Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy - brutto czy netto?

Napisany przez Damnum
Hej wszystkim!

Planuję zawarcie ubezpieczenia na życie, w wąskiej liście wyboru są następujące oferty:

Nazwa Netto Brutto
WWK 32.12 71.38
Hannoversche Leben 34.81 52.5
Europa 35 65.71
Nürnberger 36.28 48.37
CosmosDirekt 38.39 97.33
HanseMerkur 40.76 74.11

Decydując się tylko na składkę netto, wybór byłby jasny - WWK, jednak składka brutto jest znacznie wyższa. W takim przypadku Hannoversche Leben/Nürnberger wypadają korzystniej.

Czy ktoś może podać wskazówkę, na ile składka brutto jest decydująca? Innymi słowy, jaka jest prawdopodobieństwo, że ubezpieczyciele dostosują składkę odpowiednio?

Dzięki z góry

Napisany przez Peter Wolnitza
Witam,

(ta sama odpowiedź, co dziś rano o 6:47 w innym forum...)

a ) przy planowaniu swojego ubezpieczenia na życie należałoby kierować się jakością warunków umowy (jedyną istotną rzeczą - ponieważ pozostaje niezmieniona przez lata), żadna z wymienionych firm nie wchodziłaby w wąskie grono rozważanych rozsądnie, ale to nie odpowiada na Pańskie pytanie...

b) jakie jest prawdopodobieństwo, że firmy dostosują swoje składki netto - na ten temat, podobnie jak przy wszystkich prawdopodobieństwach - można żywo dyskutować, ponieważ to związane z przyszłością, której nikt nie jest w stanie przewidzieć. Jeśli jednak spojrzeć na rozwój podwyżek rentowych dotyczących bieżących rent z ubezpieczenia na życie (co również ma związek z nadwyżkami), to mam swoje zdanie na ten temat.

c) jeśli zadajemy sobie pytanie, czy można wykraczać poza składki brutto, należy przyjrzeć się warunkom umowy, w niektórych firmach jasno zawarty jest rezygnacja z §163 VVG - ale wtedy wracamy do punktu a)...

Być może to skłoni do refleksji - kompetentne odpowiedzi w innych forach również nie będą inaczej...

Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez Damnum
Przepraszam za podwójne wysłanie, dziękuję!

Napisany przez Marion145
Cześć Damnum,
ważne jest nie tyle, ile musisz zapłacić składki, co to, czy otrzymasz świadczenie w przypadku szkody. Warunki są absolutnie ważniejsze niż składka. Powinieneś sprawdzić to u specjalisty. Lepiej nie szukać porady w internecie. Wykupiłem topową polisę, na której mogę polegać, że pieniądze zostaną wypłacone, bez względu na okoliczności. Hasło przewodnie: abstrakcyjna możliwość skierowania!
Mam dla ciebie świetny pomysł, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej. Chętnie mogę podpowiedzieć Ci to prywatnie.
Powodzenia dalej!

Pozdrowienia, Marion

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata