Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy istnieje w ubezpieczeniu zdrowotnym publicznym taryfa z refundacją?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór,

jestem ubezpieczony w Pronova BKK i w ciągu ostatnich trzech lub czterech lat byłem zawsze tylko na kontroli u specjalistów, takich jak stomatolog. W tym czasie nie musiałem ani razu korzystać z usług mojego lekarza rodzinnego. Czy jest możliwe i czy warto dla mnie zapytać w mojej kasie chorych o taryfę, w której można uzyskać zwrot kosztów, jeśli przez długi czas nie korzystano z usług lekarza? Jakie będą koszty dla mnie, jeśli jednak będę musiał się zgłosić? Czy zwroty są dokonywane dopiero pod koniec roku, jeśli przez normalną taryfę nie poniosło się żadnych kosztów medycznych?

Pascal M.

Napisany przez isar11
Cześć Pascal,

nie mam świadomości takiego przypadku. W przypadku prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych istnieją takie możliwości ustalania warunków umowy. ubezpieczenie zdrowotne oparte na przepisach prawa ma jednak inne zasady świadczenia usług. Myślę, że sensowniejsze jest zainteresowanie się prywatnym ubezpieczeniem, jeśli ktoś poszukuje takiej konstrukcji.

Napisany przez Naseweis

Myślę, że ma to sens zająć się prywatnym ubezpieczeniem, jeśli ktoś szuka takiej konstrukcji.

Pierwsze pytanie, które tu się pojawia:
Czy pytający w ogóle może ubezpieczyć się prywatnie?

Pozdrowienia, N.

Napisany przez TomBrady
Cześć,

W ubezpieczeniu zdrowotnym obowiązkowym nie ma stawek z zwrotem składek. Zwrot składek nie jest również możliwy w ubezpieczeniu od bezrobocia ani emerytalnym.
W ubezpieczeniu zdrowotnym obowiązkowym panuje zasada solidarności.
Nie zawierasz umowy w swoim imieniu.

Pozdrowienia

Napisany przez marlon45
Cześć, jestem w IKK Pfalz i gdy wykonuję pewne badania, na przykład raz w roku chodzę do dentysty, mam rachunek od lekarza, taki jak czyszczenie zębów lub uprawiam sport lub robię cokolwiek innego dla swojego zdrowia, co muszę opłacić, mogę to tam złożyć i otrzymać do 300 euro zwrotu na koniec.

Napisany przez michael98749

Cześć Pascal,

Nie znam takiego przypadku. W prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych istnieją tego rodzaju możliwości umów. Natomiast system ubezpieczeń zdrowotnych opartych na ustawie opiera się na innym zasadzie świadczeń. Moim zdaniem bardziej sensowne jest zainteresowanie się prywatnym ubezpieczeniem, jeśli szuka się takiej konstrukcji.

NIEPRAWDA!

Oczywiście istnieją również taryfy wyboru w ramach ubezpieczeń społecznych! Przykład: IKK cash (IKK cash: Wahltarif zur Beitragsrückerstattung|Leistungen von A - Z|Leistungen + Service|IKK classic)

Cytat: Jesteś zdrowy i nie potrzebujesz opieki w bieżącym roku? W takim przypadku dzięki IKK Cash otrzymasz bonus do 600 euro rocznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata