Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie kartą kredytową

Napisany przez barren
Cześć Forum. Jestem tu nowy i oszczędzam pieniądze na mojej karcie kredytowej, ponieważ pobierane są tam wysokie odsetki. Oszczędzam na moim drugim koncie w banku internetowym. Jednak dziwi mnie, dlaczego ten bank oferuje tak dobre oprocentowanie na saldach kart kredytowych, podczas gdy stopa procentowa od depozytów terminowych jest dość skromna. Czy karta kredytowa (jeśli nie noszę jej ze sobą lub nie płacę nią online) jest aż tak dużo mniej bezpieczna? Na moje zapytanie bank przesłał mi wiele dokumentów dotyczących zabezpieczenia depozytów itp., jednak nie jestem ekspertem i czy coś przeoczyłem? Jedyne dodatkowe ryzyko, które potrafię zauważyć, to sytuacja, gdy moja karta kredytowa zostanie skradziona i nie będę w stanie zgłosić tego wystarczająco szybko. Wtedy musiałbym ponosić odpowiedzialność do kwoty 50 €, co oczywiście mogłoby zjeść odsetki. Ale czy istnieją inne haczyki? Nie potrafię ich znaleźć :/ Będę wdzięczny za informacyjną odpowiedź. Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć, pierwsze pytanie brzmi, komu faktycznie pożyczasz swoje pieniądze w firmie kart kredytowych. Jeśli nie jest to niemiecki/europejski bank z gwarancją depozytową, ale firma kart kredytowych (z jakim zezwoleniem/regulacją?) gdzieś indziej na świecie, wówczas pieniądze znikną w razie upadku tej firmy. Wysokie ryzyko = wysokie odsetki. Patrząc na krajobraz oprocentowania, musimy zadać sobie pytanie, dlaczego niektóre banki obecnie płacą tak wysokie odsetki od lokat terminowych (muszą)? Technicznie rzecz biorąc, bardzo niskie stopy procentowe byłyby naturalne. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez barren
Czy wiesz, jak to jest w DKB? Myślę, że jest to pokryte przez fundusz gwarancyjny depozytów.

Napisany przez EuroPaule
barren pisze: Wiesz, jak jest z DKB? Myślę, że jest ono objęte Funduszem Gwarantowania Depozytów.
Cześć, Pomoc dla samego siebie: 1. Wejdź na dkb.de 2. Wpisz w górnym prawym rogu Gwarancja Depozytów w pełnym tekście. 3. Kliknij pierwszy post i przeczytaj. Nie sprawdzałem tego. Ale zakładam, że pieniądze na koncie karty kredytowej nie są przechowywane bezpośrednio w DKB, ale gdzieś w firmie kart kredytowych. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez barren
DKB jest członkiem Funduszu Ochrony Depozytów Federalnego Stowarzyszenia Banków Publicznych w Niemczech. Fundusz ten jest dobrowolną instytucją banków uczestniczących. Dzięki niemu depozyty są zabezpieczone zgodnie ze statutami funduszu poza wymogami prawnymi. Obejmuje to również saldo kart kredytowych. Czy to jasne, czy w drobnych szczegółach może być coś, co przeważy wszystko to?!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata