Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Dlaczego potrzebuję numeru PIN do karty kredytowej?

Napisany przez ADMCI4
Mam 19 lat i po raz pierwszy złożyłem wniosek o kartę kredytową. Wniosek złożyłem w moim banku i powiedzieli mi, że karta zostanie wysłana w ciągu 14 dni. Czas jeszcze nie minął, ale wczoraj dostałem list z tajnym numerem do karty kredytowej. Pracownik banku wyjaśnił mi jednak, że zawsze muszę podpisać, gdy korzystam z karty kredytowej. Po co więc dostałem tajny numer? Czy mogę nim zapłacić na kasie w supermarkecie?

Napisany przez 2Bolitho
Niektóre supermarkety na pewno akceptują karty kredytowe. Sprawa PIN-ów jest dość nowa. To związane z chipem na karcie, jeśli dobrze to zrozumiałem. Nawet na mojej firmowej karcie kredytowej mam PIN, który też muszę regularnie wpisywać. Na przykład w hotelach.

Napisany przez Doso
Handel może żądać podpisu lub PIN. W Niemczech najczęściej stosuje się podpisy, w innych krajach z przyczyn bezpieczeństwa wprowadzanie PIN jest regułą. Na przykład w Wielkiej Brytanii preferowanym środkiem jest PIN.

Napisany przez 2Escorpio
Generalnie mają rację prelegenci... decyduje handlowiec. Tutaj w Australii wybór należy do klienta i przy każdej płatności zostaniesz zapytany Pin czy podpis?. Jednak istnieją również karty kredytowe (nawet z chipem), gdzie wymagane jest tylko podpisanie transakcji... nie ma nawet opcji wpisania numeru PIN. Mimo to PIN jest potrzebny do korzystania z bankomatów. W końcu możliwe, że w przyszłości będzie obowiązywał tylko PIN, a podpisy staną się przeszłością. Pozdrawiam, esco

Napisany przez petethefarmer
Czy Twoja karta nie ma chipa (tego kwadratowego elementu na karcie ;-)), w takim przypadku PIN służy głównie do wypłacania gotówki. Jeśli karta ma chip, prawdopodobnie będziesz pytany o PIN lub podpis w zależności od sklepu i dnia. Na mojej stałej stacji benzynowej kasjerka kiedyś powiedziała, że terminal losowo wybiera, jaką metodę autoryzacji należy użyć. Faktycznie, u mnie zawsze jest to różne, przy czym nie da się dostrzec żadnego wzorca.

Napisany przez 2Escorpio
petethefarmer pisze: Jeśli twoja karta nie ma chipa (to kwadratowe urządzenie na karcie ;-)), to PIN służy głównie do wypłacania gotówki. Jeśli masz chip, to prawdopodobnie w zależności od sklepu i dnia będziesz pytany o PIN lub podpis. Przy mojej ulubionej stacji benzynowej kasjerka powiedziała kiedyś, że terminal losowo wybiera, jaką metodę autoryzacji należy zastosować. W moim przypadku zawsze jest to różne, nie widać również żadnego prawdziwego wzoru.
Wszystko ma pewien wzorzec, nawet jeśli chodzi o tankowanie o 5 euro więcej lub mniej niż zazwyczaj. I powtarzam... Chip nie oznacza automatycznie PIN... to są zupełnie różne rzeczy!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata