Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy trzeba dopłacić podatek od dodatkowego zajęcia?

Napisany przez ps-w
Witajcie, drodzy użytkownicy Forum Finansowego,

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc, bo mam dość trudny problem. Jestem praktykantem zawodowym i ponieważ moje roczne wynagrodzenie wynosi mniej niż 8004,00 €, nie płacę podatku dochodowego. Od 01.01.2012 roku zacząłem również działać jako przedsiębiorca dodatkowo.

Oferuję usługi z zakresu webdesignu oraz edycji obrazów i wideo. Początkowo nie zdawałem sobie sprawy, że będzie to duży problem, chciałem jedynie trochę zarobić na swoim hobby, nie omijając przy tym podatków. Nie zastanawiałem się nad tym zbytnio, ponieważ zakładałem, że z obu źródeł dochodów nie zarobię więcej niż 8004,00 €.

Jednak okazuje się, że działalność dodatkowa idzie o wiele lepiej niż zakładałem. Choć z jednej strony powinienem się cieszyć, z drugiej trochę się boję podatków. Istnieje realne zagrożenie, że z działalności dodatkowej zarobię 2000-3000 euro w ciągu roku, co oznaczałoby, że łącznie z głównym zajęciem osiągnę roczny dochód w wysokości 9000-10000 euro.

Moje pytania:

- Czy w przyszłym roku będę musiał zapłacić podatek dochodowy od całego mojego rocznego dochodu z obu źródeł pracy?
- Czy istnieje jakaś granica 400 € w przypadku działalności dodatkowej, która zwalnia mnie z obowiązku zapłacenia podatku, ponieważ nie zarabiam więcej niż 400 € miesięcznie tym drugim zajęciem?

Mam nadzieję, że ktoś znajdzie się, kto będzie w stanie mi pomóc. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Z pewnością masz koszty uzyskania przychodu (dojazd do pracy, podręczniki, itp.), które powinny obniżyć Twój dochód. A na działalność gospodarczą też poniesiesz sporo kosztów. Komputer, literatura specjalistyczna, połączenie internetowe,...
Być może dzięki temu zmniejszysz swój dochód poniżej ustalonej kwoty. W przeciwnym razie będziesz musiał zapłacić podatek od dochodu, tak.

Napisany przez Naseweis

Cześć,

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc, bo mam dość trudne zadanie.
Jestem praktykantem głównym zawodowo i ponieważ moje roczne wynagrodzenie wynosi mniej niż 8004,00 €, nie płacę podatku dochodowego od osób fizycznych. Od 01.01.2012 roku zająłem się również pracą na własny rachunek.

Cześć,

Tylko dla jasności - nie jestem doradcą podatkowym, więc nie mogę udzielać porad w tej sprawie. Moje odpowiedzi mają charakter orientacyjny.

Więc z rejestracją działalności gospodarczej, co oczywiście jest wymagane zgodnie z prawem.

Oferuję tam usługi w zakresie projektowania stron internetowych oraz edycji obrazów i wideo. W zasadzie nie powinno to być trudne, chciałem tylko trochę zarobić na swoim hobby, nie omijając przy tym opodatkowania. Nie zastanawiałem się zbytnio nad tą sprawą, ponieważ zakładałem, że nie zarobię więcej niż 8004,00 € z obu zawodów razem.

Należy pamiętać: W związku z tą działalnością może być konieczne także zarejestrowanie się w kasie artystów.

Kasa Artystów -

Ponadto warto zawrzeć tam ubezpieczenie od wyłączenia odpowiedzialności majątkowej. W przeciwnym razie za wszelkie błędy w działaniu, także w internecie, odpowiedzialność ponosi się swoim prywatnym majątkiem.

Teraz moja praca na własny rachunek idzie o wiele lepiej niż się spodziewałem. Choć powinienem się z tego cieszyć, to trochę się stresuję z powodu podatków. Może się zdarzyć, że zarobię w tym roku 2000-3000 euro na pracę dodatkową, co razem z moją pracą główną da roczny dochód w wysokości 9000-10000 euro.

Mam kilka pytań w tej sprawie: Czy będę musiał w przyszłym roku dopłacać podatek dochodowy od swojego całkowitego rocznego dochodu z obu zawodów?

Nie tylko podatek dochodowy, ale prawdopodobnie również podatek od działalności gospodarczej za działalność na własny rachunek.

Wątpię, czy to wszystko jest opłacalne.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez ps-w
Dziękuję za odpowiedź.

Załóżmy, że po odliczeniu kosztów uzyskania przychodu itp. mam nadal dochód brutto w wysokości 9000 €. Czy to oznacza, że muszę zapłacić podatek w wysokości od 14% do 20% od tej kwoty? Jeśli tak, to system podatkowy w Niemczech jest żartem. Przecież nie mogę zapłacić ponad 1000€ podatków przy moim niskim dochodzie.

Napisany przez 2Bolitho
Wierzę, że musisz płacić podatki tylko od części zbyt dużo zarobionych pieniędzy. Ale ja też nie jestem doradcą podatkowym.

Tutaj jest kalkulator: Einkommensteuer-Tabelle: Grundtabelle und Splittingtabelle für 2012, 2011 und Vorjahre
Zgodnie z tym, przy dochodzie 9.000 euro to około 150 euro podatku. Zalecałbym jednak omówienie tego z urzędem podatkowym.

Napisany przez ps-w
Dziękuję za odpowiedź.

Trochę poszperałem dalej i przeczytałem wszystko na stronie, wygląda na to, że to naprawdę prawda. To spada mi kamień z serca. Dodatkowo nie są odejmowane tylko rzeczywiste koszty reklamowe i specjalne, ale również dość wysokie stałe stawki, co znacząco obniża moje dochody.

W poniedziałek zadzwonię jeszcze raz do urzędu skarbowego, żeby upewnić się.
Dziękuję za pomoc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata