Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Transakcja powiązana?

Napisany przez Luke
Cześć, Tylko tak z ciekawości: Czy bank może oferować klientowi wyższe oprocentowanie lokaty terminowej, jeśli ten równocześnie zawrze rentę Riester w firmie partnerskiej? Moim zdaniem taka praktyka mogłaby być uznana za niedozwoloną praktykę wiązania ofert, czyż nie? Pozdrowienia

Napisany przez petethefarmer
Oho, to przypomina mi nieco ofertę Cortal Consors z 4,5% premią za przeniesienie depozytu. Jeśli weźmiemy definicję stąd (Definicja: Kopplungsgeschäfte | Wirtschaftslexikon Gabler), można by jednak argumentować, że to nie jest naprawdę niepożądany produkt, zwłaszcza że nie wiąże się to z żadnymi kosztami dla Ciebie. Niemniej jednak jest to tylko perspektywa amatora ;-)

Napisany przez 2Bolitho
Oferowanie lepszych warunków to jeszcze nie samodzielna działalność gospodarcza. Inaczej byłoby, gdyby obok renty Riester istniało zobowiązanie do wpłaty x euro na konto oszczędnościowe. Więc tym, czego brakuje, jest narzucenie akceptacji oferty rachunku oszczędnościowego.

Napisany przez Luke
Niemniej jednak z drugiej strony: Rentę Riester nałożono, ponieważ tylko poprzez zawarcie umowy riesterowskiej udzielana jest odpowiednia stopa oprocentowania dla lokaty terminowej. Brzmi to dosadnie: Jeśli nie zdecydujesz się na Riester, to też nie otrzymasz ode mnie oprocentowania. Jedno nie ma tu absolutnie nic wspólnego z drugim, prawda? Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Luke, takie oferty można znaleźć również przy zakupach ubezpieczeń. Na przykład jeśli ktoś ma co najmniej 2 ubezpieczenia rzeczowe w firmie xx, otrzymuje 10% zniżki na ubezpieczenie samochodu. Lub jeśli ktoś zawiera rentę emerytalną Riester, otrzymuje 15% zniżki na ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa. Gdzie jest tutaj różnica? Czy to są oferty firmy ubezpieczeniowej czy też danego agenta lub brokera? - nie mam pojęcia. Ponadto istnieje również możliwość, że pośrednik częściowo zrezygnuje z prowizji, co pozwala uzyskać lepsze warunki. Pozdrowienia, N.

Napisany przez Luke
Cześć Nasweis, dzięki za komentarz. Na ile mi wiadomo, wiele firm zakazało zrzeczeń się prowizji. Mogę się jednak mylić.. W przypadku ubezpieczeń mówimy o rabatach. Jest oczywiste, że wiele ubezpieczycieli oferuje rabaty dla firm. Gdyby zawarcie umowy Riester spowodowało obniżenie cen ubezpieczenia mienia, byłoby to w porządku. Jednak moim zdaniem lokata terminowa w banku nie ma nic wspólnego z emeryturą Riester, a raczej z celami sprzedażowymi doradcy bankowego, który ma margines na stopę oprocentowania -0,2% (na przykład). Uważam, że otrzymanie takiej lokaty jest skrajnie wątpliwe tylko w połączeniu z Riester. Czy istnieją orzeczenia sądowe dotyczące podobnych sytuacji? Dzięki

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, tak naprawdę to odwrotnie: Emerytura Riestera jest narzucona, ponieważ tylko poprzez zawarcie umowy Emerytury Riestera otrzymasz odpowiednią stopę procentową na lokacie terminowej. Bez ogródek: Jeśli nie skorzystasz z emerytury Riestera, to ode mnie też nie dostaniesz odsetek. To jedno nie ma absolutnie nic wspólnego z drugim, prawda? Pozdrawiam No cóż, nawet tutaj nie widziałbym żadnego sprzężenia. Ale ja też jestem laikiem. Uzasadnienie: lokata terminowa istnieje również bez emerytury Riestera. Po prostu otrzymujesz bonus, jeśli jednocześnie zawierasz umowę emerytalną Riestera. Niemniej jednak nie ma obowiązku tego zrobić.

Napisany przez Luke
Tak, masz rację. Hmm, trochę mgliste. Dzięki za opinie! Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Luke, dodatkowo chciałbym podać informację. Nawet w bankach istnieje możliwość zaoferowania wyższej stawki oprocentowania dziennego dla określonej grupy osób. Ponadto istnieją pośrednicy oferujący pulę z wyższym oprocentowaniem tzw. tagesgeld. Na przykład zamiast 1,5% - 2%. I tak, można też prowadzić interesy, podpisując dodatkowe umowy. Czy jest to zabronione? Jeśli tak, to cała sprzedaż z rabatem, która często odbywa się przez porównywarki w Internecie, jest wątpliwa. Pozdrawiam, N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata