Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Uczniowie i studenci nie mają pojęcia o tematach finansowych...

Napisany przez Meyer Anlegerme
...to często przytaczany uprzedzenie, gdy mowa o ocenie wiedzy tej konkretnej grupy docelowej na temat tematów finansowych. Ale czy to naprawdę tak jest? A jeśli tak, to jakie są tego powody?

Moje licealne i studenckie czasy są teraz już kilka lat za mną, ale z własnego doświadczenia wiem, że zwłaszcza na szczeblu licealnym te tematy były bardzo słabo reprezentowane; a wtedy nauka trwała dziewięć lat, a nie jak obecnie osiem. W związku z tym programy nauczania zostały jeszcze bardziej skrócone. Oczywiście pozostaje mało miejsca na pozornie nieistotne tematy. Jednak taka myśl jest bardzo krótkowzroczna, ponieważ jestem przekonany, że młodzi ludzie wychodzący ze szkoły, rozpoczynający studia lub pracę, stają się łatwym celem dla oszustów wszelkiego rodzaju, jeśli nie posiadają wiedzy i doświadczenia w tym zakresie. W tym miejscu chciałbym również postawić nauczycieli uczelni w stan oskarżenia. Kiedyś studiowałem nauki polityczne. Istniało tylko jedno seminarium, które było masowo przepełnione, ponieważ każdy musiał je ukończyć i zajmowało się zależnościami między polityką a gospodarką. To był jednak jedyny przypadek. Chętniej organizowano seminaria dotyczące rozwoju politycznego w Wietnamie Południowym, niż nauczano studentów o połączeniach między światem finansów, gospodarką i polityką. Szkoda...

Tę lukę dostrzegło już kilka firm i równolegle do zajęć szkolnych oferują dodatkowe szkolenia lub lekcje. Samo w sobie jest żałośnie, że to sektor prywatny musi zapełniać tę lukę, a polityka oświatowa nie angażuje się w ten temat, ale cóż. Tak już jest. Temat ten będzie również poruszany na targach inwestycyjnych w tym roku. W innych postach zwróciłem uwagę na to, że istnieje Forum Finansów dla Kobiet. Tam szczegółowo omawiane są kobiece strategie inwestycyjne i ich potrzeby. W tym roku podobne spotkanie będzie dostępne także dla młodzieży. Specjaliści i eksperci udzielają tam obszernych wyjaśnień na temat związków na rynkach finansowych, co zwiększa świadomość młodzieży. Jeśli są Państwo zainteresowani udziałem w takim wydarzeniu, serdecznie zapraszam 2 marca o godzinie 10. Zamówią jeszcze dziś swoje darmowe bilety i weźmijcie udział w Forum Finansów dla Młodzieży: www.deutsche-anlegermesse.de

Proszę również o podzielenie się swoją opinią! Jak oceniają Państwo obecne przygotowanie młodzieży? Czy Państwa zdaniem przekazywana jest wystarczająca wiedza? Czy młodzież jest przygotowana na rynek finansowy?

Dziękuję za Państwa wkłady!

Napisany przez 2Bolitho
Dlaczego tylko uczniowie i studenci? Myślę, że krąg jest znacznie szerszy. Moim doświadczeniem jest, że 90% ludzi nie radzi sobie ze swoimi finansami lub nie jest w stanie podejmować merytorycznych decyzji finansowych. Tak, uważam, że źródłem tego jest brak edukacji w zakresie finansów. Świat finansowy również cieszy się społeczeństwem, które nie jest uświadomione i nie ma zamiaru zmiany obecnego stanu rzeczy.

Napisany przez EuroPaule

Dlaczego tylko uczniowie i studenci? Myślę, że krąg jest znacznie szerszy. Moim zdaniem 90% ludzi nie radzi sobie ze swoimi finansami lub nie potrafi podejmować mądrych decyzji finansowych.

Cześć,

To całkowicie prawda. Jednakże ci 90% byli kiedyś uczniami. Gdyby właściwe podstawy zostały wtedy położone... .

Moim zdaniem problem leży w tych, którzy definiują treści edukacyjne dla szkół. Zazwyczaj pochodzą z szkoły, idą na studia, a następnie znowu trafiają do szkoły, aby być może kiedyś zrobić karierę jako polityk lub urzędnik. Doświadczenia w tematach ekonomicznych są rzadkością i w związku z tym myślenie i działanie są ukształtowane.
Ponadto, szczególnie tam, gdzie państwo ma obowiązek opieki (emerytury, ubezpieczenie od niezdolności do pracy itp.), indywidualna odpowiedzialność za te kwestie nie jest zbyt wysoka i trudno ją przekazywać.

Moim zdaniem pierwszym krokiem powinno być zainteresowanie uczniów praktycznymi i interesującymi zajęciami.

Pozdrowienia, Paule

Dzień dobry EuroPaule, Bardzo dziękuję za Twój wkład, który uważam za bardzo interesujący. Zgadzam się z Tobą w pełni, ponieważ zawsze staram się tłumaczyć ludziom to samo. Jak ktoś ma wyjaśniać tematy ekonomiczne, skoro zna tylko szkołę, uczelnię, ponownie szkołę i emeryturę? Pieniądze przychodzą co miesiąc, niezależnie skąd. Takie podejście nie pozwoli na rozwinięcie ekonomicznego wyczucia. Wystarczy, że przypomnę sobie moich nauczycielek z przedmiotów ekonomicznych i prawniczych... O, nie!!!

Napisany przez EuroPaule
Witaj Panie Meyer,

nie jestem ekspertem w kwestiach teologicznych, ale nie mogę i nie chcę przyjąć, że ta niedola jest wolą niebios!

Mam jednak pozytywny przykład. Miałem na lekcjach GK nauczyciela, który potrafił przedstawić tematy dotyczące różnych systemów społecznych (wtedy świat był jeszcze jasno podzielony na dobry (Zachód) i zły (Wschód)) w powiązaniu z zagadnieniami ekonomicznymi.
Był to także okres Reagonomiki, który dał nam wgląd w różne modele kapitalizmu (ofertowy i popytowy).
Zawsze imponującym przykładem był jego fikcyjny stoisko z kiełbaskami na lokalnym stadionie piłkarskim jako modelowy biznes...

Niestety, to była wyjątkowa sytuacja, a ten nauczyciel był uważany wśród grona pedagogicznego za dziwaka...

Wniosek: Więcej dziwaków w szkołach!

Pozdrowienia, Paule

Dzień dobry EuroPaule,

Dziękuję za interesujący artykuł. Pamietam również tych kilku entuzjastycznych nauczycieli, którzy nie wybrali swojej ścieżki tylko dla emerytury, ale oddali się w pełni nauczaniu i starali się przekazać uczniom swoją wiedzę i doświadczenie... Niestety jest ich zdecydowanie za mało. Jak napisałem wcześniej, nauczenie przedmiotów związanych z ekonomią i finansami zaczęło się dużo za późno, zbyt oszczędnie albo wcale. Osoby odpowiedzialne za programy nauczania powinny zastanowić się, co jest naprawdę istotne z punktu widzenia nauki. Gdzie można by zredukować materiał teoretyczny, aby lepiej rozwijać umiejętności ekonomiczne? Masz może jakieś pomysły, co mogłoby zostać zredukowane w programie nauczania? Na pewno nie sport, który i tak ma już za mało godzin. Lub trzeba by było zwiększyć liczbę lekcji w planie nauczania. W każdym razie obecny stan nie napawa optymizmem.

Życzę Ci udanego weekendu!

Napisany przez EuroPaule

Czy masz może pomysł, co można by poświęcić w programie nauczania? Sport na pewno nie, jest już go za mało. Albo trzeba zwiększyć godziny w planie nauczania.

Dzień dobry,

Przykro mi, ale brakuje mi kompetencji do odpowiedzi na to pytanie. Moje ostatnie osobiste doświadczenia z programem nauczania sięgają ponad 25 lat temu, a moje wspomnienia są bardzo fragmentaryczne.
Spontanicznie powiedziałbym, że tematy ekonomiczne powinny być uwzględnione w obszarze historii / wiedzy o społeczeństwie (lub jakkolwiek to dzisiaj nazywają w poszczególnych landach..).
Wtedy wystarczyłoby mi intensywne omówienie okresu od 1933 do 1949 r. zamiast wielokrotnie. Nawet średniowiecze moim zdaniem nie jest tego warte pół roku. Podstawy gospodarki społecznej byłyby według mnie bardziej przyszłościowe..
W lekcjach języka niemieckiego były lektury, które moim zdaniem budziły wątpliwości. Przede wszystkim psychoteny Effi Briest, gdy są omawiane przez 16/17-latków.....
Ale to jest kwestia gustu i naprawdę nie chciałbym być wciągany w ten spór... .

Niech to robią ci, którzy uważają, że się na tym znają. Być może zmienię zdanie, gdy moje dzieci będą w szkole.

Pozdrowienia, Paule

Cześć EuroPaule,

jeśli chodzi o historyczne zrozumienie Trzeciej Rzeszy, muszę ci całkowicie przyznać rację. Nie mogłem i nadal nie mogę tego słuchać. Ciągle to samo, w kółko. Ale jak działa giełda, to chyba wtedy nie było tak interesujące.
Jeśli mnie zapytasz, to ja bym też odświeżył trochę takie przedmioty jak matematyka czy fizyka.
Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
w dziedzinie nauk przyrodniczych uważam, że oszczędzanie jest trudniejsze. Przynajmniej jeśli chodzi o szkoły ogólnokształcące.
Z mojej pamięci nie ma tam dużych powtórzeń, wszystko jest ze sobą powiązane.
Być może można by tam wprowadzić kilka natur Gesetze der Kapitalanlage. Ale biorąc pod uwagę, że wielu inwestorów ma już problemy z prostym rachunkiem procentowym, nie chciałbym tam używać ołówka czerwonego...
Pozdrawiam, Paule

Napisany przez delgado
U mnie szkolne lata nie są dwadzieścia lat temu, ale dziesięć. Ja również tęskniłem w szkole za wieloma praktycznymi tematami. Byłoby znacznie ciekawsze dowiedzieć się więcej o związkach między polityką a gospodarką. Nie zrozumcie mnie źle. Nie ma nic złego w ogólnym wykształceniu, wiele tematów, zwłaszcza w historii, było bardzo interesujących. Jednak moim zdaniem lepszym połączeniem takich tematów z praktycznymi zajęciami byłoby bardziej sensowne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata