Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: MDAX - Gerry Weber

Napisany przez 2Bolitho
Wspaniałego poranka,

Dzisiejszą akcją tygodnia newslettera Stock Market on Sunday jest Gerry Weber. Analizę znajdziesz tutaj: STOCK MARKET on Sunday - GERRY WEBER: Będą w trendzie

Spółka jest na mojej liście obserwowanych i z przyjemnością mogę przedstawić wam ocenę według Levermanna.

Analiza wskazuje na zalecenie spekulacyjnych zakupów. To stwierdzenie jest zgodne z metodą Levermanna. Wynik 4 punktów jest dobry. W Daxie byłby to klarowny zakup. W MDAXie jednak wymagania są nieco wyższe z uwagi na mniejsze firmy i związane z nimi większe ryzyko. Ale przyjrzyjmy się szczegółom.

Dane bilansowe mówią same za siebie. Wskaźnik kapitału własnego wynoszący 65% to bardzo dobry wynik. Marża EBIT na poziomie 12,8% i zwrot z kapitału własnego wynoszący 25,65% także wskazują na dobre wyniki. To są fundamenty, jakich można sobie życzyć. Oczekiwane zyski również rosną. Tak wynika z analizy. Firma jest na ścieżce wzrostu od lat. Jednak widzę tutaj ryzyko, że ta ścieżka nie będzie mogła trwać w nieskończoność. Jeśli taka sytuacja się zdarzy, ocena firmy przez inwestorów może się odwrócić.
Analitycy bardzo pozytywnie oceniają firmę. Brak złych wieści był do przewidzenia. Dla Levermanna oznacza to jednak, że oczekiwania są bardzo wysokie i trudno będzie je w przyszłości spełnić. Stąd jeden punkt ujemny.

Kurs akcji jest niemal idealny. Nie można sobie wyobrazić lepszego.

Z bieżącym współczynnikiem KGB prawie 18 firma nie jest zbyt tania. Nawet wskaźnik KGV na 5 lat nie wskazuje na niską wycenę. Jeśli zwrócimy uwagę na wartość księgową w wysokości 4,59 euro na akcję, zauważymy, że Gerry Weber jest wyceniana na ponad 5-krotność tej kwoty. Dla firm jakościowych to akceptowalne, ale istnieje jednak ryzyko przewałkowania.

Podczas publikacji ostatnich wyników kwartalnych firma znacząco przebiła indeks. Nadal udaje się zaskakiwać inwestorów pozytywnie.

Podsumowanie: Spekulatywny zakup wydaje się być odpowiedni. Firma wygląda bardzo solidnie. Jedynym słabym punktem jest już dzisiaj relatywnie wysoka wycena.

Wielu moich czytelników zwraca się do mnie i daje opinie zwrotne. Chciałbym wam za to serdecznie podziękować. Być może chcielibyście podzielić się swoją opinią na temat ocen według Levermanna lub zgłosić sugestie dotyczące ulepszeń. Zapraszam do skorzystania z tego wątku lub napisania do mnie prywatnej wiadomości.

Proszę pamiętać: moje wpisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie świadczę usług doradczych. Osoby zainteresowane uzyskaniem więcej informacji na temat ocen według Levermanna mogą śmiało się ze mną skontaktować. Mój projekt oceny akcji jest w fazie beta, ale już teraz obejmuje wiele firm, których oceny można uzyskać bezpłatnie.

Pozdrowienia, miłej niedzieli i udanych inwestycji,
Twój Bolitho
Zespół Invest-Evolution

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata