Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie pasażerów podczas podróży służbowej

Napisany przez davihigh
Witaj wszystkim, za 2 tygodnie wyruszam w podróż służbową samochodem mojego pracodawcy (uniwersytetu). Podróż przebiega przez Niemcy na odległość 900 km. W trakcie tej podróży służbowej chcę zabrać moją żonę i trzyletniego syna, którzy będą spędzać kilka dni urlopu w miejscu docelowym. Dodatkowo, w podróż służbową jedzie jeszcze dwóch pracowników. Uniwersytet nie ubezpiecza pasażerów, ale sam ponosi koszty ewentualnych wypadków, oczywiście tylko dla tych pasażerów, którzy biorą udział w delegacji służbowej. To również powód, dlaczego podczas szkolenia na prawo jazdy służbowego ostrzeżono nas, aby nie zabierać pasażerów niesłużbowych. Moja żona prywatnie posiada różne ubezpieczenia, w tym ubezpieczenie zdrowotne (oczywiste), ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków i ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Mam wiele pytań: (i) Jakie byłyby (ogólnie) konsekwencje wypadku, w którym ucierpią moja żona/mój syn? Czy ich ubezpieczenia poniosą odpowiedzialność? Czy będą robić problemy? (ii) Czy powinienem wykupić dodatkowe ubezpieczenie? (iii) Dwaj pozostali (służbowi) pasażerowie nie chcą jechać z powyższych powodów, obawiając się, że ostatecznie poniosą odpowiedzialność. Czy ich obawy są uzasadnione i jeśli tak, jak można uniknąć ich odpowiedzialności? ... nie chciałbym jechać sam przez 11 godzin ... Z góry dziękuję, Pozdrowienia, David

Napisany przez Naseweis
davihigh pisze: Cześć wszystkim, Za 2 tygodnie wyruszę w podróż służbową samochodem mojego pracodawcy (uniwersytetu). Podróż będzie miała 900 km przez Niemcy. Podczas tej podróży służbowej chciałbym zabrać moją żonę i troletniego syna, którzy chcą spędzić kilka dni w miejscu docelowym na wakacjach. Dodatkowo, dwóch pracowników także jedzie w celach służbowych.
Cześć, Najpierw sprawdziłbym z uniwersytetem, czy można zabrać żonę i syna. Być może uniwersytet może zażądać dodatkowych opłat. Uniwersytet nie ubezpiecza pasażerów, ale ponosi koszty ewentualnych wypadków, oczywiście tylko dla tych pasażerów, którzy biorą udział w podróży służbowej. Dlatego zostaliśmy ostrzeżeni podczas szkolenia na licencję prowadzenia pojazdu służbowego, żeby nie zabierać pasażerów niebiorących udziału w pracy służbowej. Co to jest licencja prowadzenia pojazdu służbowego? Moja żona prywatnie ma różne ubezpieczenia, w tym ubezpieczenie zdrowotne (oczywiste), ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków i ubezpieczene od niezdolności do pracy. Mam wiele pytań: (i) Jakie są (ogólnie) konsekwencje wypadku, w którym ucierpiałaby moja żona/mój syn? Czy ich ubezpieczenia będą działały? Czy będą jakieś kłopoty? Zawsze zależy to od warunków konkretnego ubezpieczenia. Należy sprawdzić, czy ubezpieczenia są również ważne w odwiedzanych krajach. W strefach kryzysowych, jak np. Afganistan, nie ma ochrony ubezpieczeniowej. (ii) Czy powinienem zawrzeć dodatkowe ubezpieczenie? Jakie? (iii) Dwoje innych (służbowych) pasażerów nie chce jechać z powyższych powodów, obawiając się, że ostatecznie mogą ponieść odpowiedzialność. Czy to ma uzasadnienie, i jeśli tak, jak uniknąć ich odpowiedzialności? ... nie chciałbym jechać te 11 godzin sam ... Ja bym nie zabierał członków rodziny na podróże służbowe. W większości przypadków odpowiedzialność ponosi konkretny kierowca. Kto jest zarejestrowany jako kierowca samochodu służbowego? Pozdrowienia, N.

Napisany przez davihigh
Hej, bardzo dziękuję za odpowiedź. Co to jest licencja na korzystanie z pojazdów firmy? Pod licencją na korzystanie z pojazdów firmy rozumiem pozwolenie na prowadzenie pojazdów uniwersyteckich. Można je uzyskać podczas jednogodzinnej sesji, podczas której uczą jak zachowywać się za kierownicą. Wszystko zależy od warunków ubezpieczenia. Sprawdź, czy ubezpieczenia są ważne w odwiedzanych krajach. W strefach kryzysowych, takich jak Afganistan, itp., nie ma ochrony ubezpieczeniowej. Podczas całej podróży będziemy niemal cały czas w Niemczech, a potem krótko w Austrii. Ubezpieczenia mojej żony (ubezpieczenie zdrowotne, wypadkowe i od niezdolności do pracy) zasadniczo powinny obowiązywać w przypadku szkód. Ale czy działa to również podczas podróży służbowej? Czy jest to zasadniczo inaczej niż gdyby pojechała do przyjaciółki samochodem? (ii) Czy powinienem wykupić dodatkowe ubezpieczenie? Jakie? Nie mam pojęcia. To, które jest niezbędne, abyśmy nie musieli pokrywać kosztów szpitalnych w przypadku obrażeń moich członków rodziny. Czy to robią wspomniane wcześniej ubezpieczenia mojej żony? Pytanie (iii) na razie nie jest tak istotne. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam, David

Napisany przez Naseweis
davihigh pisze: Cześć, Dziękuję za odpowiedź. Pod Betriebsführerschein miałem na myśli zgodę na prowadzenie pojazdów należących do uczelni. Można ją zdobyć podczas godzinnej prelekcji, podczas której dowiadujemy się, jak mniej więcej zachować się za kierownicą.
Cześć, Czasami po prostu zaskakują nowe informacje - nawet były szef personelem na uniwersytecie nie mógł mi udzielić na ten temat odpowiedzi. Będziemy prawie całą podróż spędzać w Niemczech, a potem krótko w Austrii. Ubezpieczenia mojej żony (ubezpieczenie zdrowotne, od nieszczęśliwych wypadków i od niezdolności do pracy) powinny zasadniczo pokryć ewentualne szkody. Ale czy robią to również w przypadku podróży służbowej? Czy jest tu coś zasadniczo innego niż gdyby wsiadła do samochodu swojej przyjaciółki? Nie - zazwyczaj na wszystkich podróżach obowiązuje odpowiednie ubezpieczenie. Niemniej jednak zaleca się zawsze skonsultować się ze swoim ubezpieczycielem, ponieważ nie są znane konkretne stawki. Nie mam pojęcia. To, co jest konieczne, abyśmy w razie urazu członków naszej rodziny nie zostali z kosztami szpitala. Czy może już wspomniane ubezpieczenia mojej żony to pokrywają? Pytanie (iii) na razie nie jest tak istotne. Dziękuję jeszcze raz, Pozdrowienia, David Pozdrowienia, N.

Napisany przez Gerd
W przypadku wypadku wszyscy uprawnieni pasażerowie pojazdu są ubezpieczeni. Jeśli uczelnia wyraźnie zabrania zabierania członków rodziny, to te osoby nie są uprawnione i tym samym nie są ubezpieczone. Oczywiście, prywatne ubezpieczenia również pokrywają (wypadki, ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej). W przypadku wypadku chodzi o roszczenia takie jak zadośćuczynienie, renta itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata