Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Srebrny Kłos

Napisany przez Karat
Mam prawdopodobnie, jak wiele osób, srebrny tytuł Coeur dAlene. Od pewnego czasu śledzę jednak tytuł Silver Wheaton. Zauważyłem, że Silver Wheaton reaguje znacznie silniej na zmiany cen srebra niż CDE. Oczywiście, zarówno w górę, jak i w dół. Zgodnie z informacją na stronie www.goldseiten.de, ceny złota i srebra mają się wznowić. https://www.goldseiten.de/content/marktberichte/marktberichte.php?storyid=3230 Również Silver Wheaton wychodzi z tego korzystnie! Zastanawiam się nawet nad wymianą. Gdyby tylko opłaty nie były takie wysokie! Karat

Napisany przez ManfredBali
Karat pisze: Mam prawdopodobnie, tak jak wielu, srebrny tytuł Coeur dAlene. Jednak od dłuższego czasu obserwuję tytuł Silver Wheaton. Zauważyłem, że Silver Wheaton reaguje znacznie silniej na zmiany cen srebra niż CDE. Oczywiście, zarówno w jedną, jak i w drugą stronę. Zgodnie z jednym z artykułów na www.goldseiten.de, ceny złota i srebra znów mają wzrosnąć. https://www.goldseiten.de/content/marktberichte/marktberichte.php?storyid=3230 Także Silver Wheaton dobrze wypada w tym kontekście! Zastanawiam się teraz nawet nad wymianą. Gdyby nie koszty! Karat
Cześć Karat, dla żartu przedstawiłem graficznie przebieg obu od maja. Może pomóc ci to w podjęciu decyzji :wink: Faktycznie, Wheaton wypada lepiej (około 20%), ale jednoznacznie dopiero od połowy czerwca. Nie wiem dlaczego. Taki jest jednak dobry sygnał.

Napisany przez Karat
Cześć Manfred Dziękuję za porównanie. Wczoraj zdecydowałem się zwiększyć moje inwestycje w CDE. Myślę, że złoto i srebro będą dla nas nadal radością przez rok. Nagle zaczyna się również ożywienie w moim certyfikacie na pszenicę. Po długiej przerwie w temacie pszenicy teraz znowu mówi się o pszenicy. I to akurat po tym, jak postanowiłem jeść mniej chleba! Pozdrowienia

Cześć Karat, Silver Wheaton (SLW) mnie zainteresował, więc trochę się o nim dowiedziałem. Trochę mnie to zaskoczyło! Przychody pochodzą w 100% ze srebra. Termin kopalnia srebra jest właściwie błędny. SLW nie posiada ani jednej kopalni, nie kopią również. Umowa polega na zawieraniu umów z uznawanymi kopalniami, w których srebro jest produktem ubocznym i jest sprzedawane SLW poniżej jego wartości. Umowa: SLW płaci określoną kwotę kopalniom plus stałą kwotę od uncy. Dla kopalń oznacza to otrzymywanie gotówki z góry. Zaledwie 5! Pracowników, więc bardziej trafną nazwą byłoby firma z koncesją. Własność: około 62% należy do Goldcorp (GG). Dzięki temu SLW staje się ważnym przeciwnikiem instytucji finansowych (krótkie sprzedaże). Niskie koszty operacyjne, ściśla współpraca z Goldcorp i współsterowanie cenami srebra są bardzo interesujące dla inwestora. SLW ma umowy z 3 kopalniami (84 mln uncji zapasów) i posiada 19% udziałów w Bear Creek Mine (kolejne 250 mln uncji). Oczywiście kurs jest tak samo podatny jak w przypadku innych kopalń srebra. ?

Przed rozpoczęciem: Nie jestem ekspertem od złota/srebra. dlatego inwestuję grzecznie w AAUK (+21.76%) i ponownie w NEM (+5.24%). Jest to również trochę ochrona przed inflacją z minimalnym dywidendami. Wczoraj zarówno złoto, jak i srebro były raczej bez kierunku. Silne na początku - potem silna sprzedaż - i na końcu mocny wzrost kursu! W przypadku srebra - które nie wypłaca dywidendy - chciałem wczoraj wejść w SLW (wskazówka od Karat) gdy kurs wynosił 8,87. Aktualnie 9,67 (+2,87%) :twisted: Dla mnie najlepszy tytuł srebra, teraz muszę znowu poczekać. Może być interesujące, kilka innych tytułów, które stale przegapiam: Ballarat (BGF) i Bendigo (BDG) czyste tytuły spekulacyjne, raczej nie dla osób o słabych nerwach :x BVN, zwłaszcza CCJ (Cameco) niestety ponownie przegapione. Również przegapione w sektorze energetycznym: TLM (Talisman). Muszę się im bliżej przyjrzeć, to także nowe we wbiorze uranu? Wczoraj: +3,27% :evil: TIE (zwrócony uwagę przez cyberataki) wczoraj +3,23% Simona: Norilsk (od naszej dyskusji niedawno, kiedy nie uzyskałem go za 95, teraz 115): +21,05% :twisted: :twisted:

Napisany przez Simona
@Manfred: Prawdopodobnie będziesz mógł ponownie kupić akcje Norilsk w połowie listopada po niższej cenie. Program odkupu akcji zostanie wtedy zakończony, a także podział pieniędzy. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez beat
Zazwyczaj nie kupuję akcji, które w ciągu ostatnich 4 tygodni zyskały już 30%. Ale robię wyjątek. Oczywiście z pewnością/możliwością dokupienia trochę taniej. Krótkoterminowo może być odważnie. Długoterminowo raczej mądrze. Bardzo podoba mi się model biznesowy. Srebro stoi przed wybiciem (w górę), zakładam, że ta akcja to przyspieszy. Trzeba mieć nerwy, bo dźwignia działa także w dół. Przy cenie srebra 7,31 USD mieli 35% marżę zysku... Organiczny wzrost do 2009 r. wynosił 33% Koszty/uncja 3,90 USD (CDE 4,27 USD) P/E około 40 Goldcorp posiada 57% udziałów Dodatkowe dochody ze srebrnej kopalni od Glamis po przejęciu przez Goldcorp. Dane z 2 listopada Musiałem to kupić, jako pierwszą transzę. W koszyk i zamknąć oczy.

Napisany przez 2cybercrash
Podziękowania dla Karat, Manfreda i Beat - dodałem SLW do moich srebrnych osłów na liście do prania. Czy można go jeszcze dostać poniżej 10$ za podwójny pakiet?

Napisany przez beat
Ja, tak bym powiedział: Zależy od ceny srebra. SLW zachowuje się jak opcja na zakup srebra bez utraty czasowej i kilkoma innymi szczególami. Jeśli cena srebra spadnie z powrotem do 11 dolarów, prawdopodobnie będziesz mógł je kupić za 10 dolarów (tylko szacunkowo). Jednak jeśli wyniesie 15 dolarów, sytuacja będzie zupełnie inna. :wink: Co może/może mieć wpływ, to dane, które zostaną opublikowane po zamknięciu sesji giełdowej. To również był jeden z powodów, dla których zdecydowałem się na zakup.

Napisany przez beat
Silver Wheaton przedstawił dane: https://www.silverwheaton.com/news_re...&act=cnt&id=78 Sprzedaż spadła nieznacznie w porównaniu z Q2. Do tej pory zauważono jedynie nieco mniejszą zawartość srebra na tonę oraz spadek ceny srebra. Jednakże to prawdopodobnie nie jest istotne, ponieważ istotne są przyszłe dane sprzedaży. Zysk za 9 miesięcy wzrósł prawie trzykrotnie w porównaniu z poprzednim rokiem, z 0,11 na 0,30 EPS Q3 EPS wzrósł z 0,04 do 0,10 Marża zysku netto przy cenie srebra 11,86 USD wynosiła w Q3 53% (W maju 05 przy cenie srebra 7,31 USD było to 35%) Sprzedaż w uncjach w 06 roku prawdopodobnie wyniesie 13,5 mln uncji Sprzedaż wg SLW w 07 roku 17 mln, w 09 roku 20 mln Wybierz cenę srebra i oblicz... To oznacza wzrost o około 25% z 06 na 07 rok bez dźwigni srebrnej. Teraz po prostu pojawia się pytanie, gdzie stoi srebro?

Napisany przez beat
Znów wziąłem porcję w drodze do epoki metalu. Już niedługo złoto i srebro ruszą do ataku.

Napisany przez beat
Dziś nurkowanie o 3,5% po tym, jak Goldcorp ogłosił sprzedaż 18 mln akcji syndykatowi. War Motivation była taka, żeby zdeponować kolejną porcję po cenie 11,30 USD.

Kopalnie srebra i cena srebra są dla mnie zagadką. Jeśli już, to nie rejestruj się po najwyższych kursach. Prawdopodobnie nie spadną gwałtownie, jeśli chcesz być w to zaangażowany. Zdecydowałem się na kompromis i zakupiłem małe zamówienie po 11,25. Może to być jednorazowe zdarzenie, albo może zdarzyć się znowu?

Napisany przez beat
Po kolejnym wzroście nawet do 11$. Nadal jestem optymistycznie nastawiony do srebra w tym roku. W przyszłości może trzeba będzie przejść na bardziej ekskluzywne, jeśli w ogóle wtedy jeszcze będziemy zainteresowani tą branżą.

Wcześniej obowiązywała zasada, że giełdy akcji były silne, a metale szlachetne słabe, albo odwrotnie, po prostu dlatego że inwestorzy (banki) przenosili swoje kapitały z jednego rynku na drugi. Ostatnio na cenę metali szlachetnych miała silny wpływ krzywa dochodowości w USA, a zwłaszcza słabość dolara. Aktywności banków centralnych są całkowicie nieprzewidywalne, raz zwiększają rezerwy, a innym razem je zmniejszają. Czyżby grały one tylko z majątkiem publicznym? Ponieważ rynki akcji zbliżają się do strefy wykupienia, uważam, że w ciągu najbliższych miesięcy i w okresach czasowych w 2007 roku możliwe są przesunięcia. Przewiduję dużą zmienność, co może stanowić kilka okazji dla uważnych traderów. Trzeba po prostu nie gonić za papierami przy dołkach na giełdzie i umieć cierpliwie wytrwać, gdy nagle wartość inwestycji spada?

Napisany przez Dany1
weszłem również na 10,96, nie zawsze można dodać wszystko od razu do listy obserwowanych.

Witaj w Silver-Valley. Wheaton aktualnie trochę się jakoś trzyma, ale wydaje się, że pewne udziały zostaną spieniężone. Jest jednak mały i poręczny, więc nawet kilka centów w cenie może szybko przynieść zysk.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Witaj w Silver-Valley. Wheaton jest obecnie trochę słaby, więc pewnie niektóre udziały zostaną sprzedane. Jednak jest on mały i poręczny, więc nawet kilka centów w cenie może szybko przynieść zysk.
Tak, Cybercrash...dziś plus 3,5%...już widziałem słabsze akcje...to musiało się dobrze skończyć, CS wczoraj zmniejszył rekomendację do Hold...

Mała gra w pokera w Silver Valley dzisiaj osiągnęła kursy powyżej ceny emisyjnej. Oby tym razem nie zniknęła z powrotem w starym szybie górniczym.

Napisany przez beat
Najpierw dolar pewnie wpada do studni, jeśli już tam nie jest. Albo dolar się wspina, a srebro spada w dół. Fajna ta gra. Ale czasami ten dolar potrafi wyprowadzić z równowagi.

Napisany przez Dany1
beat pisze: Najpierw pewnie dolar spadnie do studni, jeśli już tam nie jest. Albo dolar wdrapie się na górę, a srebro spadnie w dół. Fajna gra. Ale czasami aż wypadać z włosów ten $.
U mnie dolar spada, a Drooy od razu za nim. Czy jeszcze dożyję pochówku tej pieprzonej kopalni?

Nie mogę sobie już przypomnieć, kto polecił mi ten szpiegowski ML?

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Nie mogę sobie przypomnieć, kto polecił tę grę?
ja też nie...ale może lepiej, że tak zostało

Silver Wheaton Corp jest dzisiaj po raz pierwszy od kilku miesięcy dostępny znowu poniżej 10$. To był mój cel zakupu w październiku, ale byłem konsekwentny i kupowałem drożej, aby nie przegapić listopadowej przyjęcia metali szlachetnych w 2006 roku. Mogłem handlować trochę powyżej ceny zakupu, ale chciałem to pomnożyć. Dlatego dzisiaj zakupiłem zamówienie w podwójnej małej paczce, na dłuższe przechowywanie. Albo hazardować! nigdy nie wiesz?

Napisany przez beat
Właściwy moment na zakup dodatkowego aktywu nie jest zły. W przypadku SLW istnieje również element ryzyka spekulacyjnego, ponieważ srebro jest po prostu większą czarną skrzynką niż złoto i jest znacznie bardziej zmienny. Oczywiście, jako inwestycja długoterminowa, Goldcorp również się nadaje. Obecnie wszystkie moje dolary są rozlokowane. Jeśli coś się zwolni - może z powodu wzrostu AAPL? - być może dokonam kolejnej inwestycji. Myślę, że przy całym tym metali szlachetnych konieczne jest aktywne inwestowanie, aby nie ciągle wracać na start. Jeden część inwestować, dwie części handlować. Co do inwestowania, myślę również o firmie Toll Brothers. Ich akcje spadły dość mocno, a oni zaczną znowu budować, ponieważ domy amerykańskie nie są budowane na wieczność...

Dzisiaj trochę trzęsie w Dolinie Srebra, ale jest też dość zabawnie z $. Postanowiłem wstrząsnąć na rynek najniższym podwojeniem małego pakietu. Odsłonięto mi netto 4,5% marży. Z wdzięcznością wracam do wszystkich przydatnych posterunków w Dolinie Srebra. Widzę, że cena złota po raz pierwszy odzyskała psychologiczną granicę na poziomie 650 $/uncja. Być może warto jeszcze trochę pilnować tej szlachetnej substancji, ale też nie za długo?

Napisany przez beat
SLW przedstawił sprawozdanie roczne. https://ca.us.biz.yahoo.com/iw/070219/0217399.html Zysk na akcję ($0,40) nieco wyższy niż oczekiwany ($0,37) Sprzedano 13,5 milionów uncji srebra. Potwierdzono wzrost do 20 milionów uncji do 2009 roku. Pozostawię to na razie. Jeśli cena srebra podskoczy, rozważę tymczasową realizację części zysków. Na rok 2007 planowanych jest 15 milionów uncji. Wpływ zmiany ceny srebra/$ w 2007 roku wynosi 15 milionów $ lub 0,07$ na akcję Marża zysku netto: 05 = 35,7%, 06 = 53,75% Link do tabel z przeglądem oraz tabelami poszczególnych kopalń: https://www.ccnmatthews.com/news/rele...tionFor=636365 Na stronie SLW została udostępniona nowa prezentacja firmy (styczeń). https://www.silverwheaton.com/presentation/

Mała transakcja podczas ponownego sprawdzania zadziałała, droższa paczuszka pozostaje niewykorzystana. Motto: wybierzmy się do Silver Valley na rundkę w Silver-******?

Napisany przez beat
SLW zdobył kolejną porcję srebra. 25% LifeMine w projekcie Peñasquito. Standardowy wzorzec: jednorazowa opłata za prawa, następnie jak zawsze 3.90$/uncja. Dzięki temu zbiory na 2009 rok wzrosną z 20 do 22 mln uncji, a w 2012 roku do 26 mln uncji. Sprzedawcą - i nadal właścicielem pozostałych 75% - jest 49% udziałowiec SLW, firma Goldcorps. Mam nadzieję, że obie strony skorzystają z tego, ponieważ leżą obok siebie w moim koszu. https://www.silverwheaton.com/news_re...&act=cnt&id=87

Wyjątkowo zaangażowałem się w SLW na rundę ****** w Silver Valey. Jeśli już, to Silver. Nadal w to zaangażowany z ostatnią porcją.

Napisany przez beat
Wczoraj znowu wzrost o 6%. Ważna sprawa dotycząca SLW. 26.04. zostaną opublikowane wyniki za pierwszy kwartał oraz prawdopodobnie nowe prognozy po zawarciu umowy kilka dni temu.

Napisany przez beat
Q1 były nieco poniżej oczekiwań. Perspektywy na przyszłość są dobre. https://www.ccnmatthews.com/news/rele...tionFor=648033

Dziś notuje po raz pierwszy od miesięcy na poziomie powyżej 12$. Jest to wielokrotny opór, ponieważ trzymam teraz tylko resztę pakietu powyżej ceny zakupu, zobaczymy, czy kurs nadal ma nadmiar energii. Jeszcze raz dziękuję beatowi za zabawę w Silver Valley, postawiłem na Silver Wheaton. Dziś również Apex Silver, który nie prowadzi wydobycia, otrzymał solidny zryw o 20% do góry? Nie znam powodów. Jak dotąd kopalnia, o ile mi wiadomo, nie ma jeszcze produkcji, więc to tylko spekulacja, brak zwrotów. Napędzane jest przez biuletyny giełdowe!

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze:Dziś odnotowuje po raz pierwszy od miesięcy nowy szczyt powyżej 12$. To wielokrotny opór, ponieważ mam już tylko część pakietu akcji która przekroczyła punkt zakupu. Zobaczymy, czy kurs nadal ma nadmiar energii. Energia jest nadal obecna. Pozwól jej działać...

Kurs dziś znów przekroczył 12 dolarów, więc lepiej zakończ ten drogi handel z niewielkim zyskiem. Już około 6 razy odbijał się od tego poziomu, czy teraz jeszcze raz spadnie, aby wreszcie wzrosnąć? Czy uda mi się go jeszcze taniej kupić? A może teraz ostatecznie przekroczy 12 dolary?

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Obrócił się teraz około 6 razy w tej marce, czy muszę go jeszcze usprawnić, aby wreszcie mógł wzrosnąć? Czy dostanę go jeszcze taniej? Czy teraz ucieknie już na zawsze ponad 12$?
tez właśnie na to patrzyłem. Od czasu zakupu nie handlowałem nim i jeśli teraz to zrobię, to na pewno pójdzie w górę...więc go niańczę i prawdopodobnie wkrótce będziesz mógł kupować znowu taniej...tak po prostu w miłym forum giełdowym... :mrgreen:

To może być podobne do historii ze wróblem w garści i indykiem na dachu? Wybrałem indyka, ponieważ lata gorzej niż gołąb, jest większym celem, łatwiejszym do trafienia i ma więcej mięsa na kościach. Zabawa w polowanie na indyka!

Chyba jakoś się udało, ale tylko dlatego, że się nachyliłem. +6% 13.25$. ***** i nie robię prognoz. Pozostaje na liście rzeczy do zrobienia.

Napisany przez ADMCI4
Faktycznie było jasne, że się one ponownie odbiją. Czerwiec jest po prostu złym miesiącem dla metali, ale sam tego nie zauważyłem. Dopiero gdy to się wydarzyło, spojrzałem na zeszłoroczną listę cen złota ops:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata