Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Obliczenie finansowanego majątku emerytalnego

Napisany przez stepi1974
Cześć,

potrzebuję waszej pomocy.

Chcę wykorzystać kapitał z renty Riester do sfinansowania nieruchomości. Chcę wypłacić 100% zgromadzonego kapitału.

Według ostatniego oświadczenia wartości, mam łączną kwotę 9 200 euro, składającą się z kapitału funduszu i kapitału gwarantowanego.

Zawsze płaciłem minimalną składkę własną, nie przekraczając maksymalnej kwoty dofinansowania w wysokości 2 100 euro (1 575 przed 2008 rokiem).

Mamy z żoną 2 dzieci. Oprócz podstawowej dopłaty, otrzymaliśmy też dodatek na dzieci.

Czy więc cała kwota może być uznana za dofinansowany kapitał emerytalny?

Jak to możliwe, że urząd ds. dodatków (ZfA) określa tylko 7200 euro jako dofinansowany kapitał emerytalny? Jak to w ogóle jest określane? Mam wrażenie, że ZfA popełniła błąd. Dotąd nie znalazłem w Internecie konkretnych informacji na ten temat.

Czy może tu odgrywać rolę odliczenie od dochodu wydatków na cele emerytalne?

Co się dzieje z kapitałem niefinansowanym? Jak przeczytałem, podlega on opodatkowaniu. Mamy rentę Riester od 2005 roku. Czy będzie ona opodatkowana w połowie osobistego podatku dochodowego?

Dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata