panikę, a duże instytucje inwestycyjne w USA i Azji zaczynają ograniczać ryzyka (=akcje) na szeroką skalę, to cały rynek spada na psy. Sytuacja poszczególnych firm nie ma już znaczenia, wszyscy wyrzucają wszystko i stwarzają lawinę, ponieważ wtedy również wszystkie systemy handlowe otrzymują sygnały sprzedaży. Twoje sygnały powinny być wcześniej! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez cadillac
@EuroPaule Dziękuję! Od ciebie i od pozostałych dowiedziałem się wielu rzeczy. Chciałbym wiedzieć, jak dokładnie działasz. Czy możesz to wyjaśnić? Ważne jest dla mnie kontrolowanie mojej psychiki poprzez SL i TP. W przypadku handlu CFD zawsze stosuję stosunek 3/1. Obecnie handluję DAX-em za pośrednictwem MarketIndex i zawsze utrzymuję dodatni stosunek. Jednak chodzi mi tutaj o Valuetrading. Proszę podaj kilka przykładów swojej strategii. Jakie cele sobie stawiasz. Chciałbym omówić to z Tobą. Dziękuję z góry! Uważam, że klarowna strategia wyjścia jest niezbędna. Moim zdaniem można osiągnąć długoterminowy sukces, unikając dużych strat związanych z rynkiem. Jaką strategię stosujesz? SL przy poziomach oporu? Czy ogólnie? 30% wartości zakupu? A przede wszystkim co robisz dokładnie po osiągnięciu zysku? 20 / 30 / 50 %? Kiedy wychodzisz? Podnosisz SL? Jeśli tak, gdzie? Gdzie ustawić stopy, zależy od zmienności. Jeśli zmienność rośnie zbyt szybko i zbyt mocno, wycofuję się całkowicie, bez względu na okoliczności. Jak rozpoznajesz zmienność? Tylko przez intuicję? Czy są narzędzia? A myślisz o zmienności rynku, np. SAP i/lub DAX, czy o zmienności akcji w Twoim portfelu? Uważam również, że ustalenie stopów przy osiągnięciu celów zysku jest równie ważne. Jednakże całe tę strategię zatrzymywania nic nie daje, jeśli nie ma strategii dotyczącej ponownego wejścia. Proszę przedstawić przykłady. Ale takie, które wykonujesz dokładnie w taki sam sposób. Nie za bardzo teoretyzuj. Muszę koniecznie wymyślić strategię SL. Jak dobrze zauważyłeś, ciężko jest odrobić duże straty. I traci się przyjemność. Teraz jednak nie wiem, jak powinienem sobie wyznaczyć cele. Muszę sobie przemyśleć - Jaką stratę jestem gotów ponieść (StopLoss) - Kiedy i czy w przypadku zysku np. 20% wychodzę lub zabezpieczam SL na np. 110% wartości akcji. Czy też zabezpieczam tylko moją inwestycję - Czy powinienem używać stopu dynamicznego (Trailing Stop). Jest dla mnie zbyt skomplikowany. Zwłaszcza że nie mam strategii, aby go sensownie wykorzystać. Tutaj opcje mojego portalu. Czy preferujesz narzędzia takie jak Trailing Stop czy OCE, czy też korzystasz z klasycznego SL/TP? Oto moje opcje Typy zleceń - FLATEX FAQ: Jakie rodzaje limitów są dostępne w flatex?

Napisany przez EuroPaule
cadillac pisze: Jaką strategię? SL przy oporach? Czy ogólnie? 30% wartości zakupu? A przede wszystkim, co dokładnie robisz po osiągnięciu zysku? 20 / 30/ 50 %? Czy w końcu wychodzisz? Przesuwasz SL? Jeśli tak, dokąd?
Cześć, Po pierwsze, pojawia się pytanie, kiedy w ogóle się inwestuje. Obecnie nie kupowałbym żadnych akcji. Co do nastrojów na rynkach, jesteśmy gdzieś między nadziejami a obawami. Jest dużo miejsca w obie strony. Kupuję dopiero wtedy, gdy gazeta "Bild" negatywnie pisze o akcjach na swojej pierwszej stronie (czyli gdy nastroje są naprawdę złe). Wtedy szukam takich wartości, które najbardziej ucierpiały z powodu nastrojów, ale które z racjonalnego punktu widzenia mają rozsądny stan. Akcje motoryzacyjne były takimi przykładami w 2008 roku. Kupuję wtedy przez kilka miesięcy w małych transzach, aby uśrednić cenę zakupu. Mój stop ustawiam według mojej własnej gotowości do ryzyka. Jednak dopiero gdy rynki znowu wzrastają. W fazie żałoby na giełdzie toleruję wahania bez komentarza. Duże straty zostały już tam odnotowane. Jeśli kupuję np. akcje DAX, takie jak BMW, to akceptuję 15% ryzyka. Przy akcjach z kategorii SmallCaps może to być nawet 25%, inaczej ta klasa aktywów nie ma sensu. Oczywiście przesuwam stopa. Zdobyć 30% zysku, stracić znowu i przegrać kolejne 15% z pewnością nie sprawia przyjemności, prawda? Z BMW wysiadam w 2011 roku podczas spadku. Około 20% poniżej szczytu (stop loss + czynnik volafaktor). Pieniądze zostają teraz w gotówce, dopóki znowu nie popłynie krew na giełdach... Cytat od cadillaca Jakim wskaźnikiem mierzysz wahania wolumenu? Tylko intuicją? Czy są tam narzędzia? A czy mówisz o wahaniach rynku, czyli SAP i/lub DAX. Czy o wahaniach akcji, które masz w portfelu? Używam VDAX jako wskaźnika. Uznaję 25 za normalny. Jeśli znacznie odbiega od tego, zastanawiam się, czy dostosować stopa. Cytat od cadillaca - Czy powinienem użyć tego Trailingstopu. Jest dla mnie trochę za skomplikowany. Zwłaszcza że nie mam strategii, aby móc go sensownie wykorzystać. Bez strategii nie ma szans. Przecież nie kupujesz nawigacji, jeśli nigdy nie wyjeżdżasz z domu? Cytat od cadillaca Oto możliwości mojego portalu. Czy dajesz pierwszeństwo narzędziom takim jak Trailingstop czy OCE, czy zabezpieczasz się klasycznie poprzez SL/TP? Oto moje możliwości rodzaje zleceń - FLATEX FAQ: Jakie rodzaje limitów są dostępne w flatex? Nie jestem w stanie tego dokładnie określić. Znajomy doradca finansowy założył mi konto w swoim systemie, dzięki któremu zarządzam swoim własnym portfelem (jest zbyt mały, aby był objęty jego zarządzaniem). Tam tylko ustalam, że chcę mieć zlecenia stop z odpowiednią dynamiką. W realizacji trzymam się systematyki tego doradcy, który opracował własne oprogramowanie w tym celu. Mogę tylko polecić, aby zrobić to tak prosto, jak to możliwe. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez cadillac
Dziękuję Paule. Dzięki twoim informacjom mogę coś dla siebie ułożyć! Akcje samochodowe były takie przykłady w 2008 roku. Kupuję wtedy przez kilka miesięcy w małych transzach, aby średnią cenę zakupu. Na przykład? np. mam 1 000 lub 10 000 €, jak byś to rozłożył? Jak zwykle dzielisz gotówkę? Czy masz jakąś strategię dotyczącą dywersyfikacji ryzyka? Dywersyfikacja? I jak wybierasz akcje? Mogę ci powiedzieć naszą metodę, którą co marca obliczamy od nowa i wyrzucamy złe akcje. To jest nasza strategia bez SL, ponieważ chodzi tutaj o inwestycje długoterminowe według konkretnego systemu. Ale nie mówiłem tutaj o naszym systemie, tylko o systemie intuicji: Gdzie działa się często w ciągu roku: - P/E poniżej 15 - P/S poniżej 1 - Dywidenda powyżej 3-4% - Siła względna: powinna przewyższać DAX (Wykres akcji powyżej wykresu: DAX). Sprawdzić 1, 3, 5 i 10 lat. Kurs zawsze powyżej DAX o 3 punkty, równy = 0 punktów, raz powyżej raz poniżej 1 punktu. Następnie dzielimy punkty przez liczbę wykresów, które porównaliśmy. Tutaj: 4 wykresy - Wskaźnik kapitału własnego: powyżej 30% - Wzrost zysku <20%: tutaj sami obliczamy zysk, jeśli to możliwe. Nie ufamy Onvista i in. - P/B poniżej 1 Pytanie: Czy masz maksymalną kwotę pieniędzy, którą inwestujesz w akcje? Inwestujemy minimum 500 €, maksymalnie 1000 € na raz. Ok. 20% poniżej najwyższego szczytu (Stopploss + współczynnik wahań). Czy możesz to zilustrować konkretnym przykładem? Nie wiem, skąd wziąć współczynnik, aby stworzyć przykładowe obliczenia. Pytanie: W przypadku stabilnych firm takich jak IBM, BMW, stosujesz SL 15% od razu po zakupie? I zawsze dostosowujesz, aby zachować proporcję? I kiedy wychodzisz? Czy to zawsze jest wynik 15% SL, które powodują wyjście? Uważam, że można zautomatyzować to za pomocą stopa treningowego, aby te 15% zawsze były automatycznie dostosowywane. Brzmi interesująco.

Napisany przez EuroPaule
cadillac pisze: Przykład? Na przykład mam 1 000 lub 10 000 euro, jak byś to wtedy podzielił/a? Jak przyzwyczaiłeś/aś się do dzielenia gotówką?
Cześć, Dopuszczam zależność od tego, jak stromo jest spadek. Zakładam, że odbudowa będzie podobnie stroma (choć oczywiście może to być nonsens). Przy gwałtownych spadkach, takich jak w 2008 roku, dzielę dostępną kwotę równo na sześć miesięcy. Jeśli spadek jest wolniejszy, to czasami nawet na 12 miesięcy. Cytat od cadillac Czy masz jakąś strategię dotyczącą dywersyfikacji ryzyka? Diversyfikacji? Tak, jeśli chodzi o moje główne inwestycje. W przypadku portfela spekulacyjnego nie. Cytat od cadillac Jak wybierasz akcje? Jak opisałem. Te, które zostały najbardziej ukarane przez złą atmosferę. To ma również swoje wady. Akcje finansowe niestety wpasowały się w mój zakres w 2008 roku. Opisana przez Ciebie strategia wyboru byłaby dla mnie zbyt skomplikowana. Zwłaszcza zakłada, że niedowartościowania są rozpoznawane i kompensowane przez rynek, a więc rynki są efektywne. Uważam, że za pomocą finansów behawioralnych można zrobić więcej. Ale to również może być całkowicie błędne. Dla mnie to najważniejsze, abym inwestował tylko wtedy, gdy uważam rynki za naprawdę tanie. Nie w jakiś sposób względnie do czegoś, kiedyś... W przeciwnym razie zostaję na zewnątrz i oglądam ten szalony chaos z daleka. Cytat od cadillac Pytanie: Czy masz maksymalną kwotę, którą inwestujesz w akcje? Czyli inwestujemy minimum 500 euro, maksymalnie 1000 euro na raz. Inwestuję 10% mojego kapitału ogółem w akcje i dzielę tę kwotę na maksymalnie 10 spółek (ze względu na czytelność). Cytat od cadillac Czy możesz to zilustrować konkretnym przykładem? Nie wiem, skąd mam wziąć czynnik, aby przeprowadzić przykładowe obliczenia. Tworzę to sam/a. I tutaj również dużo jest intuicji. Jeśli przy VDAX wynoszącym 25 obowiązują 15%, to przy VDAX na poziomie 40 oczywiście szybko zostaniesz zatrzymany/a. VDAX wzrósł o 60%, więc zatrzymanie powinno zostać podniesione o 9% do 24%. Jeśli mam poczucie, że chcę podjąć ryzyko, to to robię. Zwłaszcza jeśli zwiększenie zmienności jest związane z wzrostem kursu. Jeśli zmienność wzrasta z powodu spadków cen, to raczej nie zmieniam pozycji i rezygnuję z możliwych zysków na rzecz większego bezpieczeństwa. Cytat od cadillac Pytanie: Czy w przypadku stabilnych firm, takich jak IBM, BMW, stosujesz SL na poziomie 15% od razu po zakupie? I zawsze go podnosisz, aby zachować proporcje? Kiedy wychodzisz? Czy zawsze to 15% SL powoduje wyjście z inwestycji? To już moim zdaniem opisałem/a: Ustalam mój stop-loss zgodnie z moim poziomem ryzyka. Jednak dopiero gdy rynki ponownie się odbudują. W okresie żałoby na giełdzie akceptuję zmienność bez komentarza. Duże straty już miały miejsce. Jeśli np. kupuję akcje spółki takiej jak BMW, pozostawiam sobie 15% ryzyka. Przy SmallCaps może to być nawet 25%, w innym wypadku ta klasa aktywów nie miałaby sensu. Oczywiście, podnoszę zatrzymania. Zysk 30%, ponowna utrata i następne 15% straty, na pewno nie byłoby przyjemne, prawda?:wink: Pozdrawiam, Paule

Napisany przez cadillac
Dziękuję! Fascynująca strategia. Muszę to przemyśleć. Frage: Co sądzisz o nowym Vdax? Absolutnie nie mam pojęcia na ten temat. Ale nowy Vdax ma zastąpić stary. Dlaczego go nie używasz? Czy ma wady? W mojej podstawowej inwestycji tak. Ale nie w depozycie hazardowym. Jaka jest obecnie Twoja strategia? Tworzę ją samodzielnie i dużo w nią wchodzi intuicja. Jeśli VDAX wynosi 25, oznacza to 15%, więc przy VDAX 40 ten poziom zostanie szybko zdobyty. VDAX wzrosło o 60%, więc stop loss powinien zostać podniesiony o 9% do 24%. Jeśli czuję, że chcę podjąć ryzyko, to to robię. Zwłaszcza gdy wzrosty kursu idą w parze z volatylnością. Jeśli volatylność rośnie z powodu spadków cen, raczej się nie dostosowuję i rezygnuję z ewentualnych zysków na rzecz większego bezpieczeństwa. Szczerze mówiąc, po raz pierwszy słyszę o VDAX. Aktualnie wynosi on 22. Czy go wykorzystujesz? A może są lepsze portale, takie jak Onvista, z grupy Deutsche Börse? Czy mogłbyś napisać swoje zdania w sposób bardziej zrozumiały dla początkujących? Te wszystkie procenty mnie trochę dezorientują. Proszę, bądź bardziej precyzyjny. Weźmy na przykład akcje BMW i przykładowe wartości. Żeby można było to odnieść do innych akcji. To byłoby bardzo miłe. Myślę, że nie zabiorę Ci zbyt wiele czasu. Frage: Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić swoje tak zwane nastawienie? Jak mam sobie to wyobrazić? Czy zawsze analizujesz te same akcje czy cały DAX? Jestem raczej samotny, ponieważ czytam tylko wiadomości online. Emocjonalnie zawsze jestem bardzo spokojny. Uważam to za zaletę. Dlatego nie wiem, jak interpretować złe nastroje. Nigdy nie czytałem Bild. Jak to wygląda? Czy atakują pojedyncze akcje, czy cały rynek? Byłoby miło, gdybyś mógł podać mi nazwę jednej akcji i powiedzieć, coś na ten temat retrospektywnie. Mogę spojrzeć na wykres na Onvista. Powiedzmy, że data x to było to, a data y to się wydarzyło. Nie mam pojęcia, jak obserwować nastroje na rynku. Czy istnieją wiadomości online, które można na ten cel wykorzystać? Nie wiem, kiedy ludzie kupują, co sprawia, że ceny rosną, a kiedy zaczyna się spadek. Musiałbym obserwować kilka akcji indywidualnie. Na przykład, skupiać się na BMW i czekać na wejście. Wtedy mógłbym regularnie śledzić akcję. Ale obserwowanie ogólnego nastroju rynku niestety mi obecnie nie wychodzi. Nie wiem, jak to zrobić. Przeczytuję Intelligente Investieren Grahama i myślę, że mówi dokładnie to, co ty teraz. Kupować, gdy wszyscy sprzedają, i sprzedawać, gdy cena rośnie. Ale to będzie bliżej opisane później, to tylko zarys na pierwszych stronach. Mam nadzieję, że jest tam coś na temat stop loss. Na pewno w latach 1950-1970 tego nie było, ale mam wydanie z 2005 roku, więc może mam szczęście.

Napisany przez EuroPaule
cadillac pisze: Pytanie: Co sądzisz o nowym Vdax? Sama nie mam o tym pojęcia. Ale będzie on zastąpić stary Vdax. Dlaczego go nie używasz? Czy ma jakieś wady?
Cześć, Decydujące jest to, czy w ogóle chcę uwzględniać zmienność w moich rozważaniach. Która wersja VDax lub być może VSTOXX jest taka jak Kotlet panierowany czy naturalny?. Nie będę zagłębiać się w szczegóły dotyczące portfela inwestycyjnego, które mogą różnić się o kilka punktów po przecinku. Chodzi bardziej o sam pomysł niż o subtelności wykonania. Właśnie miałem na myśli nowy. Zmieniłem go już jakiś czas temu, ponieważ stary i tak ma zostać zastąpiony. Cytat od cadillaca Jaka jest obecnie Twoja strategia? W portfelu inwestycyjnym Zockerdepot 100% gotówki. Wchodziłem w okresie kryzysu w 2008 roku. Wycofałem się jesienią 2011 roku. Wracam do gry dopiero przy kolejnym spadku na giełdzie. W przypadku inwestycji podstawowych łączę różne strategie zarządzania majątkiem za pomocą funduszy i staram się uzyskać względnie stabilny przebieg portfela bez dużych strat. Cytat od cadillaca Szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałem wcześniej o VDAX. Aktualnie VDAS wynosi 22. Ponownie czegoś się nauczyłem Obecnie nie śledzę dokładnie kursów, ponieważ nie mam aktywnych inwestycji. Będzie to interesujące dopiero wtedy, gdy znów ruszą. Cytat od cadillaca Czy korzystasz z tego? A może są lepsze platformy, jak Onvista? Grupa Deutsche Börse Dzięki zaprzyjaźnionemu zarządcy majątkiem mogę korzystać z narzędzia Pomocy Profitool od bloomberga. Ale to strzelanie z armaty do wróbli...Onvista, Yahoo, Comdirect itp. byłyby dla moich celów całkowicie wystarczające. Cytat od cadillaca Czy mógłbyś uprzejmie napisać swój tekst bardziej przystępnie dla początkujących. Liczba procentów mnie trochę dezorientuje. Więc bardziej szczegółowo. Weźmy przykładowo akcje BMW i podaj konkretne wartości. Tak, abym mógł to przenieść na inne akcje. Byłoby miło. Sądzę, że nie zajmę Ci zbyt wiele czasu. Na seminarium dla początkujących po pracy nie mam czasu. Po prostu streść, co już wiesz, a ja wykonam tylko drobne poprawki. Cytat od cadillaca Pytanie: Czy mógłbyś bliżej wyjaśnić swoje tak zwane nastawienie. Jak sobie to wyobrazić? Moje nastawienie jest przede wszystkim fantastyczne, ponadto nie wpływa ono na rynek ze względu na brak handlowanych wolumenów... . Chodzi o ogólną atmosferę na rynku. Czy jest więcej dobrych czy złych wiadomości i które głównie wpływają na kursy? Jak wyglądają wolumeny handlu przy wzrastających i malejących cenach? Wysokie wolumeny dobrze odzwierciedlają ogólny trend. Oczywiście można również śledzić okładki różnych mediów i raporty telewizyjne, co pozwoli szybko zorientować się w sytuacji. Obecnie moim zdaniem nie ma jednoznacznego kierunku nastrojów. Między nadzieją a obawami. Cytat od cadillaca Czy zawsze sprawdzasz te same akcje. Czy raczej cały indeks DAX? W takich okresach obserwuję tylko indeksy i ogólne wiadomości. Ale już na skalę globalną, ponieważ w Niemczech nie kręcimy koła, ale raczej często zostajemy przez nie przygnieceni. Przynajmniej jeśli chodzi o rolę na rynkach kapitałowych. Jeśli myślę o zakupach, to to co rzuca mi się w danej chwili w oczy. W 2008 roku były to biedne firmy motoryzacyjne i finansowe. Wtedy chętnie pozostaję w Niemczech, bo to prostsze i dostępne jest więcej wiadomości. To nie jest zdywersyfikowany portfel, ale tylko taka gra. Cytat od cadillaca Dlatego nie wiem, jak interpretować złe nastroje. Nigdy nie czytałem Bilda. Jak to wygląda? Czy atakują pojedyncze akcje czy cały rynek? Wystarczy spojrzeć na stronę tytułową i sprawdzić, czy mowa jest ogólnie o akcjach. To znakomity przeciwwskaznik. Ogólnie można całkiem dobrze działać antycyklicznie wobec prasy. Dotyczy to także Spiritu, Fokusa czy domniemanych fachowych czasopism jak Capital itp.. Jeśli przepowiadają upadek Zachodu i rynków giełdowych, ostatni sceptyk sprzedał swoje akcje i spodziewa się tylko złego. Wtedy (prawie) nie może już być negatywnych niespodzianek, (prawie) tylko dobre... . Cytat od cadillaca Byłoby miło, gdybyś mógł podać mi przykładową akcję i powiedzieć coś na jej temat wstecz. Mogę spojrzeć na wykres na Onvista. A Ty powiesz na przykładzie daty x było to i to, a w dniu y to się stało. Na przykładzie BMW już to próbowałem. Zakupiono od września 2008 r. do lutego 2009 r. między 30 a 22 euro. Wyprzedano w sierpniu 2011 r. po 56, od tego czasu gotówka. Gorzej było z Deutsche Bank. W tym samym okresie zakupione między 40 a 20 (około) i zatrzymane w 2011 r. po 33. Strata jest do zniesienia, ale z Deutsche Bank znów nie było zabawy - jak zwykle. Cytat od cadillaca Przeczytam Inteligentnego Inwestora Grahama i myślę, że mówi dokładnie to, co przekazujesz. Kupować, gdy wszyscy sprzedają, i sprzedawać, gdy cena rośnie. Ale to będzie później bardziej szczegółowo opisane. Jest to tylko ogólnik na początkowych stronach. No cóż, kupować tanio i sprzedawać drogo to raczej stara zasada handlowa niż wyraz szczególnej inteligencji... Chodzi o to, że cała branża analityków, brokerów itp. stale sprzedaje nam jakieś nowe powody, dlaczego akcja właśnie teraz ma być tania. Bogaty staje się przy tym tylko broker. Ale przynajmniej jeden! Handel antycykliczny jest trudny, ponieważ genetycznie jesteśmy stworzeniami stadnymi i opuszczenie stada oznacza instynktownie zagrożenie życia. Droga do przejścia od nosiciela do użytkownika mózgu jest długa... . Pozdrowienia od EuroPaulea, który ciężko walczy o pierwszy krok na tej drodze.

Napisany przez cadillac
Dziękuję za cierpliwość! Bardzo dużo się nauczyłem i przede wszystkim dostałem wiele bodźców, które mogę wykorzystać. To sklejam razem sam. Zaangażowane jest również sporo intuicji. Jeśli przy VDAX wynoszącym 25% obowiązuje 15%, to oczywiście przy VDAX wynoszącym 40% będziesz szybko wyłączony. VDAX wzrósł o 60%, więc stop loss powinien być podniesiony o 9% do 24%. Jeśli czuję, że chcę podjąć to ryzyko, to to robię. Szczególnie, jeśli zwiększenie zmienności wiąże się ze wzrostem kursu. Jeśli wzrost zmienności wiąże się z utratą wartości, to zwykle nie podążam w tym kierunku i rezygnuję z ewentualnych zysków na rzecz większego bezpieczeństwa. Zobaczymy, czy w ogóle coś zrozumiałem. Weźmy na przykład akcje Amazon Wartość Amazon: 142,87€ oraz VDAX na poziomie 10 pkt Wartość Amazon: 142,87€ oraz VDAX na poziomie 24 pkt (dziś) Wartość Amazon: 142,87€ oraz VDAX na poziomie 40 pkt Celem jest zabezpieczenie na poziomie 15%. Czy mógłbyś podać mi jakąś wartość do obliczeń, a ja spróbuję z pozostałymi? Ale bądź bardzo dokładny w sposobie obliczeń. Możesz również niezależnie od obliczeń wyrazić swoją opinię na temat tych poziomów VDAX. Zakładam, że wchodzisz w grę tylko wtedy, gdy wartość spadnie poniżej 16-18 pkt? Czy może wskaźnik zmienności służy tylko do obliczania stop loss, a nie do określenia momentu wejścia. ps Nadal nie powiedziałeś, kiedy zabierasz zyski. Czy dobrze zrozumiałem, że stop loss determinuje twój punkt wyjścia, bez względu na to, czy z zyskiem czy ze stratą? pps Pierwszy obrazek to zresztą Amazon

Napisany przez EuroPaule
cadillac pisze: Weźmy akcje Amazona Wartość Amazona: 142,87€ oraz nVAX z 10 pkt Wartość Amazona: 142,87€ oraz nVAX z 24 pkt (dzisiejsze wartości) Wartość Amazona: 142,87€ oraz nVAX z 40 pkt Celem jest zabezpieczenie 15%.
Cześć, Załóżmy, że 24 to średnia wartość w Volaindexie. (Przy VDAX new widzę 25, przy VDAX widzę 20. Oczywiście są to tylko wartości zbliżone). Wtedy ustawiam stop loss na 15%. Jeżeli Volaindex spadnie do 10, to pozostaje on tylko na poziomie około 42% normalnej wartości 24. 42% od stop loss na poziomie 15% to około 6%. Dla mnie to jednak za niskie zabezpieczenie dla akcji. Prawdopodobnie zabezpieczyłbym się przy 10%. Odwrotnie: Przy 40 Volaindex jest o 66% wyższy od normalnej wartości 24. Jeżeli zwiększę mój standardowy stop loss (15%) o 66%, to będzie wynosił około 25%. Być może wtedy zdecydowałbym się na taki ruch. Ważne: Uwzględnianie zmienności służy jedynie znalezieniu odpowiedniego stop lossa dla bieżącego rynku. W przypadku bardzo niestabilnych rynków można być zbyt wcześnie wyprzedzonym. Kiedy rynki są bardzo spokojne - co często ma miejsce w długich okresach hossy - gwałtowne straty mogą szybko zmienić sytuację. Dlatego stop loss przy niskiej zmienności może być ustawiony na niższym poziomie. Cytat od cadillaca Zakładam, że wchodzisz tylko, gdy wartość jest poniżej 16-18 pkt? Czy czynnik zmienności służy jedynie do obliczania stop lossa, a nie do określenia momentu wejścia. Przy zakupie zmienność nie odgrywa żadnej roli. Przecież wchodzę tylko wtedy, gdy zmienność jest często dość wysoka. Ustawiam stop loss - jak opisano - dopiero wtedy, gdy wydaje mi się (patrząc na wykres), że sytuacja się poprawia. Cytat od cadillaca Nadal nie powiedziałeś, kiedy realizujesz zyski. Czy dobrze zrozumiałem, że twój powód do wyjścia jest stop loss, bez znaczenia, czy zysk czy stratę? Moim zdaniem tak: 1. Gdy Wskaźnik Bild-Zeitung wskazuje na euforię. 2. Gdy zaczyna działać stop loss. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez cadillac
Dzięki Paule. Teraz mam o czymś do przemyślenia

Napisany przez Sonicx
Mam także pytanie: Czy gdy chce się inwestować w akcje takie jak Apple, Amazon itp., czy można ustawić zlecenie stop-loss później, czy trzeba decydować się od razu przy zakupie? Obecnie cena akcji Apple wynosi około 350,00 €. Czy ma sens ustawianie stop-loss przy zakupie tylko jednej akcji?

Napisany przez cadillac
To jest to, co również chciałem wiedzieć. Jak omawialiśmy, musisz opracować strategię, tak samo jak ja. Stwórz swoje własne zasady. Od których nie powinieneś odbiegać, chyba że przeanalizujesz swoją strategię i ją zoptymalizujesz. Powinieneś zadawać sobie pytania. - Czy chcesz mieć zawsze 10-20 akcji w swoim portfolio, które sprawdzasz tylko raz w roku? I dopiero potem decydujesz, czy ją usunąć, czy nie? W takim przypadku stop loss nie ma sensu. Ponieważ zakładasz np. na podstawie analizy fundamentalnej, że masz dla siebie najlepsze akcje, które odrobią wszystko w ciągu następnych lat. Nie obchodzi cię, czy masz 30% straty czy 40% zysku. To dla ciebie nieistotne. - A może chcesz hazardować. Czyli zawsze wyciągać swój zysk i reinwestować go w inną akcję. Wtedy oczywiście stop loss jest bardzo ważny. Chcesz np. sprzedać po osiągnięciu 20% zysku i zainwestować 120% w inną akcję. Ryzykujesz więc, że cena akcji nadal będzie rosła. Ale twoja strategia chroni cię przed stratami. Ponieważ na pewno ustalisz, że twój stop loss wynosi 10%. 2: 1 lub 3: 1, jak chcesz. - To, czego tutaj również się nauczyłem, to to, że powinieneś zadać sobie pytanie: Jeśli pracujesz bez stop lossa, nawet Apple może stracić 50%. Zawsze istnieje to ryzyko. Z dzisiejszej perspektywy Apple szybko odrobi te straty lub zrobi to w ciągu kilku następnych lat. Ale czy jesteś gotów czekać, aż odrobią się te 50%? Czy wolisz stracić 10% i reinwestować resztę. Ja również postawię stop loss na moje długoterminowe akcje. McDonalds miał u mnie zysk 20%, a teraz zysk znowu jest prawie równy zero. Ale nie chcę zdobywać z tego krótkoterminowego zysku. McDonalds to dla mnie must-have. To trochę ryzykowne wziąć te 20% i czekać, aż cena akcji spadnie wystarczająco, aby ponownie osiągnąć punkt wejścia. To zdaje się kwestia doświadczenia. Ogólnie nikt nie może powiedzieć ci, co masz robić. Możesz tylko wysłuchać wszystkiego i zdecydować, którą drogą chcesz pójść.

Napisany przez Sonicx
Teraz, kiedy mam kilka funduszy, które mają działać przez lata, chciałbym dodać kilka pojedynczych akcji do mojego portfela, które mogą mi przynieść krótkoterminowe zyski. Chciałbym spróbować tego najpierw poprzez zakup akcji takiej jak na przykład Apple (nie zdecydowałem jeszcze, potrzebuję więcej informacji). Gdzie leży korzyść z braku zlecenia stop loss? Czy dodanie zlecenia stop loss jest dodatkowo płatne?

Napisany przez cadillac
W niektórych bankach tak. W przypadku Flatex nie płacimy nic. Możesz zmieniać tak często, jak chcesz. Powinieneś także sprawdzić Trailingstop. Po prostu wyszukaj go w Google. Automatycznie przesuwa on twój stop loss. Na podstawie wartości, którą podasz wcześniej. Przy krótkoterminowych zyskach powinieneś pracować ze stop loss, tak bym powiedział. Sztuką jest jednak decydowanie, gdzie powinien być umieszczony stop loss. Aby nie został zbyt szybko aktywowany, a potem akcja ponownie zacznie wzrastać. Starali się to wyjaśnić tutaj. Vdax ma być zdolny do minimalizowania takich ryzyk. Ale nie mam z tym doświadczenia.

Napisany przez Sonicx
Cóż, jestem w Cortal Consors. Ach tak, co właściwie oznacza krótkoterminowo? Można to zrozumieć na różne sposoby

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata