Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy trzeba płacić podatki od emerytury firmowej?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, moja przybrana matka otrzymuje tylko niewielką własną emeryturę w wysokości około 350 euro. Dodatkowo otrzymuje emeryturę po moim ojcu, który niedawno zmarł. Otrzymuje również dodatkową emeryturę związana z działalnością firmy, w której pracował mój ojciec. Łącznie otrzymuje około 960 euro miesięcznie, z którymi musi się obejść. Niestety mogę tylko rozmawiać z nią przez telefon, dlatego nie mogę sprawdzić jej dokumentów. Ponieważ staje się coraz bardziej zdezorientowana, nie mogę dowiedzieć się od niej, czy musi płacić podatki od tej dodatkowej emerytury. Czy istnieje różnica w zależności od tego, kto opłacał składki? Czy emerytury związane z działalnością firmową podlegają zasadniczo opodatkowaniu? Pozdrowienia, Momo

Napisany przez Luke
Ogólnie podlega opodatkowaniu

Napisany przez Naseweis
Cześć Momo, czy do dodatkowego emerytalnego funduszu emerytalnego (BAV) stosuje się podatek, nie można odpowiedzieć uogólniająco. BAV opodatkowana jest według wartości dochodowej i zależy to od wieku, w którym zaczyna się pobierać emeryturę. Dodatkowo od miesięcznych dochodów można odliczyć kwotę wolną od podatku dla seniorów. Najlepiej zapytać o to u doradcy podatkowego lub w urzędzie skarbowym. Pozdrawiam, N.

Napisany przez Luke
Do wyjaśnienia: Przed 2005 r. BAV może być opodatkowane ryczałtowo w wysokości 20% + Solidarności. Późniejsze wypłaty są następnie zwolnione od podatku. (To jest optymalne) Aktualna rzeczywistość? Zamknięte plany BAV podlegają, podobnie jak wszystko od 2005 r., opodatkowaniu odroczonemu i są również objęte obowiązkiem opłacania składek emerytalnych, ponieważ w trakcie kariery zawodowej oszczędzałeś podatki i składki emerytalne, a w wieku starczym zazwyczaj obowiązują niższe stawki podatkowe niż w trakcie kariery zawodowej. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata