Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy we Niemczech na giełdzie można kupić każdą walutę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim.

Ponieważ kursy akcji w ostatnich miesiącach doświadczyły ekscytujących wzlotów i upadków, uważam, że inwestowanie moich oszczędności w akcje jest zbyt ryzykowne. Jednak chciałbym znaleźć opłacalną formę lokaty dla moich pieniędzy, dlatego standardowa oferta obligacji mnie nie przekonuje. Moim pomysłem jest, aby ewentualnie zainwestować w różne waluty, ponieważ w przeciwieństwie do euro, obecnie są one raczej w fazie wzrostu. Czy mogę dokonać takiej transakcji, zlecając to mojemu bankowi, i czy bank może nabyć dowolną walutę na niemieckiej giełdzie? Jakie waluty w tej sytuacji byłyby najbardziej opłacalne?

Re: Czy we Niemczech na giełdzie można kupić każdą walutę?

Napisany przez 2Bolitho
Na podstawie Twojego postu, wygląda na to, że wciąż jesteś dobrze obsługiwany przez produkty o stałym oprocentowaniu (lokaty terminowe oraz lokaty). Ponieważ interesujesz się tymi kwestiami, już poruszasz się w dobrą stronę. Obecnie powinieneś inwestować jedynie w jedną rzecz: WIEDZĘ!

Ponieważ ceny akcji miały w ostatnich miesiącach emocjonujące wahania,...

W porównaniu do czego? Właściwie wszystko było całkiem normalne. Podejrzewam, że nie wiesz, o czym mówisz. Zajrzyj, co dokładnie oznacza posiadanie akcji i jak ustalana jest ich cena/kurs.

Osobiście uważam, że zbyt niepewne jest inwestowanie moich skromnych oszczędności w akcje.

Czy czułbyś się bezpieczniej, gdyby ceny nie poruszały się (tak mocno)? Co musiałoby się wydarzyć, abyś poczuł się wystarczająco bezpiecznie?

Teraz myślałem o ewentualnej inwestycji w różne waluty, ponieważ w przeciwieństwie do euro, obecnie są raczej na fali wzrostowej.

Wszystkie waluty? Spójrz na poszczególne waluty. Co więcej, euro w rzeczywistości wciąż trzyma się dość dobrze. Chociaż ta ocena jest względna. Silniejsze od dolara amerykańskiego, który jest ważny dla gospodarek eksportowych. Mniej silne w porównaniu np. do korony norweskiej.

Czy mogę dokonać takiej transakcji, zlecając to mojemu bankowi i czy bank będzie handlował każdą walutą na niemieckiej giełdzie? Które waluty byłyby w tej sytuacji najbardziej opłacalne?

Możesz otworzyć konto walutowe w banku i wymieniać waluty lub uczestniczyć w zmianach kursów za pomocą jakiś instrumentów pochodnych. Obydwa jednak wymagają rozległej wiedzy. Nikt nie wie, która waluta jest najbardziej opłacalna. Gdyby tak było, ta osoba miałaby już rozwiązany problem finansowy i nie siedziałaby tutaj, odpowiadając Tobie. Zwłaszcza z niewielką kwotą pieniędzy, inwestowanie w waluty nie jest właściwe. Możesz osiągnąć jedynie niewielki zysk lub musiałbyś skorzystać z dużej dźwigni. To jednak zwiększa ryzyko, a straty nawet przewyższające inwestycję są możliwe. waluty nie przynoszą odsetek (podczas gdy lokaty terminowe tak, a wiele przedsiębiorstw oferuje zyski (a czasami straty)). Jesteś uzależniony tylko od zmian kursów walut. Tutaj również nie ma jednoznacznie spadkowych lub wzrostowych tendencji. Również tu wahania są bardzo emocjonujące.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata