Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy emerytura Riester jest również przyjmowana przez urząd pracy?

Napisany przez ADMCI4
Niedawno podpisałam umowę na mieszkanie Riester, aby mieć dodatkowe wsparcie na starość. Ponadto będziemy mogli z niego finansować wiele drobnych remontów naszego domku. Jednak ponieważ mam umowę na czas określony i nigdy nie wiem, czy będę nadal pracować w przyszłym roku, interesuje mnie, czy takie umowy Riester mogą być przejęte przez urząd pracy, jeśli nie będę w stanie ich dalej opłacać. To przecież forma oszczędzania na starość... Rena

Napisany przez Reibold
Dzień dobry!

Nie, urząd pracy nie pokrywa składek na twój prywatny fundusz emerytalny! Jednakże w przypadku umów Riester możesz dostosować składki do swoich dochodów i obniżyć je nawet do 5 € miesięcznie. Możesz również przerwać płacenie składek w dowolnym momencie.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
doradca finansowy
Ingolstadt i okolice
Tel: 08431 901290

Napisany przez thomaswiener
Cześć,

Pan Raubold już poprawnie odpowiedział na Państwa pytanie.

Mam tylko dodatek do Państwa wypowiedzi.

Napisali Państwo, że oszczędzają Państwo na umowie Wohn Riester, aby przeprowadzić renowacje w swoim domu.
Jednak w przypadku Riester nie jest to przewidziane i byłoby to szkodliwe wykorzystanie pomocy, czyli konieczność zwrócenia premii i ulg podatkowych.
Więcej informacji znajdą Państwo również tutaj: https://www.zfa.deutsche-rentenversi...gHeimRent_allg

Pozdrowienia
Thomas Wiener
Doradztwo finansowe Thomas Wiener Broker ubezpieczeniowy i finansowy w 78628 Rottweil
Riester Rente - państwowe wspomagane zabezpieczenie emerytalne

Napisany przez Trading24

niedawno podpisałem umowę o Riester mieszkaniowym, żeby mieć dodatkowe wsparcie na starość. Ponadto dzięki temu możemy także współfinansować wiele drobnych remontów naszego domku. Jednak ponieważ mam tylko umowę na czas określony i nigdy nie wiem, czy będę nadal pracować w przyszłym roku, interesuje mnie, czy takie umowy Riester są również przejmowane przez Urząd Pracy, jeśli nie będę w stanie ich dalej opłacać. Przecież to jest oszczędzanie na starość... Rena

Nie! Jeśli otrzymujesz zasiłek ALG II, sądzę, że nadal istnieje podstawowa kwota roczna w wysokości 60 euro, którą musisz zapłacić

Napisany przez Naseweis

Nie! Jeśli otrzymujesz ALG II, to według mojej wiedzy wciąż istnieje podstawowa kwota roczna w wysokości 60 euro, którą płacisz

To jest minimalna kwota wymagana do otrzymania dodatku.

Ale nawet przy zasiłku dla bezrobotnych nadal obowiązuje 4% dochodu brutto (po odjęciu dodatku) z poprzedniego roku.

Napisany przez soundjunk

To jest minimalna kwota, aby otrzymać dodatek.

Ale nawet w przypadku zasiłku dla bezrobotnych, zawsze obowiązuje 4% dochodu brutto (po odjęciu dodatku) z poprzedniego roku.

Tak jest!
O ile mi wiadomo, w urzędzie pracy są kwoty wolne od zajęcia na obowiązkowe ubezpieczenia, takie jak ubezpieczenie samochodu, co nie oznacza jednak, że zostaną one opłacone.

Napisany przez Naseweis

Tak jest!
O ile mi wiadomo, w agencji pracy są wolne kwoty na obowiązkowe ubezpieczenia, takie jak ubezpieczenie samochodu, co nie oznacza jednak, że będą one opłacane.

Cześć,

Od kiedy istnieją wolne kwoty w przypadku bezrobocia na ubezpieczenie samochodu?

Albo się wie, wtedy powinno się znać odpowiednie przepisy prawne.

Niejasne teksty, takie jak np. o ile mi wiadomo, nie pomagają żadnemu czytelnikowi.

Tutaj oczekuje się odpowiedzi od ekspertów od ubezpieczeń.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez soundjunk
Cześć Spryciarzu,

klienci opowiedzieli mi o tym. Chętnie to wyjaśnię, ale jutro podczas rozmowy telefonicznej z urzędem.

Forum społecznościowe służy o wiele więcej niż jasne i czasami według mnie aroganckie odpowiedzi ekspertów od ubezpieczeń. Wymiana informacji między użytkownikami jest ważna, więc dopóki nie udowodnią Państwo przeciwnego mojemu twierdzeniu, proszę nie mówić tutaj o suchych tekstach. Zastanowiłem się i dzielę się swoimi myślami - ani więcej, ani mniej.

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Naseweis
Cześć Soundjunk,

nie jest pomocne dla żadnego czytelnika w forum, gdy ludzie bez fachowej wiedzy podchodzą do informacji innych, aby dodać swoje trzy grosze.

Kiedy zapisujesz informacje, proszę nie używaj sformułowania
O ile mi wiadomo , a udokumentuj swoje teksty swoją wiedzą fachową
w zakresie prawa ubezpieczeniowego lub podstaw prawnych.

Kiedy nowicjusze po raz pierwszy uczestniczą w forum,
często nie zdają sobie sprawy, na czym to polega.

Czy może nie jesteś ekspertem od ubezpieczeń?

O czym w ogóle myślisz słysząc pojęcie limitu dochodów dla ubezpieczeń samochodowych od Urzędu Pracy?

Limity dochodów znam z prawa podatkowego.

Od Urzędu Pracy mogę sobie co najwyżej wyobrazić pojęcie dofinansowania.

Pozdrowienia N.

Napisany przez soundjunk
Cześć Ciekawsko,

telefon do urzędu pracy rozwiązał teraz problem.
W skrócie: Jeśli oprócz zasiłku dla bezrobotnych otrzymujesz wynagrodzenie za pracę (np. praca za 400€), otrzymasz określone kwoty ryczałtowe, które nie będą doliczane do twojego dochodu.

Poniższy wpis z Wikipedii prezentuje to dość jasno:

Korekta dochodów ? Wikipedia

Możemy spędzać godziny dyskutując o tym, jak powinno działać takie forum, ale ostatecznie nie pomaga to nikomu innemu.

Czy jestem ekspertem... trudno powiedzieć. Pracuję w banku i oferuję tam oprócz ubezpieczeń także wiele innych produktów, dlatego w sklepie kieszonkowym nie zawsze można udzielić 100% dokładnych odpowiedzi. Dlatego pozwalam sobie pomagać innym.

Jeśli mnie poprawisz, pomoże to nie tylko mnie, ale także innym użytkownikom/gościom.

Pozdrowienia
Patrick

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata