Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kredytobiorca vs. współkredytobiorca ???

Napisany przez Bauplan
Jesteśmy niezamężni i wspólnie zakupiliśmy działkę (jesteśmy obaj wpisani do księgi wieczystej). Obecnie szukamy finansowania na budowę domu i otrzymaliśmy interesującą ofertę. Według umowy nie zostaliśmy obaj wymienieni jako kredytobiorcy. Ja jestem wymieniony jako kredytobiorca, a moja partnerka jako współdłużnik w umowie. Czy to jest normalne? Czy mam w takim przypadku więcej praw i/lub obowiązków? Co się stanie, jeśli jako kredytobiorca umrę (obecnie jesteśmy niezamężni / w przypadku dziedziczenia)? Usłyszeliśmy od prawnika, że współdłużnikowi nie przysługują takie same prawa wynikające z umowy kredytowej, jak kredytobiorcom. Istnieją banki, które w swoich umowach wpisują obu partnerów jako kredytobiorców - co zgodnie z informacją od prawnika byłoby prawidłowe. Nie wiemy komu powinniśmy ufać. Potrzebujemy porady!

Napisany przez Naseweis
Bauplan pisze: jesteśmy niezamężni i kupiliśmy razem działkę (oba jesteśmy wpisani do księgi wieczystej). Obecnie szukamy finansowania na budowę domu i otrzymaliśmy interesującą ofertę. Zgodnie z umową nie jesteśmy obaj wymienieni jako kredytobiorcy. Ja jestem kredytobiorcą, a moja partnerka jako solidarny dłużnik w umowie. Oznacza to, że kredyt spłacasz samodzielnie. Dopiero wtedy, gdy Twoje dochody nie będą wystarczające, Twoja partnerka musiałaby się w to włączyć. Czy to jest normalne? Czy mam wtedy więcej praw i/lub obowiązków? Co się stanie, jeśli umrę jako kredytobiorca (jesteśmy obecnie niezamężni / przypadek spadku)? Usłyszeliśmy od prawnika, że dla solidarnego dłużnika nie wynikają te same prawa z umowy kredytowej, co dla kredytobiorców. Istnieją także banki, które wpisują obu partnerów jako kredytobiorców w swoich umowach - co według zdania prawnika musi być również poprawne prawnie. Nie wiemy, komu powinniśmy wierzyć. Potrzebujemy dobrej rady!
Jeśli dwie osoby są właścicielami działki w równych częściach, powinny razem realizować odpowiedni projekt budowlany. Dlatego obie powinny być wpisane jako kredytobiorcy. Pozdrowienia, N.

Napisany przez Bauplan
Dziękuję za odpowiedź! Zbierzemy inne oferty. B.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Bauplan, oboje odpowiadają łącznie, czyli oboje muszą ponieść odpowiedzialność za pożyczkę. Dlatego zawsze oboje są odpowiedzialni za całą kwotę pożyczki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata