Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe za rok 2011 - kilka pytań

Napisany przez VBV6
Cześć!

Kupiłem ten chwalony program: Steuer-Spar-Erklärung i już się trochę z nim zapoznałem!
Sam po raz pierwszy złożę moje zeznanie podatkowe... z tym oprogramowaniem w zasadzie nie powinno być większego problemu!

Ale mam pytania:

Gdzie znajdę mój numer podatkowy i mój numer identyfikacyjny?
(Ale i tak zadzwonię w poniedziałek do urzędu skarbowego)

Jak obliczyć moje faktyczne dni pracy?

Mam 5-6 dniowy tydzień, więc co drugą sobotę muszę iść do pracy.

Ale odliczony będzie jeden miesiąc (za rok 2011) urlopu rodzicielskiego, podczas którego nie byłem w pracy, prawda?

Ale z kolei w ciągu roku jest jeszcze 3-5 tygodni dyżuru 24 godziny na dobę, gdzie może się zdarzyć, że wieczorem lub w weekend muszę kilka razy iść do pracy!

Czy możecie mi jakoś pomóc w tej sprawie?

Pozdrowienia, Christian

Napisany przez Naseweis
To jest bardzo proste, Weź kalendarz i policz dni robocze. Pozdrowienia, N.

Napisany przez VBV6
Wszystko jasne, zrobiłem to samo. A co z dniami dyżuru? Wtedy mam praktycznie 7 dni w tygodniu. A co jeśli jeżdżę kilka razy dziennie do pracy? (zdarza się tylko w czasie dyżuru) Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
oczywiście trzeba odróżnić, co należy do normalnych codziennych podróży służbowych, a co do podróży służbowych.

Przykłady podróży służbowych to na przykład podróże w ramach dyżuru, gdzie rozliczane są rzeczywiście przejechane kilometry.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez VBV6
Wszystko jasne!
Ale kobieta na urzędzie skarbowym mogłaby mi to dzisiaj powiedzieć, wydawała się bardzo kompetentna! (ale była tam też zupełnie sama w porze lunchu...)

Napisany przez Kapwerner
Przezliczanie jest w porządku...jeśli na kilka dni się pomylisz, na pewno nikt się nie dowie...w dzisiejszym zarządzaniu ryzykiem takie niewielkie błędy raczej są niezauważalne...ważne jest, żeby było to tylko przybliżone

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata