Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy pracodawca otrzymuje informacje na temat prywatnego bankructwa?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Od wielu lat mam problemy z finansami, i obecnie nie wiem, jak mam opłacić rachunki. Wydaje się, że jedynym wyjściem dla mnie jest prywatna upadłość. W przeciwieństwie do wielu innych osób, które doświadczają tego losu, mam jednak pracę. Oczywiście nie chciałbym stracić tego zatrudnienia, byłoby to katastrofalne. Jednakże istnieje ryzyko, że mój pracodawca dowie się o mojej upadłości. Czy możecie mi powiedzieć, czy jest to nieuniknione, czy też istnieje możliwość, że pracodawca o tym w ogóle nie dowie się?

Napisany przez 2Bolitho

Dzień dobry. Od wielu lat borykam się z problemami finansowymi i obecnie nie wiem, jak spłacić swoje rachunki, dlatego moja jedyna droga prowadzi prawdopodobnie przez prywatną upadłość.

Wiele osób ogranicza swoje możliwości i widzi tylko czarno-białe scenariusze. Czasem widzi tylko czarno. Moje doświadczenie mówi, że zawsze istnieje więcej niż jedna opcja. Nawet jeśli nie zawsze od razu ją dostrzegamy. Często pomaga, gdy zrobimy swoisty brainstorming bez realnej oceny, w Twoim przypadku nad pytaniem, jak spłacić rachunki bez prywatnej upadłości. Na pewno znajdziesz kilka możliwości. Następnie analizujesz opcję po opcji i sprawdzasz, jak mogą zostać zrealizowane. Może się okazać, że niektóre z nich są niemożliwe do zrealizowania. Po prostu na marginesie. Ogólnie rzecz biorąc, prywatna upadłość nie jest przyjemna, ale warto skorzystać z tej szansy. W przeciwnym razie po co istnieje ta opcja.

W kwestii wypowiedzenia: Prywatna upadłość nie jest podstawą do wypowiedzenia. Załóżmy, że przysługujesz ochrona przed wypowiedzeniem (§ 1 KSchG Niesłuszne socjalnie wypowiedzenia). Jeśli pracodawca mimo to wypowie Cię, pomogą Ci rady zakładowej, związek zawodowy lub specjalista od prawa pracy (pomoc prawna w procesie - dokładne określenie specjalisty jest istotne).

Jeśli pracodawca się dowie, nie mam pojęcia. Prawdopodobnie tylko w przypadku zajęcia wynagrodzenia lub podobnego. Ale nie wydaje mi się, żeby to miało znaczenie.

Napisany przez Trading24

Dzień dobry. Od wielu lat mam problemy z finansami i obecnie nie wiem, jak mam opłacić swoje rachunki. Wydaje się, że moim jedynym wyjściem jest prywatna upadłość. W odróżnieniu od wielu innych osób, którym grozi ten los, mam pracę. Oczywiście nie chcę stracić tej pracy, to byłoby katastrofą. Jednakże mogłoby to się zdarzyć, gdyby mój pracodawca dowiedział się o mojej prywatnej upadłości. Czy możecie mi powiedzieć, czy to musi się na pewno wydarzyć, czy też istnieje możliwość, że pracodawca o tym w ogóle się nie dowie?

Gdy idziesz do prywatnej upadłości, Twoim syndykiem będzie sprawowanie kontroli nad Twoimi finansami, co oznacza, że jeśli zarabiasz wystarczająco dużo, część Twojego wynagrodzenia zostanie potrącona na spłacenie długów wierzycieli.

Ale koniecznie skorzystaj z porady doradcy, mogę polecić Caritas.

Napisany przez gavino
Jeśli to nie wpływa na twoje wyniki, myślę, że dla twojego pracodawcy to nie ma znaczenia. Jeśli kiedykolwiek zwróci się do ciebie w tej sprawie, po prostu radzę być otwartym. Uważa się, że szczerość jest najlepsza.

Napisany przez 2Escorpio
NIE, pracodawca nie ma o tym pojęcia, CHYBA ŻE ma dostęp do danych w Biurze Informacji Kredytowej swoich pracowników, ale to raczej rzadko spotykane.

W przypadku bankructwa NIE MA egzekucji komorniczej... Egzekucja komornicza w przypadku bankructwa jest niezgodna z prawem, ponieważ daje wierzycielowi prowadzącemu egzekucję korzyść w stosunku do wszystkich innych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata